Тренд на социјална трговија во е-трговија во 2020 година

Огромната популарност и влијанието на социјалните медиуми создаде огромна потенцијална публика која може да се купи преку социјалните платформи. Корисниците на Интернет глобално трошеле просечно 142 минути на ден на социјалните мрежи во 2018 година, за разлика од 90 минути во 2012 година, според извештајот на GlobalWebIndex, цитиран од Digital Information World.

Еден од најголемите инциденти во овие медиуми е она што претставува социјална трговија, тренд во е-трговијата во 2020 година. Во рамките на ова, нема сомнение дека деловната интелигенција е многу активен дел од неа. Ова ги натера социјалните медиуми да имаат големо влијание врз навиките за купување на потрошувачите, со 36% од корисниците на Интернет во Соединетите Држави велат дека социјалните медиуми станале исто толку важни како и другите извори на информации. За избор на производ, од 27% во 2015 година, според на истражувањето на GfK цитирано од еМаркетер.

Како што расте влијанието на социјалните медиуми, социјалната трговија станува сè поважен канал во купувањето преку Интернет. Потрошувачите ги користеа социјалните медиуми за да научат за производите и брендовите и да најдат инспирација повеќе од една деценија; терминот „социјална трговија“ беше воведен од Yahoo! во 2005 година.

Социјална трговија, нејзината голема важност во е-трговијата

Сепак, во последниве години, платформите работеа на отстранување на триењето при купување производ на друго место откако ќе го откријат на социјалните мрежи, додавајќи копчиња за набавка и дигитални паричници, на пример, за да можат корисниците да купуваат.

Во Извештајот за социјална трговија, Business Insider Intelligence ја проценува моменталната големина на пазарот за социјална трговија, го предвидува неговиот иден раст и испитува зошто неговиот раст досега запрел, како и зошто тоа ќе се промени. Ние исто така ги разгледуваме понудите за социјална трговија на најголемите платформи за социјални медиуми и ја анализираме иднината на секоја компанија во просторот.

Раст и пристигнување на нови клиенти

Во овој општ контекст, треба да се забележи дека растот на усвојувањето на социјалната трговија е запрен во последните неколку години поради загриженост за безбедноста и легитимноста на каналот.

Но, усвојувањето и употребата се подготвуваат да се зголемат благодарение на популарноста на социјалните медиуми, неговото влијание и подобрувањето на деловните способности на социјалните платформи.

Големите платформи, вклучувајќи ги Инстаграм, Фејсбук, Пинтрест и Снапчат ги подобрија своите понуди за купување со надеж дека ќе станат центри кога социјалната трговија ќе започне.

Анализа во целост

Во секој случај, вредноста на пазарот за социјално тргување во САД се предвидува за следните пет години. За нив, неопходно е да се преземат следниве активности што од сега ќе ги набројуваме:

Испитајте ги бариерите и двигателите на растот за усвојување и употреба на социјалната трговија.

Покријте ги трговските карактеристики што ги воведуваат Instagram, Facebook, Pinterest и Snapchat и разговарајте за нивните различни стратегии, јаки страни и слабости.

Испитајте компании со различно учество во социјалната трговија, вклучително и пазари и платформи за плаќање што користат социјални алатки и како тие се вклопуваат на пазарот на социјална трговија.

Дали сте навистина заинтересирани да знаете зошто Социјалната трговија е тренд во е-трговијата во 2020 година?

Континуирано зголемување на социјалната трговија

Брендовите кои ги оптимизираат своите дигитални искуства преку повеќе канали, како што се социјалните медиуми и е-трговијата, воспоставуваат силна конкурентска предност. Ова е сè уште случај, со 55% од купувачите на Интернет кои купуваат преку канал на социјални медиуми, како што се Фејсбук, Инстаграм или Пинтрест во 2018 година.

Постојат јасни знаци дека социјалната трговија ќе продолжи да расте. Северноамериканската агенција за е-трговија Абсолунет ги идентификуваше следниве клучни статистички податоци:

 • 87% од купувачите по електронска трговија веруваат дека социјалните медиуми им помагаат да донесат одлука за купување.
 • 1 од 4 сопственици на бизниси продаваат преку Фејсбук.
 • 40% од трговците користат социјални медиуми за да генерираат продажба.
 • 30% од потрошувачите велат дека би купувале директно преку платформите на социјалните медиуми.

Во секој случај, ние мора да потенцираме три главни трендови во социјалната трговија:

Мобилен - Интернет-страниците за социјални медиуми сега се претежно мобилни, а корисниците очекуваат искуство што ќе им овозможи да прелистуваат и купуваат на своите мобилни уреди.

Визуелно - Брендовите кои сакаат да влијаат на социјалните медиуми мора да го прифатат трендот на „нестабилност“ и да станат визуелно управувани, повратни и автентични.

Доверба - Брендовите кои сакаат да влезат во социјална трговија треба да бараат начини за градење доверба и да создадат искуство преку Интернет што демонстрира јасна вредност во прелистувањето и купувањето преку Интернет.

Додека овие трендови сè уште важат, сакав да разгледам подетално пет специфични области на социјална трговија на кои брендовите треба да обрнат внимание и да ги разгледаат како дел од плановите за продажба во 2020 година.

Зголемување на вградени проекти за е-трговија

Бидејќи социјалната трговија продолжува да собира моментум, некои од веќе воспоставените платформи бараат начини да ги подобрат своите можности за е-трговија. Instagram и Snapchat се само два примери на платформи кои работат на вградени проекти за е-трговија, со надеж дека ќе останат во чекор со врвните апликации за социјална трговија.

Во март, Инстаграм лансираше нова опција за плаќање преку електронска трговија за да се справи со постојаниот предизвик за доставување на искуство за е-трговија од крај до крај во апликација за корисниците. Instagram Checkout им овозможува на корисниците на Instagram да завршат купувања на производи без да ја напуштат апликацијата и во тој процес да ги зачуваат информациите за купување за идните плаќања.

Социјалната трговија ќе се прошири надвор од утврдените канали

Како што социјалните медиуми продолжуваат да се развиваат, така ќе се зголемуваат и бројот и опсегот на платформи со кои луѓето ќе се поврзат. Дури и ако новите учесници можеби немаат напредни платформи за е-трговија како оние споменати погоре за Instagram и Snapchat, потрошувачите сепак ќе очекуваат да можат да гледаат и да купуваат производи во рамките на просторите во кои го поминуваат своето време.

Кратката видео апликација ТикТок започна да експериментира со социјалната трговија. Според TechCrunch, TikTok започна да им дозволува на некои корисници да додаваат врски до веб-страниците за е-трговија (или која било друга дестинација) на нивниот био профил, како и да им нуди на креаторите можност лесно да ги испраќаат своите гледачи на веб-страниците за набавки.

Овој потег на TikTok се смета за особено значаен бидејќи ќе им даде можност на брендовите да ја достигнат помладата публика на Gen Gen, што сочинува голем дел од 500 милиони глобални корисници на апликацијата.

Влијанието во маркетингот ќе продолжи да убедува

Бизнисите што сакаат да се истакнат во социјалната трговија треба да се обидат да ги искористат новите и / или постојните односи со влијателите за да го подобрат достигнувањето, поврзаноста и афинитетот со нивните брендови.

Предизвикот да се истакнете на социјалните канали е постојана битка за вниманието на потрошувачите и брендовите мора да најдат нови и различни начини за подигање на свеста. Според GlobalWebIndex, скоро петтина од корисниците на Интернет велат дека ги користат социјалните медиуми за да следат познати личности, достигнувајќи една четвртина од генералот Зерс каде што се најефикасни.

Популарноста на инфлуенсерите значи дека 14% од дигиталните потрошувачи дознаваат за нови брендови преку одобрувања од познати личности, а други 14% преку објавувања на блогови од познати личности или жени. Прегледи на производи, што е над алтернативните извори на откривање како што се филмот, радиото и весници.

Искористете ги најубавите визуелни и видео содржини

Подемот на социјалната трговија е управуван делумно од помладите потрошувачи (генерал Z и Millennials особено) кои бараат нови, интересни и пригодни начини за пребарување и купување преку Интернет.

Според еМаркетер, повеќе од 55% од интернет-корисниците на американскиот генерал Z - кои прават половина од своите модни купувања преку Интернет, велат дека нивните најнови модни набавки биле инспирирани од прелистувањето во медиумите. И скоро исто толку милениуми го кажаа истото:

Моден шопинг инспириран од социјалните мрежи

И овие млади демографии исто така предизвикуваат побарувачка за побогата, визуелна содржина, вклучувајќи видео. Според студијата за трошење на видео рекламирање IAB во 2018 година, сите сектори на пазарот забележаа зголемување на инвестициите во дигитално и мобилно видео рекламирање. Од 2016 година, вкупното трошење на видео реклами се зголеми за 53% и веројатно ќе продолжи да расте.

Раст на услугите за приватни пораки

Во 2019 година, eMarketer очекува 2.52 милијарди луѓе ширум светот, или 87.1% од корисниците на паметни телефони, да користат апликација за мобилни пораки најмалку еднаш месечно:

Апликации за мобилни пораки ширум светот. Овој раст на употребата на апликации за пораки, што вклучува Snapchat, WhatsApp и Facebook Messenger (последниот е во сопственост на Facebook), може дополнително да влијае на тоа како потрошувачите соработуваат со брендовите во мобилна средина.

Општиот тренд кон апликациите за пораки и еволуцијата на деловните алатки (како што се образците за реклами во Messenger и деловниот каталог на Facebook Messenger и WhatsApp, соодветно) укажуваат дека ова може да биде клучна област на фокус во 2020 година. Всушност, WhatsApp Бизнис каталогот е интересен развој, бидејќи не само што ќе им помогне на корисниците да се поврзат со релевантни компании, туку исто така ќе им овозможи да видат што е достапно од компаниите без да мора да ја напуштат платформата.

Бизнис каталог

Бидејќи социјалните медиуми продолжуваат да растат и да се развиваат, социјалната трговија ќе следи, давајќи им на потрошувачите повеќе опции и начини за пребарување и купување во рамките на различните социјални канали. Додека главните платформи ги оптимизираат своите понуди за социјална трговија, новите учесници како што е „ТикТок“ почнуваат да тестираат и експериментираат, достигнувајќи сè поголем број помлади потрошувачи кои се оддалечуваат од сегашните лидери.

Брендовите кои сакаат да ја истражуваат социјалната трговија во следните 12 месеци треба да бараат да се обидат и да научат користејќи различни платформи, но исто така не забораваат да гледаат подалеку од само вклучувањето на копчињата „купување“. Според GlobalWebIndex, купувачите сè повеќе користат мноштво канали кога купуваат преку Интернет, и затоа социјалните канали треба да се користат заедно и комплементарни со другите трговски канали за да се обезбеди конзистентно искуство на потрошувачите во секоја фаза од патувањето за купување.

Платформи на социјалните медиуми

Платформите на социјалните медиуми се високо динамични, со постојани промени во технологијата, еволуција на заработувачката и напредувања во карактеристиките за да се обезбеди мазно и супериорно искуство на потрошувачите. Слично на тоа, барањата на потрошувачите исто така се постојано менливи и непостојани, што им отежнува на платформите на социјалните медиуми и бизнисите да се справат со нив. Потрошувачите бараат едношалтерска продавница каде што ќе можат да ги исполнат барањата за прелистување и купување.

И социјалната трговија се појави како контрамеханизам за исполнување на овие барања на потрошувачите преку интеграција на искуствата за купување со навигацијата на социјалните медиуми.

Социјалната трговија е обединување на купувањето преку Интернет и социјалното прелистување каде социјалните мрежи како Инстаграм, Фејсбук, Јутјуб и Пинтрест се експлоатираат како средство за промовирање и пласирање на производи и понуди на компанија.

Социјалната трговија е многу неопходен елемент во денешниот свет бидејќи го скратува патувањето на купувачот кон истражување, наоѓање, споредување, проценување и купување производ од различни веб-страници и веб-страници. И ја претвора точката на инспирација во продажна точка, овозможувајќи им на корисниците да ја купат во реално време со минимум кликови преку социјалните мрежи.

Главната придобивка од социјалната трговија е тоа што се осврнува на прашањата за високи стапки на отскокнување, ниски конверзии, напуштање колички и низок ангажман со кои се соочуваат бизнисите низ целиот дигитален спектар. Се тврди дека 30% од корисниците на социјалните медиуми, или 500 милиони корисници на ден, сакаат да купуваат производи директно од социјалната платформа. И ова е доказ зошто социјалната трговија е важна за трговијата преку Интернет.

Наведовме неколку трендови во социјалната трговија што може да ги совладате оваа година. Helpе ви помогне да привлечете водства, да добиете подобри конверзии, да ја засилите свеста, да активирате ангажман и да ги зголемите приходите.

Слики со висок квалитет на производот

Интеграцијата на висококвалитетни слики на производи, видеа во живо, видеа за преглед на производи и визуелна содржина генерирана од корисници веднаш го привлекува вниманието на корисниците и ги закачува за долгорочен деловен ангажман.

Сите го искусивме ова во одреден момент од животот кога сакаме да купиме нешто што ќе го најдеме на социјалните мрежи, но не знаевме каде да го побараме.

Социјалната трговија ни го поедноставува со поврзување на визуелните привлечности на производите со опцијата за купување, правејќи го животот на потрошувачот многу полесен и поедноставен.

Интеграција на каналите за набавка

Со растечкото влијание на социјалните медиуми во животот на луѓето и нивните одлуки во реалниот живот, социјалните платформи дополнително ги комерцијализираа нивните канали за да ги направат попривлечни и поинтересни.

Содржината што може да се купи е онаа што автоматски се собира од фотографиите и видеата генерирани од корисникот со производи, преку хаштагови, ознаки и споменувања на Instagram, Facebook и Twitter, што им овозможува на посетителите да го купат производот директно од објавите.

Наместо да промовирате производи преку содржина и потоа да ги пренасочувате заинтересираните страни на страницата за производ или веб-страница. Тие треба да го продадат директно од промотивната содржина.

Ова ќе заштеди време, пари и напор и за бизнисите и за потрошувачите. Плус, тоа е прошетка во парк за да се направи било кој пост достапен преку лесен за употреба и спроведување на алатки за социјална трговија.

Промовирајте социјален доказ преку UGC

Социјалните кампањи со UGC добиваат 50% поголем ангажман, особено маркетингот на брендовите преку содржината на UGC добива скоро 7 пати поголем интерес и ангажман. Сепак, во последниве години, платформите работеа на отстранување на триењето при купување производ на друго место откако ќе го откријат на социјалните мрежи, додавајќи копчиња за купување и дигитални паричници.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Луис dijo

  Честитки за одличниот напис