Нови трендови во е-трговијата

Нема да биде изненадување за продавниците со тули и малтери ако е-трговијата еден ден внесе шајка во гробот. Е-трговијата е единствената иднина за бизнисот и поединците се навикнуваат да ја користат. Секоја година, чувствувајќи го огромниот притисок што го има е-трговијата врз менталната состојба на поединците, претприемачите се обидуваат да ги разликуваат своите платформи за е-трговија прифаќајќи ги технологијата и маркетинг трендовите. Во претходните години, видовме значително зголемување на современите начини на плаќање, кои имаа за цел да им понудат на потрошувачите леснотија на проверка „на допрете“.

Овој тренд е вечно ориентиран кон дигитализација во строга смисла. А сепак постои голема база на претприемачи, кои сè уште работат офлајн и се надеваат дека ќе ги зголемат своите изгледи за продажба.

Сега, работењето офлајн не е проблем, вистинскиот проблем е добивање профитабилни можности за продажба. Затоа, е-трговијата не е кој било друг извор на приход; е-трговијата, во сегашното време, е извор на приход за секој бизнис. Поради зголемената претпочитаност за купување преку Интернет, императив е претприемачите да бараат развој на апликации за е-трговија за да го одржуваат својот бизнис, дури и во режим на автоматски пилот.

8 трендови што ќе влијаат

Прашањето во последно време не е како да се премине од онлајн бизнис во офлајн, прашање е, како да се придржувате до моделот на Интернет и да напредувате од таму. Додека на е-трговијата се гледа како млечна крава на бизнисот, играчите успешно водат прекугранична продажба.

Ако има нешто што е јасно од трендовите забележани во 2019 година, тоа е дека е-трговијата дефинитивно не е возбуда или мода. Вие сте тука за да останете и да влијаете на бизнисите од утре, поради што треба да развиете апликација за е-трговија што е можно поскоро за да го добиете првиот дел од успехот. Ако сè уште сте на ограда во врска со идниот курс што би го рекламирала е-трговијата, еве ги трендовите што треба да ги прифатите „сега“ за да имате беспрекорна свеќа и продажба во 2020 година.

Испораката ќе стане брза, побрза, побрза. Во последно време, потрошувачите се повеќе свесни за времето што е потребно за да ги добијат своите производи. Додади на тоа, нивниот недостаток на трпеливост, и претприемачите во електронска трговија сигурно ќе почувствуваат притисок да направат „моментални“ испораки.

Иако времето потребно за непосредна достава е предмет на бројни варијабли, како што се времето на поставување на нарачката, локацијата на магацинот, локацијата на потрошувачот, залихите во залихите и испораката на последната милја, мажите Бизнис ќе ја искористат предноста на технологијата и ќе ги надградат своите софтвер за испорака во последната милја за да се постигне испорака што е можно побрзо.

Мобилен шопинг

Во последно време, сè што бараат потрошувачите е погодност. Затоа, постои изразена промена во начинот на кој потрошувачите избираат да го покажат своето однесување во шопинг. Додека во последната деценија се забележува растечкото значење на веб-страница за е-трговија, токму мобилните апликации го одредуваат однесувањето на потрошувачите во иднина.

Мобилните апликации стануваат сè полесни и полесно, што привлекува голем број публика да комуницира со нив и да создаде огромни изгледи за продажба за претприемачите. Покрај ова, веб-страниците имаат ограничување што постепено се надминува од мобилните апликации со максимална погодност.

Значи, ако барате веб-страница за да го започнете вашето дигитално патување и да постигнете успех во е-трговија, треба да скокнете повисоко кон мобилната апликација за да ги добиете посакуваните деловни резултати.

Купување на гласовни команди

Наречете го Алекса, Ок Гугл или Сири, доаѓањето на технологијата за говорна команда постепено се провлекува во пејзажот за е-трговија за да се потенцира одликата за погодност за потрошувачите.

Минатата година имаше зголемување на употребата на говорни команди за набавки; сепак, во 2020 година ќе има значително усвојување на технологијата за говорна команда, што ќе им овозможи на претприемачите да ја вметнат оваа технологија во нивните апликации за мобилна е-трговија.

Ова е само мало сценарио за зголемената популарност на говорна команда. Во иднина, со зголемената стапка на усвојување уреди за гласовни асистенти, заборавете на мобилните телефони, овие гласовни асистенти ќе бидат вистинските владетели, кои ќе ја одредат продажбата на бизнисот со е-трговија.

Социјалното тргување ќе биде патот по кој треба да се оди

Бидејќи податоците се вистинска придобивка на веб-страницата за е-трговија, податоците собрани од користењето на социјалните медиуми на луѓето ќе продолжат да играат важна улога. Во моментов, Инстаграм добива огромна привлечност како клучна апликација за е-трговија за мобилни телефони. Не може да се занемари ниту придонесот на Фејсбук во продажбата на е-трговија.

Покрај електронската трговија, социјалните медиуми исто така служат да влијаат на однесувањето на купувањето, поточно на импулсивното однесување на купувачите. Во иднина, социјалната трговија или еволуцијата на социјалните медиуми како клучна платформа за е-трговија ќе остане составен дел од претприемачите.

Поврзувањето со пријателите и предлагањето кул работи за купување и обид ќе бидат клучната карактеристика што претприемачите треба да размислат да ја вметнат во нивната апликација за е-трговија.

Крипто на повидок

Од готовина при испорака, до мрежно банкарство, кредитни картички, дебитни картички и паричници, начинот на кој потрошувачите плаќаат за своите набавки стана навистина лесен, или како што велат, стана систем за наплата со еден допир.

Денес, голем број на луѓе зависат од електронскиот паричник и сметките на PayPal за да извршат плаќања, што покажува промена од моделот за плаќање во готовина на хартија во моделот за дигитално плаќање. Во 2020 година, трендот за користење на електронски паричник ќе добие значителен интензитет; Сепак, некои гиганти за е-трговија исто така ќе направат промена во прифаќањето на иднината на моделите за плаќање: крипто поделба.

Иако криптовалутата сè уште нема да биде длабок тренд во 2020 година, тоа сигурно ќе остави значителен знак и ќе се почувствува како нов модел на плаќање.

Вештачка интелигенција и зголемена реалност за да се пренесе искуството на клиентот на друго ниво

На крајот на денот, развиени се платформите за е-трговија за искуството на клиентот да се подигне на ново ниво. Ако има нешто што ги разликува физичките продавници од порталите за трговија преку Интернет, тоа е допирот и чувството што можат да го доживеат клиентите.

Сепак, апликациите за електронска трговија во мобилна телефонија не го постигнаа ова искуство, кое се засилуваше од продавниците за тули и малтери. Во 2020 година, мобилните апликации за е-трговија ќе претрпат трансформација со допир на вештачка интелигенција и зголемена реалност.

Клиентите ќе можат да ги поставуваат своите фотографии во мобилната апликација за е-трговија и да добијат идеја за тоа како би изгледала нивната облека, шминка или додатоци на нивното тело. Ваквото искуство сигурно ќе го зголеми интересот на клиентот за мобилни апликации за е-трговија “.

Персонализацијата како стандардизирана стратегија

Додека веб-страниците за електронска трговија и апликациите за мобилни телефони во последните пет години не нудат ништо повеќе од искуство со купување на клиентите, во арената за е-трговија се појави огромна вознемиреност, со тоа што електрониката за деловни претприемачи подобро ги запознава своите клиенти.

Значи, наместо потрошувачите да доаѓаат до мобилната апликација или веб-страницата со нивните барања, паметните претприемачи прават зделки и понуди, засновани на информации собрани од потрошувачите во форма на демографски податоци, како што се нивната возраст, пол, локација, тежина, висина, избори, пребарување резултати, претходни набавки и сл.

Персонализацијата на е-трговијата, пак, служи како клучна стратегија за маркетинг за претприемачите, со цел да се зголеми нивната продажба и да се подобри задржувањето на клиентите. Персонализацијата нуди уште две придобивки за порталот за е-трговија во смисла на зголемување на продажбата и зголемување на вниманието на потрошувачите со помош на нотификации за да се обезбедат подобри изгледи за продажба во иднина.

Претплатата е-трговија е новиот додаток

Дали некогаш сте се запрашале што ги прави мобилните апликации за трговија толку различни од конвенционалните продавници за тули и малтери? Тоа е привлечност на понудите и попустите што овие мрежни канали можат да ги понудат.

Ниската цена на работење, што значително ги намалува трошоците за водење бизнис, му дава предност на еден претприемач во електронска трговија да оствари профит, дури и без да исцеди некои од оперативните трошоци. Од друга страна, магацините со тули и малтери веќе страдаат од високи трошоци, почнувајќи од земја, енергија, работници итн.

Иако зделките и попустите ќе продолжат да бидат рутинска карактеристика на мобилните апликации за е-трговија, 2020 година, исто така, ќе забележи зголемување на набавките за претплата за потрошувачите кои често купуваат исти производи. Овој тренд ќе има голема улога во продажбата на храна за бебиња, фармацевтски производи итн.

Збор на претпазливост

Додека трендот на електронска трговија продолжува да ги зголемува и подобрува можностите за продажба на претприемачите, важно е претприемачите да ги разберат основните aвездички што можат да влијаат или да бидат фактор на депресија.

Ако има нешто што може да се елиминира од е-трговијата, целиот концепт на е-трговија ќе биде излишен. Тоа е податок. Доколку бизнисмените легитимно ги користат податоците, нивната деловна експанзија е сигурна. Но, ако податоците се користат како алчно средство да се нападне потрошувачкиот простор и да се земе нивната приватност здраво за готово, истите податоци можат да предизвикаат хаос во бизнисите со електронска трговија. Терминот што го барате е - GDPR.

Важноста на БДП е голема во развиените региони како Европа, Северна Америка, сепак, тој исто така прави брз напредок во регионите во развој како Азија Пацифик и Латинска Америка. Ова значи дека претприемачите мора да вложат големи напори за да го постигнат тоа.

Откако ги анализиравме трендовите кои се доволно моќни да го променат лицето на порталите за е-трговија, клучно е претприемачите да ги разберат првите и следните чекори што мора да ги направат за да остават свој белег напред.

Ако веќе сте гејмер за е-трговија, не треба да вложувате големи напори за да го прифатите овој тренд. Сè што треба да направите е да ангажирате посветен тим на развивачи на мобилни и веб-страници и да објасните кои трендови сакате да ги видите на вашиот портал за е-трговија.

Сепак, од суштинско значење е да го сторите тоа што е можно поскоро бидејќи 2020 година не е толку далечна и можностите за продажба се во тек. Доделете посебен буџет за вашите медиуми, што ќе го сторите за 2020 година.

Сепак, вистинската авантура започнува ако немате присуство на Интернет. Иако развивањето веб-страница за е-трговија е релативно застарено, може да се префрлите директно на развој на апликација за е-трговија за мобилен телефон за да го однесете вашиот бизнис на следното ниво.

Првиот чекор во развојот на мобилна апликација за е-трговија е да се исполнат условите со основните карактеристики што би сакале да ги имате на вашиот портал за е-трговија. Од вас зависи дали ви е потребна напредна или основна мобилна апликација за експериментирање и постепено префрлување на повисоката верзија кога ќе почувствувате потреба за некоја од карактеристиките.

Алтернативно, можете исто така да пробате да започнете со основна верзија на апликацијата и да интегрирате некои многу специфични карактеристики за да можете да ја искористите продажбата генерирана од успехот на е-трговијата во 2020 година.

На пример, можете да отидете во паричници или да вклучите мрежно банкарство за да им понудите на вашите клиенти можност за избор на моделот на плаќање. Покрај тоа, исто така можете да се потпрете на процесот на најавување на социјалните медиуми за да извлечете клучни податоци од вашите клиенти за да им понудите персонализирано искуство.

Во иднина, како што гледате дека вашиот бизнис достигнува клучна позиција, може да се фокусирате на напредни карактеристики. Сепак, создавањето основна апликација со неколку напредни одлики ќе ви помогне да експериментирате со вашата демографија, особено кога започнувате бизнис преку Интернет.

Од витално значење е да ја поврзете продажбата со вашата сметка на социјалните медиуми. Ако вашите потенцијални клиенти ги пронајдат вашите производи преку нивните социјални мрежи, но мора да ја напуштат таа страница за да ги купат, создадовте триење: колку повеќе чекори се прават, толку се помали шансите за конверзија. Тоа е истата причина што слабо дизајнираните веб-страници гледаат високи стапки на отскокнување и ниски стапки на конверзија.

Со намалување на триењето и дозволување на клиентите да поминат или да кликнат да го купат вашиот производ, го намаливте триењето на процесот на купување. Купувањето на импулс не треба да трае повеќе од три кликнувања.

Ако не правилно ги пласирате вашите производи на социјалните мрежи, користете Influencer маркетинг или ги користите сите тековни и нови алатки и трендови за да им помогнете на трговците на мало да успеат. Би било многу корисно ако се посветите на тоа што е можно поскоро. Платформите на социјалните медиуми како „Инстаграм“ се начинот на кој повеќето луѓе пристапуваат до поголемата слика на Интернет, и зависи од вас дека ќе проверите дали тие прозорци се усогласуваат со вашите продажни канали.

Знајте што сакаат пред да направат

Предвидливата аналитика постои повеќе од една деценија, но нејзиното прифаќање (особено кај малите трговци) е обично ниско, можеби поради комплексноста и трошоците. Меѓутоа, со комбинацијата на Биг-податоци со сегашното зголемување на купувањето преку Интернет, како и подостапните решенија што во моментов се достапни на различни платформи, станува се попристапно решение.

Предвидливата анализа им овозможува на трговците на мало да:

Предвидете што најверојатно купуваат купувачите

Одреди ја највисоката цена што клиентот ќе ја плати за производот

Подобрување на управувањето со синџирот на снабдување

Подобрување на деловната интелигенција

Дадете точни препораки за понатамошни набавки и промоции

Вработи подобро управување со цените

Минимизирајте ја измамата

Побарувачката на новата деценија и потпирањето на сигурни и сега очекувани податоци не можат да бидат преценети. Можеби не е случај секоја употреба на предвидлива анализа да е важна за вашиот бизнис.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.