Клучеви за интернационализација на е-трговијата

Доброто од тоа што се состои интернационализацијата на е-трговијата ќе зависи од стратегиите што корисниците ги користат за исполнување на оваа цел. Тоа скоро во сè ќе ви донесе повеќе од една придобивка во вашата продавница или бизнис преку Интернет. Како на пример, дека можете да ја зголемите продажбата на вашите производи, услуги на статии. Така што на овој начин, вие сте во подобри услови да направите профитабилен, па дури и да ја оптимизирате својата деловна активност од овој прецизен момент.

Во секој случај, тоа е задача што бара посебна посветеност затоа што бара многу специфични активности. Овие се оние што ќе ви ги објасниме подолу за да можете да ги примените во пракса без многу напор од ваша страна. Не е изненадувачки, на крајот на денот е вклучено во вакви ситуации што можат да се појават во секое време, како сега.

Во рамките на овој општ контекст, не можете да заборавите дека интернационализацијата на е-трговијата е многу неопходна во глобализираниот свет како сегашниот. И затоа бара да се отворат нови полиња за комерцијализација на вашите производи, услуги на статии, какви и да се тие, бидејќи нема ограничувања или ограничувања за нивна примена во вашата дигитална компанија. Со многу варијанти што можете да ги прилагодите врз основа на вашите вистински потреби во развојот на вашата онлајн продавница или трговија.

Интернационализација во е-трговија: зошто е тоа потребно?

Имплементацијата на оваа многу посебна деловна стратегија е затоа што може да ви помогне да се разликувате од понудата на конкуренцијата во моментот. Не заборавајте го од овој момент бидејќи крајот може да биде еден од клучевите што може да ви даде успех во вашата професионална авантура во електронската трговија. До тој степен што тоа ќе биде најдобриот пасош за успех во секторот каде што се наоѓате.

Во светот на е-трговијата, интернационализацијата стана глобален гласник. Но, што значи тоа? Деловната интернационализација е процес на проширување на вашиот стапало надвор од земјата на потекло на вашата компанија, преку меѓународно разгранување.

Во суштина, станува збор за повторување на формулата за успех во земји надвор од внатрешниот пазар на компанијата. Според студијата на Питни Боус, околу 65% од потрошувачите купуваат производи преку Интернет надвор од нивната земја. Значи, интернационализацијата на е-трговијата никогаш не била поважна.

Но, примената на истиот пристап што се применува на домашниот пазар на други пазари нема да го олесни тоа. Еве 3 работи што треба да ги разгледате ако сакате да го преместите вашиот бизнис за трговија во странство.

Лоцирајте ја вашата стратегија за интернационализација во е-трговија

За да обезбедите успех во интернационализацијата на вашата е-трговија, потребна ви е локализирана стратегија за секоја земја во која се движи вашиот бизнис. Што точно треба да размислите за да креирате добро заокружена локализирана стратегија?

Целите на вашата компанија

Пред да започнете да креирате стратегија, важно е да воспоставите што сакате да постигнете. Дали сакате културата на вашата компанија да остане иста или да се прилагоди на локалниот пазар? Градењето на бренд име за вашата деловна активност во земјата во која се ширите е клучно за вашиот успех.

Создадете локализирана веб-страница или веб-продавница. Во оваа смисла, мора да запомните дека 55% од потрошувачите велат дека поседувањето на информациите на нивниот мајчин јазик е поважно од цената. Со други зборови, ако вашите клиенти се подготвени да платат повеќе за локализирана содржина, треба да бидете и вие.

Затоа, не заборавајте да ја преведете содржината на вашата веб-страница за е-трговија и да креирате нов домен на веб-страницата за земјата во која одите бизнисот. Се разбира, има многу повеќе од само преведување на содржината на вашата страница. На пример, мора да се осигурате дека вашата корпоративна терминологија може да се стандардизира за да се создаде постојан корпоративен имиџ.

Имајте на ум дека ако користите агенција за превод, тие веројатно ќе преведат од збор до збор. За целите на клучни зборови за оптимизација на машини за пребарување, ова можеби не е оптимално. Бидејќи клучните зборови се разликуваат од земја до земја, дури и во земји што зборуваат на ист јазик. На пример, важни клучни зборови во Соединетите Држави (САД) може да не работат во Канада и обратно.

Направете истражување. Бидејќи иако Google е најпопуларниот пребарувач во светот, некои земји како Кина, Русија и Јужна Кореја претпочитаат други пребарувачи.

Ангажирајте локален тим за маркетинг

Ова е потребно за да се разбере јазикот, културата и преференциите на новиот пазар. Ангажирањето на локален тим може да биде особено корисно при преведување на вашата веб-страница или веб-продавница, бидејќи агенција можеби не ги разбира вашите производи / услуги доволно добро за да ги преведе вашите содржини за е-трговија. Ако имате локален тим што зборува на јазик и ги разбира вашите производи / услуги, можете да ги прегледате преводите, осигурувајќи се дека се точни, брендирани и релевантни за локалниот пазар. Дали имате голем асортиман на производи и активен оддел за маркетинг? Потоа, размислете да ангажирате некои домашни преведувачи или специјалисти за локализација.

Имајте точна и непосредна пресметка на данокот на промет. Запомнете во овој момент дека даноците се доволно комплицирани, и кога ќе се проширите на нов пазар, тоа може да стане уште повеќе. Се разбира, ова не е причина да се искористи можноста за интернационализација во е-трговија.

Даноци во САД.

Ако продавате на САД, вашиот бизнис ќе мора да се справи со индиректни даноци на државно и локално ниво. Needе треба да знаете каде да се регистрирате во секоја држава, понекогаш бизнисите дури треба да се регистрираат во окрузите и градовите. Локалните закони варираат, ова вклучува што се оданочува, колку се применува данокот и како да се поднесе и плати данокот.

Даноци во Европа

Кога станува збор за продажба во европските земји, предизвиците се да се знае каде е регистриран данокот на додадена вредност (ДДВ) и справување со бирократијата на регистрации. За да дознаете каде треба да се регистрира компанијата, мора да ги пронајдете праговите за регистрација на ДДВ, кои се разликуваат по земја.

Даноци во Австралија

Главните даноци што влијаат на бизнисите во Австралија се данок на доход, данок на капитална добивка (CGT) и данок на стоки и услуги (GST). Овие даноци се утврдени од австралиската влада. За поголемите компании, даночната стапка за фискалната 2019 година е 30% и 27,5% за малите компании. GST е широко распространет данок од 10% на повеќето стоки, услуги и други производи што се продаваат или консумираат во Австралија. GST важи и за повеќето увезени стоки. Извозот на стоки и услуги обично е ослободен од ГСТ.

Даночна усогласеност преку електронска трговија интегрирана со ERP

Вашиот систем ERP ги зачувува даноците на промет и пресметките за ДДВ. Поврзувањето на вашиот ERP со вашата веб-продавница ќе и ’олесни на вашата компанија автоматски и прецизно да ги прикажува овие податоци ERP во вашата веб-продавница. Ова ќе осигури дека вашата веб-продавница

Цената е точна

Првиот чекор е да ги разгледаме цените на новиот пазар.

Без оглед колку е софистициран вашиот домашен план за цени, носењето директно до странски потрошувачи може да го извади од пазарот пред да започне меѓународната експанзија ...

Прилагодувањето на вашите броеви за новиот пазар не бара револуционерен пристап. Само применете го истото истражување и анализа што првично сте ги правеле дома, обрнувајќи посебно внимание на локалните бизниси со кои ќе одите рамо до рамо.

Запомнете дека пазарната цена, цената на продавачот, психолошката цена и камен-темелникот се докажани стратегии. Но, тие ќе произведуваат продажба само додека се исполнети основните барања. Не правете лажен чекор да бидете 10% поскапи од конкурентот на локалниот пазар на „Гугл шопинг“.

Испорака од прва класа

Стратегиите за меѓународна испорака започнуваат дома, затоа прво разгледајте ја вашата сегашна база во Велика Британија. Трикот е да инвестирате време со вашите постојни партнери. Познајте ги вашите категории на меѓународни услуги и проверете дали вашата матрица за испорака може да се справи со соодветните производи со големина и тежина преку вистинските партнери.

Ова е вашата мала шанса да се нурнете во вашите постојни операции, балансирајќи ги трошоците за испорака со најдобро можно искуство на крајниот корисник.

Бесплатната испорака навистина „покажа големо ветување во намалувањето на напуштањето на количката“ (Forrester Research), но не заборавајте да внимавате на маргините кога жонглирате со различни меѓународни трошоци.

Штом се обележат сите детали, не заборавајте прецизно да ги моделирате во вашата платформа за е-трговија. Напорно работете за да ги зачувате убавите страни на изборот на категоријата услуги со точни податоци за големината и тежината, и не заборавајте да ги ставите на црната листа на земјите во кои нема да испраќате!

Ажурирање на плаќањето

Со над 250 опции, од кредитни и дебитни картички до дигитални паричници и системи за директен дебит, сите дизајнирани да ги оптимизираат конверзиите за вашата глобална лажат, целосниот избор на опции за локално плаќање може да биде огромен. Но, не е време да ја закопате главата во песок.

Ако продавате во Шпанија, на пример, можете безбедно да се потпрете на стандардните кредитни и дебитни картички за 91% од вашите потрошувачи (е-трговија Европа). Но, секоја ефективна германска експанзија значи инвестирање во платежни системи како GiroPay и ELV.

Клучот е да ги намалите опциите за територијата на која тргувате. На пример, како глобални трговци, тие можат да ги покријат најголемите тактики со гледање на Visa, Mastercard, AMEX и PayPal. Во меѓувреме, трговијата во Европа треба да се фокусира на опции како iDeal, GiroPay и SoFort, додека AliPay и UnionPay се главните опции за Кина.

Како што се префрлувате на маркетинг кампањи во странство, имајте на ум следниве точки за кои ќе разговараме подолу:

Добивањето конкретни резултати од вашата стратегија за маркетинг на пребарувачот е доста тешка задача во Велика Британија, а преземањето на истата во странство бара ист детален пристап.

Платеното пребарување е најбрзиот начин да се добијат резултати, што го прави идеално за тестирање и рафинирање на резултатите од вашето истражување за цени. Сè уште ќе треба да ја разгледате оптимизацијата на пребарувачот (СЕО) и социјалните медиуми, но запомнете ја вредноста на трпеливоста - како и секогаш, ова се стратегии со бавно согорување, за кои е потребно време навистина да го испорачате вашиот рентабилност. Постои златно правило што вели дека „на пазарите каде сте нов бренд, вие се натпреварувате со етаблирани компании кои го знаат пазарот напамет. Честопати можеби ќе треба да се градите одоздола “.

Превод и превод

Може да биде примамливо да се прескокне преводот за одредени пазари. Земете ја Холандија: кога повеќе од 90% од населението зборува англиски (Европската комисија), зошто да инвестирате? Одговорот е едноставен: 9 од 10 Европејци велат дека секогаш претпочитаат да купуваат на страници на свој јазик кога им е дадена опција (Европската комисија), така што преведената содржина е задолжителна доколку конкурентите на локален јазик им служат производи за кои тие директно се натпреваруваат со нивните сопствен

Но, бидете внимателни. Евтиниот и весел машински превод може да биде примамлива опција, но ништо не ја уништува довербата и ги намалува стапките на конверзија, како што се грешките во преводот. Според наше искуство, секој бизнис треба барем да размисли да има професионален преглед на мајчин јазик (ако не пишува!) Преглед на содржината.

Бидете сигурни да ги избегнете овие 5 грешки при преведувањето на вашата веб-страница.

Скрши го долу. И тоа е тоа - првите пет чекори до вашето целосно меѓународно проширување.

Дури и кога е поддржан од буџетот за негово извршување, меѓународната експанзија секогаш доаѓа со компликации и секоја земја има свои предизвици.

Сепак, среќната вистина е дека интернационализацијата не е толку сложена како што изгледа.

Добијте го тоа правилно и ќе ги воодушевите вашите клиенти додека ги максимизирате сопствените профити!

Други клучеви во оваа деловна стратегија

Еве ги клучевите за интернационализација на електронската трговија ...

Земја

Може да има многу потенцијални земји и пазари кои на почетокот се чини дека се привлечни предлози. За поголемите, добро воспоставени глобални брендови, податоците за офлајн дистрибутивниот канал најверојатно ќе бидат достапни за оценување на потенцијалот на пазарот.

Помалите брендови и оние кои сè уште не се меѓународни преку кој било канал можат да ги анализираат постојните обрасци на веб сообраќај со цел да направат извесни претпоставки за навременоста на меѓународните пазари.

Но, постојат и важни размислувања околу анализата на ПЕСТ (политички, еколошки, социјални и технолошки фактори) што мора да ги испитаме пред да донесеме одлука за земјите што имаат најдобри изгледи за нас.

Клиенти

Клиентите се крвотокот на секоја деловна активност, без разлика дали продавате B2C, B2B или B2B2C. Needе треба да го анализирате пазарот за да разберете како изгледа сегментацијата на клиентите и колку е релевантна и тесно усогласена понудата на вашиот производ или услуга со клиентите на локалниот пазар.

Исто така, ќе треба да го разберете нивното однесување и нивното ниво на ангажираност, посвојување и интеракција со мрежата. Јасно е дека пазарите со добро ниво на пенетрација во широкопојасен интернет веројатно покажуваат дека потрошувачите ќе купуваат преку Интернет.

Но, некои пазари кои веќе имаат добри нивоа на пенетрација во широкопојасен интернет имаат дополнителни проблеми, како што е неподготвеноста на потрошувачите да ги користат своите кредитни картички преку Интернет (на пример, во Хрватска и други пазари во развој во Источна Европа) или каде што инфраструктурата околу усогласеноста е ограничена, како што е случајот во Австралија.

Се разбира, ако дистрибуцијата е веќе достапна на одредени локални пазари преку клиенти на големо или франшиза, ќе биде потребно да се движите по договорите и односите со овие играчи пред да одлучите на кои пазари да влезете.

Од гледна точка на крајниот клиент, исто така е мудро да се испита сегментација на пазарот и да се земат предвид традиционалните маркетинг критериуми при утврдување на релативната привлечност на пазарот.

Комуникација

Customersе мора да комуницирате со клиентите на нови пазари преку голем број канали и затоа ќе мора да размислите како ефективно ќе ги ангажирате клиентите и преку маркетинг пораки и сите други форми на комуникација, вклучувајќи ги услугите и содржината на клиентите.

Ако вашата цел е да креирате содржина на локален јазик за да поттикнете зголемен ангажман на клиентот, ќе ви требаат локални услуги за клиенти и ресурси за маркетинг за да ви помогнат да развиете соодветна содржина.

Затоа, понудата на овие услуги исто така ќе стане важен критериум при одлучување за влез на пазарот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.