Инциденца на чет-ботови во електронската трговија

Зошто chatbot е најдобриот вработен во вашата е-трговија? Да започнеме со дефиницијата: chatbot е софтвер способен да разговара со клиенти, вербално и писмено, копирајќи го човековото однесување. Односно, роботот ќе им зборува или ќе им пишува на своите клиенти кога им е потребен за да ги реши сите нивни сомнежи, без никогаш да го изгуби трпението.

Совршен вработен! Ваша сопствена Сири само за вашата деловна активност. Ботовите за разговор често се користат преку апликација за пораки како што се Фејсбук Месинџер, Скајп или Телеграм.

Очигледно е колку е страшна алатката за услуги на клиенти на chatbot и дека добрата услуга за клиентите е одлучувачки фактор кога станува збор за генерирање на ангажман, градење лојалност на клиентите и гледање на периодична продажба. Се обложувам дека веќе повеќе и повеќе го сакате вашиот нов вработен во онлајн продавницата!

Предности и недостатоци на чет-ботови за е-трговија

Главната придобивка е што вашата услуга за клиенти е достапна 24 часа на ден, работејќи нон-стоп за вашата е-трговија. Сепак, има уште повеќе работи што можат да ви помогнат да го развивате вашиот бизнис. Ајде да ги видиме од сега па натаму:

Сите придобивки од користењето на chatbot за вашиот бизнис

Овој софтвер носи неколку предности на вашата е-трговија: Chatbot автоматизира разговори кои инаку би биле задача на вистински вработен. Исто така, тој вработен би бил склон на прегорување откако ќе го повтори истиот разговор одново и одново.

Попрофитабилно е да се користат (човечки) ресурси за да се извршуваат различни задачи, оние што се помалку повторливи и се порелевантни за вашиот бизнис.

Сите ваши клиенти, во кое било време и од каде било во светот, ќе бидат услужени веднаш и ќе им бидат понудени информации од прва рака. Како не може да бидат задоволни? Нема подобар начин.

Дури и кога работите со повеќе клиенти во исто време, чет-ботот не прави грешки. Всушност, собира повеќе информации за корисниците што можат да се користат за идни консултации (благодарение на тие познати колачиња). Уште повеќе, никогаш не ги губите нервите, дури и кога станува збор за најгрубите клиенти.

Други начини на употреба

Јасно е дека главната предност доаѓа од користењето на бот за услуги на клиенти, нели? Но, постојат и други начини на кои може да се искористи за да се извлече максимум од тоа: Да се ​​потврди и следи нарачката. На пример, вака Доминос се справува со нарачки во САД.

Да препорача производи. Размислете дали работниот тек на вашата компанија има некое повторувачко дејство што може да се автоматизира. Обидете се со chatbot со тие дејства за да видите дали е тоа што ви треба на вашата е-трговија.

Темната страна на чат-ботовите

Не сите што сјаат се златни кога се зборува за овој термин. Еве неколку недостатоци на оваа алатка. Ние не зборуваме само за финансискиот аспект (има некои платформи за чат-бот кои нудат бесплатни планови, како што е „Дијалог тек“, платформата на „Гугл“ за создавање чат-ботови).

Покрај цената, мора да се земе предвид дека секој бот мора да биде програмиран на персонализиран начин за секој бизнис и мора да се ажурира. Ова може да значи да направите дополнителни трошоци за обука (ако сакате сами да го направите тоа) или да ангажирате трета страна (ако сакате некој друг да го стори тоа за вас).

Ако chatbot нема програмиран одговор на конкретно прашање или сомнеж или ги нема потребните информации, може да заглави или да го присили корисникот да го преформулира прашањето повеќе пати.

Ако ова се случува премногу често, клиентите се фрустрираат и заминуваат откако ќе имаат навистина лошо корисничко искуство.

Ако ботот што го користите е разговорен и отворен, искуството ќе се подобри по одредена употреба, но неговото спроведување е малку потешко (и скапо).

Уште еден дета detail за наводен неповолност што всушност не постои. Иако можеби мислите дека на клиентите не им е пријатно да разговараат со машина, податоците го кажуваат спротивното.

Една студија спроведена од Убисенд на чет-ботови во 2017 година ги донесе следниве (изненадувачки) резултати. 1 од 5 потрошувачи се подготвени да купат стоки и услуги преку чет-бот. 40% од клиентите не само што се подготвени да го сторат тоа, туку сакаат да добиваат и специфични понуди од ботот. Згора на тоа, и во случај да сеуште имате некои сомнежи, според Хабспот:

71% од потрошувачите користат чет-ботови за решавање проблеми поврзани со набавка. 56% претпочитаат да испраќаат порака отколку да се јават на бројот на услуги на клиенти.

Затоа, ботовите за разговор не само што се корисни информативно, туку помагаат и во реална продажба.

Можете да најдете различни видови чет-ботови ...

Треба да направиме чекор назад за да разбереме како се класифицираат чат-ботовите. Претходниот чекор беше бот, софтвер што е способен автоматски да извршува задача. Тие постојат веќе подолго време, дури и менаџерот за е-пошта за маркетинг може да се смета за бот. Chatbot е бот специјално програмиран за разговор со корисниците.

Најчести се:

Отворен chatbot: заснован на вештачка интелигенција и учи од вашите интеракции со корисниците.

Затворен чат-бот: може да има разговори само со временски одговори и не може да учи од интеракции.

Водени Chatbot - Корисниците не можат слободно да одговорат, наместо тоа, тие мора да изберат и да кликнат на некои однапред дефинирани одговори понудени од chatbot.

Разговор четбот - Корисниците можат да напишат какво било прашање и да го испратат до чатбот, кој ќе одговори слично на реална личност.

Изборот на една или друга опција зависи од целите и целната публика што ќе комуницира со chatbot. Исто така е можно да ги комбинирате и да ги користите и отворените одговори и однапред дефинираните копчиња.

Огромната популарност и влијанието на социјалните медиуми создаде огромна потенцијална публика која може да се купи преку социјалните платформи. Може, може, треба да интегрирате chatbot во вашето дигитално искуство на клиентите? Прашање што нашите клиенти сè почесто ни го поставуваат. Нашиот краток одговор е: ДА!

Ако не сте запознаени со разговори во живо или чат-ботови, ги наведовме подолу главните информации што треба да ги знаете.

Што се чет-ботови?

Чат-ботовите се форма на технологија на „паметен асистент“, како што е „Сири“ или „Помошникот на Google“. Историски гледано, тие се фокусирале на одредена задача во рамките на една организација.

Во моментов, постојат два вида чет-ботови: обичен чет-бот и интелигентен чет-бот, напојуван од машинско учење и вештачка интелигенција (AI).

Со АИ и развојот на НЛП (обработка на природен јазик), чет-ботовите стануваат феноменална алатка што ги презема интеракциите со клиентите и меинстрим дигиталното рекламирање. Само прашајте го Google и ќе најдете повеќе од 100 милиони резултати.

придобивките

Чат-ботовите можат ефикасно да одговорат на неограничен број веб-корисници истовремено. Тие се автоматизирани, даваат поддршка 24/7 и се поевтина опција отколку да им плаќаат на вработените да ги следат барањата. Времето на одговор е моментално, во која било временска зона. Тие можат да разговараат со часови без потреба од човечки надзор.

Сепак, чет-ботовите се и компјутерски програми. Тие се добри само како кодот што ги создал. Затоа, обичните чат-ботови не можат секогаш да разберат погрешно напишан збор или да одговорат на некомплетно човечко прашање. Тие нема да имаат способност да размислуваат надвор од рамките. Единствената информација што ја имаат се податоците со кои се претходно програмирани.

Ова е местото каде што магијата на АИ има за цел да ги промени интеракциите на компјутерот, каков што го знаеме. Чат-ботовите кои работат на вештачка интелигенција имаат можност да го разберат значењето на фразата, не само нејзините клучни зборови. Тие учат од погрешно напишани зборови, синоними и онтологии. Тие се исто така повеќејазични. Многу возбудливо!

Зошто е важно разговорната трговија

Она што е уникатно за чат-ботовите е тоа што тие можат лесно да се интегрираат во широк спектар на интеракции меѓу бизнис-клиент, во сите фази на инката. Ова во голема мера го подобрува искуството на клиентот, на пример, на следниве начини:

 1. Поздравете ги потенцијалните клиенти и прашајте дали имаат какви било прашања
 2. Потсетете ги потенцијалните клиенти за напуштените колички
 3. Вклучете ги клиентите и продолжете го времето на страницата
 4. Собери податоци од прва рака од потенцијални клиенти
 5. Доставете содржина и производи на клиентите врз основа на нивните интереси
 6. Обезбедете брза поддршка на клиентите 24 часа на ден
 7. Известете ги клиентите за промоции и понуди
 8. Хуманизирајте го вашиот бренд (да, тоа е)

Ајде да видиме детално како се прави секој од нив:

Чат-ботовите кои ги поздравуваат вашите клиенти на вашата страница, извршуваат голем број основни функции кои можат значително да го подобрат искуството на клиентот. Прво, ако клиентот што се враќа и претходно се запознал со ботот ја посети страницата, чет-бот може да ги поздрави по име и да им ги обезбеди најновите производи што би одговарале на нивните интереси. Како резултат, вашите клиенти ќе уживаат многу повеќе да ја посетуваат вашата веб-страница за е-трговија, што ќе има значително влијание врз вашата продажба и приходите.

Второ, тоа е суштински инструмент за собирање на податоци од прва рака, многу прецизен вид на податоци, бидејќи тие се обезбедени директно од корисникот и ги добиваат со нивна дозвола, наместо да ги купуваат на големо од втор или трет дел.

Што е најважно, корисничкото искуство може да биде локализирано врз основа на локацијата што ја наведовте. Локализацијата е уште еден ефикасен начин за зголемување на продажбата. Студија на Советскиот совет на здравиот разум сугерира дека луѓето обично не се склони да купуваат на други јазици освен на мајчин јазик. Потрошувачите не сакаат да трошат пари на работи што сигурно не ги разбираат целосно. Чат-ботови кои можат да разговараат на јазикот на клиентот, многу ефикасно го решаваат овој проблем.

Дајте им на вашите клиенти нежен притисок да купат. Луѓето цело време ги напуштаат количките, тоа е нормален феномен на сите платформи за е-трговија. Сепак, секоја страница треба да се обиде да ја минимизира стапката со која нејзините клиенти ги ставаат своите купувања во мирување или едноставно забораваат на нив.

Според извештајот објавен од SaleCycle's во 2018 година, три четвртини од онлајн купувачите ги напуштаат своите коли на Интернет. Ботовите за разговор можат да помогнат да се намали оваа појава.

Многу компании избираат да ги известат своите потенцијални клиенти за продажбата што можеби заборавиле да ја завршат, контактирајќи ги преку е-пошта. Сепак, истражувањето покажува дека чет-ботовите имаат стапки на кликнување (CTR) што се пет до десет пати повисоки од оние за е-пошта маркетинг.

Чат-ботовите имаат предност да имаат повеќе разговорен и пријателски тон, да им се обраќаат на клиентите директно на веб-страницата и честопати да им помагаат во проблемите со кои може да се соочат, на прво место, што ги спречи првично да купат. Уште поважно - тие можат да го сторат тоа во секое време од денот, кога клиентот сака да ја користи вашата веб-страница.

Понекогаш она што го бараат клиентите е малку возбуда за купување на производите што им се потребни - нешто како промо код или купон што им дава 5% попуст на нивното прво купување или 7% попуст на лојалност. Ботови за разговор можат да го сторат тоа кога клиентите ја разгледуваат страницата, давајќи им значителна предност во однос на маркетингот преку е-пошта.

Охрабрете ги вашите клиенти да споделуваат податоци

Податоците од прва страна растат. Тоа е најточен и најетички вид на податоци, бидејќи корисникот се согласува да ги обезбеди. Чат-ботовите се одличен начин да ги мотивирате вашите клиенти да ги споделат своите преференции и детали за контакт за подобро да го измерат нивното искуство во купувањето.

Ова е местото каде што чет-ботовите можат да се пресекуваат со широк спектар на други канали за да обезбедат максимална ефикасност за вашите маркетинг напори. На пример, собирајќи ги телефонските броеви на вашите клиенти преку чет-ботови, можете да ги вклучите во маркетинг со текстуални пораки и да им понудите специјални понуди, СМС картички за подароци, мобилни купони, системски известувања како што се потврди за испорака итн.

На некои луѓе можеби не им е пријатно да ги споделуваат своите броеви, но многу повеќе се склони да ги споделуваат своите сметки на социјалните мрежи, што е исто така одличен начин да ги задржите вашите клиенти на врвот на ексклузивните понуди. Со оглед на тоа колку луѓето се грижат за своите пораки на Фејсбук Месенџер, овој медиум има отворена стапка што е скоро 250% од она што нуди маркетинг по електронска пошта, заедно со неверојатната стапка на кликнување за 620%.

Помогнете им на вашите клиенти со информациите што ги ценат. Ботовите за разговор се вредно богатство ако се обидувате да ја истражите персонализацијата како алатка за привлекување на вашата клиентела. Чет ботовите можат да им обезбедат на своите клиенти содржина релевантна за нивниот клиент, заснована врз основа на податоци од прва рака што самите ги собираат.

Особено ако вашата платформа за е-трговија работи во одредена ниша или индустрија, вашите клиенти

Редовното обезбедување прегледи за најновите производи во оваа посебна ниша не само што ќе ги ангажира со вашата марка и ќе воспостави доверба, туку исто така ќе ве направи еден од мислите лидери во индустријата чиишто мислења се важни.

Хуманизирајте го вашиот бренд

Ботовите честопати може да бидат погрешни за безживотни парчиња софтвер, но бот е повеќе од само бот. Компаниите кои успешно ги интегрираа чет-ботовите во нивните маркетинг напори, осигурија дека нивните мали машини имаат личност.

„Кога се обидувате да излезете со бот карактер, одвојте време да утврдите кои се неговите основни карактерни црти, како што се неговите стравови, интереси итн.“ Тоа е многу слично на начинот на кој компаниите им пристапуваат на своите маркетинг луѓе “. - enена Брајт, специјалист за маркетинг на содржини и виш писател во „Верувај ми во трудот“.

Кога ја дефинирате личноста на вашиот робот, треба да го пронајдете вистинскиот тон и вокабулар за роботот. Ова е да создадеме повеќе „човечко“ искуство. Истражете ги работите во кои можат да уживаат вашите клиенти. Ботот може да има јужен вокабулар, повремено испуштајќи „сите“ во неговата интеракција со корисниците, или може да биде повеќе генерал-ориентиран бот кој користи модерен јазик за да ја задоволи својата помлада публика.

Всушност, овој пристап кон вашиот chatbot ќе ви овозможи да го хуманизирате вашиот бренд, создавајќи подлабока и позначајна интеракција помеѓу вашата веб-страница за е-трговија и вашите клиенти.

Чет-ботовите секако можат да го револуционизираат искуството за е-трговија на вашите клиенти и сега останува на вас да ги интегрирате во вашите маркетинг напори. Сега тие се неопходна компонента на секој бизнис што сака да ги подобри и максимизира своите резултати.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Мојот дизајн dijo

  Одлични детали, долго читав и истражував за чат-ботови, особено за е-трговија, но сметам дека нивото на детали во белешката е многу интересно, сигурно ќе го споделам на социјалните мрежи наскоро