Стратегии во продажба преку Интернет

За среќа, постојат десетици начини да направите поголема продажба преку Интернет, од кои многу може да се спроведат веднаш. Некои од овие совети се фокусираат на специфични стратегии што можете да ги имплементирате, додека други се поопшт. Во овој пост, ќе разговараме за неколку такви стратегии, па без разлика дали продавате физичка стока или водите деловна активност.

Бидете искрени во продажната копија. Ова може да изгледа болно очигледно, но ме воодушевува колку веб-страници пишуваат проверки дека нивните производи не можат да заработуваат. Искреноста при копирање не е клучна за вашата деловна репутација, туку ја поттикнува и поттикнува довербата во вашата марка. Не ставајте тврдења што не можете да ги потврдите и не користете хипербола лесно - потрошувачите денес се пречувствителни на глупости во маркетингот, затоа бидете искрени, директни и достапни во целата продажна копија, од почетната страница до вашите електронски кампањи.

Овој принцип важи и за начинот на кој се позиционирате како компанија. Дали некогаш сте наишле на страница што очигледно ја водат едно или две лица, но има копија што би била посоодветна за мултинационална компанија? Овој пристап не само што прави да изгледате глупаво, туку ја нарушува и кредибилитетот на вашата марка. Ако сте мала деловна активност, гордејте се со тоа и бидете искрени за тоа - многу потрошувачи се свртуваат кон помалите бизниси токму поради по индивидуализирана и лична услуга што можат да ја понудат. Не обидувај се да бидеш нешто што не си.

Добијте повеќе кликови за реклами

Ако продавате работи на Интернет, додатоците на рекламите не се лесен подвиг - оваа одлика (достапна и во AdWords и во Бинг) ви овозможува да ја направите вашата реклама поголема со повеќе места за кликнување. И не чини ништо повеќе! И зголемете ја стапката на кликнување на вашиот оглас! Неверојатно точно?

Зголемете ја продажбата преку Интернет користејќи наставки за реклами

Во примерот погоре, врските до „Машки очила за сонце“ и „Women'sенски очила за сонце“ им даваат на луѓето кои сакаат да купат нов пар Реј-Бан, на дополнителни две места за кликнување. Ова ја зачувува можноста за чекор и го прави полесно и побрзо да го најдат токму она што го сакаат (па затоа одат на вашата страница наместо на конкуренцијата).

Тековни препораки за клиенти

Во денешното опкружување за социјални медиуми, повратните информации од клиенти никогаш не биле поважни. За среќа, ова значи дека вашите задоволни клиенти можат да ви обезбедат едно од највредните оружја во нивниот арсенал: препораки.

Зголемете ја продажбата преку Интернет Вклучете ги препораките за клиенти

Легиите на задоволни клиенти се значително повлијателни дури и од најдобрата копија за продажба, па не заборавајте да вклучите препораки и прегледи од евангелистите на вашата марка кои зборуваат за тоа колку сте одлични. Овие можат да се појават на страниците на вашите производи, на целните страници, на цените, дури и на вашата почетна страница. За повеќе информации, проверете ја мојата статија за моќта на препораките на клиентите.

Слично на тоа, вклучувањето на сигнали за доверба може да биде одличен начин за зголемување на продажбата преку Интернет, бидејќи создава поповолна перцепција на вашата марка во умот на потенцијалната клиника и потенцијално може превентивно да ги надмине сомнежите. Ако вашиот бизнис има каква било професионална акредитација (дури и нешто рутинско како сертификација од Канцеларијата за добри деловни практики или членство во вашата локална трговска комора), ставете ги овие знаци на доверба пред и во центарот на вашата страница. Ако имате импресивна листа на задоволни клиенти, проверете дали вашите потенцијални клиенти знаат за тоа.

Создадете чувство на итност

Важно е да бидете искрени и транспарентни за тоа кој сте и што правите, но не постојат правила што ве спречуваат да создадете чувство на итност за да ги убедите потенцијалните клиенти да купат од вас токму сега.

Зголемете ја продажбата преку Интернет со создавање чувство на итност

Многу потрошувачи реагираат позитивно на стимулациите што создаваат чувство на итност, од специјални понуди за кои времето е кратко, до производи со ограничено издание. Иако начините да се постигне ова се разновидни како и производите што можат да се купат преку Интернет, некои стратегии може да бидат поефикасни од другите. На пример, ако не (или не можете) да направите производ со ограничено издание за да привлечете потенцијални клиенти, можеби може да понудите финансиски поттик за клиенти кои веднаш се обврзуваат да купат, како што се бесплатна испорака или попуст.

Зголемете ја продажбата преку Интернет користејќи прилагодувачи на реклами. На кој начин и да одлучите да одите на тоа, создавањето чувство на итност е одличен начин да ја зголемите продажбата преку Интернет.

Понудете гаранција за враќање на парите

Честопати, еден од најмоќните фактори во одлуката на потрошувачот да не купи нешто е одбивноста од ризик - желбата да се избегне потенцијална загуба. Поголемиот дел од времето, овој согледан ризик е финансиски. Зошто некој треба да ги купува вашите производи? Што ако не работат, или клиентот не ги сака? Дури и малите набавки можат да носат ризик од „каење на купувачот“, затоа овој приговор мора да се надмине нудејќи гарантирано враќање на парите без куршум.

Колку повеќе ризикувате да донесете одлука за можноста, толку е поголема веројатноста тие да купат од вас, затоа отстранете сè што може да ги одврати изгледите од купување.

Понудете помалку опции

s

За многу компании, овој концепт е едноставно незамислив. Сигурно да понудите повеќе производи е одличен начин да ја зголемите продажбата! Па, не мора. Всушност, во многу случаи, поголемиот избор на избор може да доведе до неодлучност од страна на потенцијалните клиенти, што пак резултира со изгубена продажба.

Ако имате широк спектар на производи, размислете да ја структурирате вашата страница или страниците на производите на начин што на посетителите ќе им даде што помалку можности. Ова ја намалува можноста посетителот да биде презаситен од десетици различни производи. Ова може да се направи со организирање на вашите производи во потесни и потесни категории (дополнителна придобивка е што им овозможува на посетителите полесно да го најдат токму она што го бараат), или може да ставите поголем акцент на помалку индивидуални производи. Во секој случај, запомнете дека колку повеќе опции нудите, толку е поголема веројатноста клиентот да замине на друго место.

Насочете слична публика на Фејсбук

Еден од најдобрите начини да ја зголемите продажбата преку Интернет е да ги користите податоците што ги имате за вашите сегашни клиенти за да најдете луѓе како нив. Фејсбук ви овозможува да го направите ова со насочување кон изгледната публика.

Зголемете ја продажбата преку Интернет со насочување на слична публика на Фејсбук. Поубавата публика на Фејсбук се во суштина корисници на Фејсбук кои споделуваат карактеристики и однесувања со клиентите во вашата база на податоци. Ги поставувате вашите податоци на Фејсбук, што потоа ги вкрстува вашите сопствени податоци (и информации од трети лица брокери за податоци) за да креирате совпаѓања врз основа на критериумите што ги наведовте. Можете исто така да користите пиксели за следење и податоци за инсталирање апликација за да ви помогне да создадете привлечна публика. Ова е одличен начин да ги ставите податоците за вашите клиенти да работат за вас, ефикасно овозможувајќи ви значително да го проширите опсегот со минимален напор и да користите високо насочени реклами за да привлечете корисници на Фејсбук кои се многу слични на вашите клиенти.

Зголемувањето на продажбата преку Интернет се бори против напуштањето на количката. Слично на претходната точка за корисничкото искуство, намалувањето на триењето во процесот на исплата може да има неверојатно влијание врз вашите стапки на конверзија. На ист начин како што им овозможува на посетителите што е можно полесно да ја користат и навигараат на вашата страница, треба да им олесните да купат што продавате.

Елиминирајте ги сите непотребни чекори во вашиот процес на купување што може да ја одврати можноста од конвертирање. Прескокнете ги непотребните полиња на формуларите. Не ги темпирајте и направете ги да започнат од почеток. Еве уште неколку совети за тоа како да се борите против напуштањето на количката.

Зголемување на продажбата преку Интернет прифаќа разни видови на плаќање

Потрошувачите имаат повеќе избор од кога било досега во тоа како тие навистина плаќаат за стоки и услуги, и не секој претпочита да го користи Американ Експрес. Нудејќи повеќе опции за плаќање, вклучително и нови услуги кои стануваат сè попопуларни на мобилен, им олеснувате на потенцијалните клиенти да ви ги дадат своите пари. Се разбира, може да биде кавга за оптимизирање на вашата страница (и процесот на исплата, како што дискутиравме погоре) за да ги вклучите сите овие опции, но тоа е одличен начин да ја зголемите продажбата преку Интернет, особено ако вашата страница има голем сообраќај преку мобилен телефон .

Инвестирајте во квалитетни слики на производи

Постојат убедливи докази дека добро претставениот вкус на храна е подобар од несовесно обложените јадења. Со оглед на важноста на изгледот во однос на тоа како ги перцепираме нештата (вклучувајќи ги и другите луѓе), треба да се разбере дека инвестирањето во квалитетна фотографија на производот има сличен ефект врз посетителите на вашата страница.

Ослободете се од вашите целни страници

Ја споменавме оваа стратегија и претходно, и таа обично крева повеќе од неколку веѓи, во најмала рака. Сепак, ние не се залагаме за отстранување на целните страници непотребно, туку за оптимизирање на вашите реклами преку Интернет за да се усогласиме со бројот на потрошувачи кои всушност ја разгледуваат мрежата и купуваат преку Интернет.

Зголемете ја продажбата преку Интернет користејќи реклами на Фејсбук „кликни за повик“. Кампањите само за повици на Facebook и AdWords се одличен пример за ситуација кога отстранувањето на традиционалната целна страница има совршена смисла. Повеќето луѓе не сакаат да поминат неколку минути на прелистување на страниците на нивниот мобилен уред, тие само сакаат да стапат во контакт со вашиот бизнис.

Зголемете ја продажбата на кампањи само за повици на AdWords преку Интернет. Користејќи реклами само за повици, им олеснувате на потенцијалните клиенти да контактираат со вашиот бизнис, целосно елиминирање на една од најтешките фази на класичната инка за продажба преку Интернет и потенцијално зголемување на обемот на повици кон вашиот бизнис, една од најпознатите вредни извори на контакти за многу компании. Луѓето што ве повикуваат практично ве молат да им продадете нешто.

Обидете се со Gmail реклами

После години влегување и излегување од бета фаза, рекламите во Gmail се КОНЕЧНО достапни за секого. Ова е возбудлив начин да се постигнат изгледите и да се зголеми продажбата.

Зголемете ја продажбата преку Интернет користејќи Gmail реклами. Ако веќе достигнувате клиенти кога пребаруваат и кога ја разгледуваат социјалната мрежа, зошто да не одите подалеку и да ги погодувате и додека се во нивните поштенски сандачиња? Еден од најефикасните начини за користење реклами на Gmail е насочување на клучните зборови на вашиот конкурент. Луѓето кои се на пазарот за производи на вашите конкуренти, добиваат е-пошта од вашите конкуренти во кои се споменуваат условите за вашата марка. Со запишување на истите тие термини, можете да се појавите во нивните сандачиња и да се надевате дека ќе се предомислат.

Одржувајте постојаност на пораки низ кампањите и вашата страница

Дали некогаш сте кликнале на реклама за ППЦ што ве привлече вниманието, за потоа да ве пренесат на ирелевантна целна страница (лошо) или на главната страница на страницата (уште полошо)? Дали на крајот го купивте она што го баравте од таа страница? Најверојатно не.

Зголемете го појавувањето на пораките за продажба преку Интернет. Реклама за прикажување на Ер Канада и нејзина придружба.

Зголемете ја страницата за слетување на пораката за онлајн продажба

Ако некој корисник кликне на реклама за одреден производ или услуга, страницата на која ќе оди треба да биде за тој специфичен производ или услуга, а не за поврзана категорија или за специјална понуда за друг производ, туку за тој специфичен производ. Осигурете се дека вашата порака е релевантна за сите платени социјални кампањи и страниците поврзани со нив, така што кликовите за реклами всушност се претвораат во продажба.

Одговорете на секое прашање и обратете се на секој приговор во вашата копија

Една од најопасните стапици на кои може да паднете кога се обидувате да продавате преку Интернет е да направите претпоставки за знаењето на вашите потенцијални клиенти за вашиот производ, услуга или дури и пазар. Многу компании погрешно веруваат дека нивните клиенти знаат повеќе за тоа што продаваат отколку што навистина знаат, што доведува до неодговорени прашања или приговори кои не се адресираат, што може да наштети на продажбата.

Разгледајте ги сите прашања што ви се појавуваат во врска со вашиот производ и одговорете на нив во вашата копија на страниците на вашиот производ. Исто така, помислете на сите можни приговори што може да ги има потенцијалниот клиент во врска со вашата понуда и превентивно надминете ги во вашата копија. Ова може да изгледа непрактично, но запомнете дека не бомбардирате изгледи со непотребни информации, вие им давате точно што им треба за да донесат информирана одлука. Овој пристап е исто така одлична вежба за пишување на тесна, јасна и концизна копија. Ако сте загрижени дека има премногу копија, секогаш можете да ја намалите. Само задржете го фокусот на клиентот и како тоа им користи, а не зошто вашата компанија е толку импресивна.

Подарете сè што можете бесплатно

Луѓето сакаат бесплатни работи, и колку повеќе подарите, толку потенцијалните клиенти ќе ве перципираат вас и вашиот бренд, што може да резултира во поголема продажба преку Интернет. Зголемете ја продажбата преку Интернет давајќи бесплатни работи. Импресивно!

Погледнете ги вашите моментални понуди. Можете ли да подарите нешто бесплатно? Ако сте во деловна активност со софтвер, како што сме ние, лесно е да понудите бесплатни испитувања на вашиот софтвер без обврски. Дури и да не сте, можете да дадете примероци, пробни членства, понуди „два за еден“ и други стимулации засновани на награди. Подарувањето бесплатни работи не само што е одличен начин за подобрување на перцепцијата на луѓето за вашата деловна активност, туку е и одличен начин да ги запознаете со вашите задолжителни работи и да ги намамите да купат повеќе.

Создадете и управувајте со детални карактери за купување

Toе продолжам и ќе претпоставам дека веќе создаваш ликови од купувачи (затоа што ако не, навистина се мачиш), но ќе те предизвикам да создадеш уште подетални карактери на купувачи отколку во минато Сигурно ќе ви донесе корист во вашите настапи.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.