Што е тоа EAT и како можете да го имплементирате во вашиот бизнис?

Во оптимизација EAT значи искуство, авторитет и сигурност (експертиза, авторитет и доверливост). Терминот EAT влезе во мода во август 2018 година, кога се случи ажурирањето во алгоритмот на Google наречено медицинско ажурирање. Нејзината важност произлегува од фактот дека на крајот можете да го искористите тоа за да ги направите операциите профитабилни во вашата продавница или бизнис преку Интернет.

EAT игра витална улога во ажурирањата на Google алгоритмите. Сајтовите „Твоите пари, твојот живот“ (YMYL) се драстично погодени од проблемите со EAT. Ако вашата страница не се вклопува во категоријата YMYL, нема од што да се плашите. Сепак, од суштинско значење е да се напомене дека бидејќи страниците за е-трговија прифаќаат информации за кредитни картички, тие се сметаат за YMYL страници. Како што се рече, EAT не е алгоритам, но алгоритмите на Google се ажурирани за да бараат знаци што одредуваат дали ја прегледуваат содржината со добар или лош EAT. Лошиот EAT потенцијално ќе доведе до лоша позиција.

Поентата на EAT за веб-страниците на YMYL е дека тие бараат овластен експерт за обезбедување на содржината или тесна соработка со луѓе кои имаат соодветни ингеренции. Сепак, освен бараната содржина на YMYL - која вообичаено се занимава со медицински, финансиски, купувачки или правни информации - содржината на експертите кои се во согласност со стандардите EAT се оние што ги задоволуваат потребите на нивната публика и ја разбираат намерата дека постои зад прашањата или прашањата што ги поставуваат.

ЈАДЕ: Нема резултат и не е фактор за рангирање

Не грижи се, нема висок резултат EAT што треба да го постигнат твоите страници. Алгоритмот на Google не доделува резултат EAT на страниците. Не губете сон размислувајќи за начините да го подобрите тој резултат. EAT исто така не е фактор на директно рангирање. Google има минимум 200 фактори за рангирање, вклучително и брзината на страницата, употребата на клучни зборови во ознаките за наслови и многу повеќе. Но, EAT има индиректно влијание врз рангирањето на вашите страници, бидејќи содржината мора да одговара на стандардите на EAT. На тој начин, станува фактор за рангирање.

EAT се залага за „Искуство, авторитет, сигурност“.

„Експертиза“ - Мора да бидете експерт во својата област. Искуството значи дека треба да ја покажете вештината на креаторот на Главната содржина или (MC) и да ја споменете во вашата содржина. Искуството е помалку критично за веб-страниците за хумор или озборувања, но е од витално значење за веб-страниците за медицински, финансиски или правни теми. Добрата вест е дека секоја страница може да покаже експертиза ако содржината е вистинита и корисна за корисниците.

„Орган“ - Треба да покажете дека сте авторитет или авторитет на креаторот за МЦ. И ова може да го добиете од искуството на вашите писатели или самите вие. Ако вашата страница е заедница или форум за дискусија, квалитетот на разговорот го поттикнува авторитетот. Потврдите се неопходни, но исто така и личните искуства како прегледите.

„Доверба“ - Треба да им покажете на корисниците дека можат да им веруваат на креаторот или компанијата на Главната содржина, самиот MC и веб-страницата. Сигурноста е особено важна за веб-страниците за е-трговија кои бараат од корисниците информации за нивните кредитни картички. Сè на вашата страница треба да ги натера корисниците да се чувствуваат безбедно додека ја посетуваат. Како почетна точка, треба веднаш да имплементирате SSL сертификат на вашата страница бидејќи најмалку 70% од резултатите на првата страница користат SSL (тој е еден од многуте сигнали за бодување на Google)

Треба да јадете за да живеете. И, исто така, содржината на вашата веб-страница. Различен вид „јадење“, но идејата е иста.

Така е, и зборуваме за ЈАЈ. За прв пат ја видовме оваа кратенка кога Упатствата за квалитет на пребарување на Google излегоа во јавноста во 2014 година. Но, со официјалното претставување на Google, сега знаеме колку е од витално значење EAT. Оваа година, EAT е предодреден да биде голем бизнис. Нашите услуги за оптимизација се грижат вашата веб-страница да биде усогласена со најважните фактори на EAT на Google.

Google тврди дека EAT е меѓу првите 3 размислувања за квалитетот на страницата. Значи, ако претходно не сте обрнувале внимание на содржината на EAT, треба да започнете да го правите тоа.

Зошто EAT е толку важен за вашите веб-страници?

Па, зошто е толку важно искуството, авторитетот и довербата? На крајот на краиштата, упатствата за квалитет на Google не го одредуваат рангирањето на страницата.

Во суштина, EAT ја одредува вредноста на веб-страницата. Квалитетните оценувачи го земаат предвид EAT кога проценувате колку добро веб-страница или страница ви го обезбедува потребното. Тие бараат да видат дали добиваат добро искуство преку Интернет и дали содржината ги исполнува нивните стандарди. Доколку оценувачите сметаат дека на корисникот ќе му биде пријатно да ја чита, споделува и препорачува содржината, тоа и дава на веб-страницата високо ниво на EAT.

Помислете на EAT како причина корисниците да ја изберат вашата страница наместо вашата конкуренција. EAT може да има директно влијание врз тоа како Google ја прима - и на крај ја рангира - вашата веб-страница.

Па, како EAT влијае на посетителите на вашата страница?

EAT е тесно поврзана со она што Google го нарекува страници „Ваши пари или живот“ (YMYL). YMYL-страниците се оние што имаат теми за медицински совет, правни, финансиски и такви работи. Сè што може позитивно или негативно да влијае на среќата, здравјето и богатството на корисникот. Примерите вклучуваат:

Интернет продавница која бара информации за вашата кредитна картичка

Блог на мајка кој дава совети за родителство

Блог од финансиска институција кој нуди правни совети

Медицинска здравствена страница на која се наведени симптомите на ретка болест

Страниците со висок ранг на YMYL ќе покажат високо ниво на EAT. Тоа е затоа што колку повеќе корисник се чувствува корисник при посета на страница, и колку повеќе содржината одговара на нивните барања за пребарување, толку повеќе ги задоволува потребите на EAT. Веб-страниците што всушност нудат корисни совети или решение за проблем ќе ги задоволат овие потреби полесно од страниците што се обидуваат да се измешаат со системот на Google.

Вие сте она што јадете

Значи, вашата страница ќе биде корисна само како она што ќе и ’ставите. Бидејќи EAT е и на ниво на страница и на ниво на страница, треба да бидете сигурни дека секој дел од вашата веб-страница се обидува да ги исполни барањата на Google. И, ако вашите страници се квалификуваат како YMYL страници, ова е уште поважно.

Но, не земајте збор само за тоа. Гугл вели дека страница или веб-страница нема EAT е „доволна причина за да се даде оценка за низок квалитет на страницата“. Значи, ако не сте експерт, авторитет или доверлив, страницата на вашата страница може да се смета за неквалитетна.

Мора да создадете привлечна, корисна и точна содржина. И, треба да користите EAT за да ги задоволите потребите и на квалитетните оценувачи и на вистинските корисници. Направете го тоа и ќе го правите она што го сака Google.

Бидете сигурни дека ја чувате проверена оваа страница - никогаш не знаете кога можеби ќе ви треба потсетник за правилно спроведување на EAT.

Во последните неколку месеци, веројатно сте го виделе зуичкиот збор (или кратенката, поточно) „ЈАДЕ“ како лебди наоколу. Додека овој термин е во лексиконот на многу оптимизирани лица веќе подолго време, од големото ажурирање на алгоритмот на Гугл во август 2018 година (познато како „медицинско ажурирање“), големо внимание е посветено на „ЈАДЕ» од Google и оттогаш е често на усните и прстите на повеќето оптимизација.

Па, зошто зборувам за тоа сега? Бидејќи деновите кога можевте да се појавувате на Google преку ноќ поминаа. За да бидете добро позиционирани на Google, треба да го негувате вашиот бренд со градење на нејзината стручност, авторитет и доверливост - што е токму она за што се залага EAT!

Во овој пост, ќе ги опфатам трите столба на EAT и ќе споделам совети за тоа како да го вметнете секој од нив во вашата стратегија за содржина, за да можете да рангирате за најдобрите термини за пребарување во вашата индустрија.

Првично, се чинеше дека ова „медицинско“ ажурирање погоди многу веб-страници кои нудат здравствен и медицински совет, повеќе од која било друга вертикала. Затоа, признатиот новинар за маркетинг во пребарувачот Бери Шварц го прогласи за „медицинско ажурирање“.

Сепак, иако ова ажурирање секако стигна до многу медицински веб-страници, тој исто така погоди и многу други веб-страници што може да се класифицираат во оние што Гугл ги нарекува „YMYL-страници“ - да, уште еден откачен акроним (и не, тоа не е збунето лице кое пее некој хит на Village People )

Дигиталните маркетери се познати по тоа што користат жаргон и имаат тони акроними, но овојпат, самиот Гугл ги додаде овие YMYL и EAT на постојано растечкиот потенцијален збунувачки внатрешен жаргон.

YMYL е квалитетен рејтинг за содржина што се залага за „Твои пари или живот“. Google не само што се грижи за обезбедување на најрелевантни информации, тој исто така сака да ги обезбеди точните информации. Со одредени видови пребарување, постои огромен потенцијал негативно да влијае на „среќата, здравјето или богатството“ на корисниците; Со други зборови, ако овие страници се со низок квалитет, тие имаат потенцијал да влијаат на благосостојбата на корисникот.

Затоа, кога станува збор за здравјето, финансиските прашања и безбедноста, Google не сака да обезбеди врски до страници што споделуваат совети, мислења или потенцијално лажни веб-страници. Гугл сака да биде што е можно посигурен дека препорачува страници што покажуваат високо ниво на стручност, авторитет и доверливост, за што се залага ЕАТ. Тоа е начин на Google за заштита на пребарувачите од ниско-квалитетна содржина што има потенцијал да биде штетен за пребарувачот.

Ако вашата деловна активност потпаѓа под етикетата на среќа, здравје или богатство, тогаш јадете може да биде од витално значење за да го разберете, затоа прочитајте!

EAT и YMYL доаѓаат од многу важен документ на Google познат како „Упатства за квалитетно пребарување на Google за проценка“.

Во 2015 година, Гугл официјално ги објави своите Упатства за оценувач на квалитетот на пребарувањето и ова ни даде идеја за она што се смета за веб-страница со висок (или низок квалитет), од гледна точка на Гугл.

Трудот е напишан за вашиот тим за човечки рејтинг, кој извршува тешки пребарувања деноноќно и ги проценува веб-страниците што се на врвот на резултатите на Google за тие пребарувања. Очигледно има 10.000 XNUMX луѓе вработени во Гугл за извршување на овие проверки на самото место, процес дизајниран да ја тестира ефикасноста на алгоритмите за рангирање при препознавање на квалитетот на веб-страниците.

Учењето на тимот за квалификации ги информира инженерите на Google за тоа како да го подобрат алгоритмот за рангирање. Како што често нè потсетуваат вработените во Google, нивниот алгоритам за рангирање е процес на континуирано подобрување, со многу редовни ажурирања.

Искуство

Речникот на Оксфорд го дефинира терминот „експерт“ како „многу познавач или квалификуван во одредена област“. Сепак, само поседувањето на ова знаење нема да предизвика наплив на сообраќај кон вашата веб-страница од Google.

Треба да разберете како да го комуницирате ова знаење на начин што вклучува луѓе. Станува збор за тоа не само да ги имате информациите, туку и да знаете што сака вашата публика и најдобриот начин да ги доставувате информациите до нив.

Секогаш кога „Гуглер“ ќе го постави прашањето „Како мојата страница може да ги подобри своите рангирања?“ Акциониот одговор најчесто се чини дека е како: „Создадете одлична содржина што ќе и се допадне на вашата публика“. Иако ова може да изгледа како премногу симплистички одговор (и тоа е), тоа е одговор што прилично го сумира она што го пишувам во овој пост, да бидам искрен.

Како создаваме експертска содржина? Па, еве неколку совети за да одговорите на тоа прашање:

Откријте што бара вашата публика, а потоа задоволете ги и надминете ги нивните потреби. Ова започнува со истражување на клучни зборови.

Обидете се да ја разберете намерата на пребарувачите зад поимите што ги откривате за време на истражувањето на тој клучен збор.

Треба да разберете во која фаза се наоѓаат овие пребарувачи на вашето патување како потрошувач или како некој што се вклучува во вашата индустрија. Тука има многу ситуации, во зависност од вашиот точен случај, но ако вашата цел е, на пример, термин за пребарување што е јасно за некој што е нов во темата, тогаш обидете се да не користите премногу жаргон и / или куршуми од гледна точка дека почетникот најверојатно нема да го разбере.

Пронајдете рамнотежа помеѓу тоа да бидете поддршка и да бидете едноставни. Ова се сведува на форматирање на текстот да биде сварлив, користејќи визуелни помагала или богати медиуми како што се видео или аудио. Совршен пример за ова е серијата „White Board Friday“ на Моз. Ние сакаме потрошувачот на содржина навистина да ја разбере темата на крајот, без да ја направи премногу макотрпна.

Размислете за следните пребарувања што може да ги има пребарувачот и подгответе ја содржината исто така. Соодветната дополнителна содржина мора да биде внатрешно поврзана и лесно достапна. Станува збор за тоа да станете извор на информации во вашата област.

Орган

Да се ​​биде експерт е одлично, но тоа е само почеток. Кога други експерти или влијатели во вашата вертикала ве цитираат како извор на информации или кога вашето име (или вашата марка) станува синоним за релевантни теми, тогаш вие не сте само експерт - вие сте авторитет.

Еве неколку KPI кога станува збор за проценка на вашиот авторитет:

Соодветните и авторитетни врски на веб-страниците се секако огромен фактор кога станува збор за рангирање на веб-страниците и сигурно не можеме да разговараме за каква било рамка за успех во оптимизација без да го нагласиме ова.

Во секој случај, мора да се нагласи дека кога зборуваме за врски, станува збор за градење на авторитет на вашиот домен. Ова значи дека сакаме релевантни веб-страници кои веќе добија авторитет во просторот да ни препорачуваат и нема подобро одобрување што веб-страницата може да го добие од друг сопственик на веб-страница отколку врска.

Иако врските се идеални, едноставно да се спомене во вестите или на авторитетни веб-страници во вашиот простор сепак ќе го зголеми вашиот авторитет, во очите на Google. Затоа, споменувањето е исто така нешто кон што треба да се стремиме.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.