Примери на билтени и како да креирате ефективен за вашата компанија

Откако примачот ќе донесе одлука за отворање на е-пошта врз основа на ветувањето во насловот, вистинската содржина на билтенот за е-пошта мора да го исполни тоа ветување.

Ако вашата кампања не го исполни ветувањето што го принуди читателот да кликне на прво место, тие ќе имаат сите причини да ја игнорираат не само таа е-пошта, туку и вашата марка. Нивното внимание може да биде насочено кон нешто друго во вашето сандаче, лишувајќи ви ја можноста да ги водите понатаму на нивното патување.

Сите сме биле подложени на безброј примери на безвредни билтени за е-пошта, што значи дека сите треба да имаат прилично добра идеја за тоа како изгледа лош. Билтени за е-пошта се многу чести, и скоро секој бизнис ги користи на некој начин ... па зошто толку многу од нив немаат квалитет?

Создавање билтени за електронска трговија

Се чини дека дури и пазарџиите кои ги градат овие бесмислени кампањи се изложени на лоши примери, но многу од нив не се во можност да дојдат до солидна стратегија за да обезбедат привлечна содржина што ќе ја заинтересира нивната публика.

Затоа, ајде да нурнеме во креирање успешни билтени за е-трговија што ќе ги израдува вашите примачи што решиле да го продолжат своето патување со вашата марка.

Нагласете ја супстанцијата и вредноста во секоја пратка.

Не сите видови на маркетинг пораки се создаваат еднакви. Но, општата идеја зад ефективната маркетинг комуникација е иста низ сите платформи: испорачајте ја материјата и вредноста.

Постојат многу повеќе детали за создавање на високо-квалитетна содржина за е-пошта, како што се дизајн, персонализација и сегментација на клиенти, но ако немате содржина и вредност во срцето на вашата порака, нема да успеете и нема да се поврзе со публиката.

И покрај разновидните билтени за електронска трговија, не само што постојат брендови кои го прават тоа добро, туку има и одговори на клиенти кои ги наградуваат оние што се ефективни. Откривме дека и покрај тоа што имаат филтер од 8 секунди и популарна незаинтересираност за маркетинг по електронска пошта, генералот Z и милениумците претпочитаат да останат во контакт со брендовите преку е-пошта.

Тајната? Обезбедете вредност

Кога станува збор за испраќање е-пошта со кои можат да се вклучат членови на која било генерација, поважно е од кога било да се оптимизира за мобилни платформи, бидејќи повеќе од 50% од кампањите се отвораат на мобилен телефон. И вредноста е сè уште клучна, така што одредени промени во сандачето, како што е табулаторот за промоции на Gmail, можат да бидат навистина позитивни, бидејќи претплатниците поверојатно ќе го видат тоа јазиче конкретно кога сакаат да бараат зделки за купување.

Сето ова упатува на поактивна публика, бидејќи брендовите веќе не мора да се натпреваруваат директно со друга содржина, како што е личната кореспонденција, во поштенските сандачиња на примачите.

Главното прашање е дека е-поштата за е-пошта имаат тенденција да се држат заедно едноставно затоа што пазарџиите сметаат дека има оперативен императив да се има.

Треба јасно да ја дефинирате вашата стратегија за да раскажете кохезивна приказна која додава вредност на одредена публика и ја води низ различните фази на процесот на купување. И, таа мора да ја надополни и координира со пошироката структура на вашите стратегии за маркетинг и продажба.

Кога се практикува правилно, маркетингот по е-пошта за брендови за е-трговија може да создаде круцијална и трајна врска помеѓу клиентот и брендот, носејќи одржлива вредност за двете страни. Погледнете го овој пример од онлајн туристичката компанија Booking.com, која нуди градски водичи заедно со CTA за сместување.

Вашиот билтен за е-пошта мора да има цел

Кога се во најдоброто време, билтените за е-пошта споделуваат привлечна приказна со читателот. Тие се информативни, едукативни и даваат јасни упатства за тоа како читателот мора да продолжи доколку сака да добие поголема вредност за својот живот или за неговите цели.

Билтените за електронска трговија се поврзуваат директно со клиенти.

Прво, билтените за е-пошта можат многу брзо да пренесат густа количина на информации. Додека твитовите обично треба да упатуваат на врска до нешто позначајно или билбордите треба да го привлечат вниманието на публиката со истакнати пораки, е-поштата може да пренесе изненадувачка количина корисни информации на читателот во свој формат.

Додека билтените за е-трговија често содржат и врски (обично во форма на CTA), тие исто така можат да бидат самостојни информативни средства.

Вашите билтени мора да бидат лични.

Е-поштата се интензивно лични и доставени до многу специфичен читател. Кога создавате телевизиска или радио реклама, па дури и реклама за веб-страница или канал за социјални медиуми, навистина немате толку голема контрола над тоа кој го гледа тоа надвор од анализа на демографските податоци.

Кога испраќате билтен по е-пошта, ја доставувате таа содржина до одредена публика, овозможувајќи ефективна персонализација и ангажман со тој претплатник. Клиентот за кампања Монитор Винкелстат.нл ги сегментира своите билтени засновани врз демографија и интереси за да прикаже промоции на заинтересирани клиенти.

Исто така е важно да се напомене дека е-поштата, преку е-пошта, може да обезбеди постојан ангажман со вашите клиенти, а нивната ефикасност може сложено да се следи и мери. Иновативната автоматизација на маркетингот ви овозможува да постигнете неверојатни работи со вашите е-пошта, и можно е да комуницирате со вредноста често и ефикасно на голема публика со релативно ниска цена.

Поставете го точниот приоритет

Поставете го вистинскиот приоритет за маркетинг на билтени по е-пошта.

Пред да влезете во различни типови и специфични компоненти на одличен билтен за е-пошта, вреди да се процени дали билтенот за е-трговија е добро за вашиот бизнис.

Додека е-поштата за е-пошта се остварлива стратегија за многу деловни активности, постојат одредени ситуации каде може да биде поплодно да се бараат други можности, исто како кога се размислува за која било друга алатка за маркетинг. Е-трговијата е генерално индустрија која има корист од е-пошта, но испитувањето на специфичните деловни реалности на вашата организација ќе ви каже дали стратегијата веројатно ќе исплати дивиденда за вас.

Порамнете го маркетингот на билтенот по е-пошта со пошироки деловни цели.

Првиот чекор во секоја ваква проценка е внимателно разгледување на вашите деловни цели. Потребно е специфично да дефинирате што се надевате да добиете од маркетинг кампањата за е-пошта.

Ако се обидувате поефикасно да ги негувате вашите претплатнички односи, можете да бидете скоро веднаш успешни со добро испланирана кампања за билтени. Исто така, ако сакате да возите конверзии за вашата веб-страница, изработката на привлечна содржина на билтени може да ви помогне стручно да ги водите вашите изгледи преку патувањето за купување на клиенти, што резултира со поголем процент на продажба за секој посетител на веб-страница.

Алтернативно, ако вашите главни маркетинг цели не се усогласат лесно со она што е-мејл билтенот е дизајниран да го постигне, можеби е подобро да ги потрошите парите на друго место. Обидот да се одржи иницијатива за е-пошта за билтен што не е поддржана од соодветни ресурси, планирање и грижа, може да биде многу поштетна отколку воопшто да не испраќате билтени.

На пример, ако една од вашите главни цели е да остварите поголема продажба преку партнерства, тогаш треба да размислите да потрошите повеќе ресурси за создавање програма за бренд амбасадор и препродавач. Но, од друга страна, вие исто така може да креирате специфичен билтен за членовите кој обезбедува информации и вести зад сцената.

Алоцирајте ги вистинските ресурси

Друго важно размислување во оваа одлука е да се направи искрена проценка на достапноста на ресурсите на вашата марка во остварување на целите на вашиот билтен по е-пошта.

Не може да се нагласи доволно: Ако спроведувањето на вашата кампања во билтенот е случајно, нефокусирано и безвредно, тогаш не е вистинско време да тргнете по овој пат. Маркетинг-автоматизацијата може да ви помогне да добиете резултати и да ја обемите вашата е-пошта кампања, како што расте вашиот бизнис, но сепак ви требаат способност и подготвеност да и се посветите доволно на иницијативата за да обезбедите нејзин успех.

Пред да започнете, одлучете за веродостоен буџет, распоред за достапност на оние што ќе придонесат и план за добивање поддршка за иницијативата од други области на компанијата (ИТ, човечки ресурси, дизајн). Откако ќе имате јасно разбирање за барањата на предложената кампања за е-билтен, заедно со достапните ресурси, ќе можете да работите со вклучените засегнати страни за да донесете информирана одлука за одржливоста на програмата за вашата марка.

Во просек, трговците на мало испраќаат по две до пет е-пошта за е-трговија секој месец. Ова значи дека продавачите на е-пошта создаваат десетици е-пошта секоја година и повеќето трговци имаат цели тимови посветени на нивната функција. Зошто? Бидејќи статистичките податоци за маркетинг преку е-пошта покажуваат дека е-поштата има најголем поврат на инвестицијата и најголем ангажман меѓу маркетинг каналите.

Постои рентабилност што може да се има

Добро, затоа кампањите за е-трговија во билтени се важни ... но само испраќањето на нив не е доволно. Тие мора да бидат привлечни, во спротивно тие ќе ве испратат до поштенското сандаче или клиентите целосно ќе се одјават. Значи, што го поттикнува ангажманот за маркетинг преку е-пошта?

 1. Билтени со видео содржина

Видеото како медиум за потрошувачка на содржина добива само популарност. Бизнисите кои користат видео за маркетинг, гледаат 41% пораст на сообраќајот на нивните веб-страници. Но, има улов: квалитетот е важен ... многу. 62% од потрошувачите имаат поголема веројатност да имаат негативна перцепција за бренд кој објавува слаба содржина.

Користењето видеа во е-пошта исто така работи. Давателите тврдат дека видеата ја зголемуваат стапката на кликнување за 55% и стапката на конверзија за 55% и 24%. Па, како ги вметнувате овие?

Постојат неколку различни начини:

Користете слика со контролер "Play" и поврзете ја со вистинскиот извор на видео на вашата веб-страница, блог или канал на YouTube.

Користете анимиран GIF креиран од вашето видео во е-поштата што се поврзува со вистинскиот извор на видео.

Вметнете го вистинското видео во е-поштата за да може клиентот да го прегледа без да мора да оди на друго место.

Белешка: не сите платформи за е-пошта ја поддржуваат HTML5 технологијата и само 58% од примателите ќе можат да репродуцираат видео што е вградено во е-поштата. Останатите, вклучувајќи ги корисниците на Gmail, Yahoo и Outlook, ќе видат резервна слика. Сликата со контролорот "Play" е најбезбедно обложување.

Кои видеа треба да ги споделам?

Видеата треба да одговараат на содржината на билтенот: создадете додадена вредност или воведете нешто. Еве неколку примери.

 1. Демо на нова колекција

На пример, да речеме дека сте продавач по е-пошта во модната куќа Giorgорџо Армани. Вашата нова е-пошта ќе воведе нови елементи од колекцијата за женски облеки пролет / лето 2016 година. Можете да ја додадете сликата со командата „Играј“ од видеото на новата колекција на YouTube или да креирате анимирана GIF слика и да ја поврзете на YouTube.

 1. Идеи што да правиме со купените предмети

Да речеме дека продавате шалови. Можете да додадете видео што опишува многу начини да носите нов или најпродаван производ. Или, ако продавате додатоци за жени, додадете видео за тоа како добро да ги завиткате малите подароци.

Размислете за личноста на вашиот клиент. Кои други аспекти од нивниот животен стил можете да помогнете во едукација или информирање, особено во врска со вашиот производ?

 1. Сведоштва за клиенти - Отклучете видеа, прегледи

Ако имате видео од вашите клиенти кои зборуваат за вашиот бренд, додајте го. Позитивните повратни информации ги уверуваат клиентите и ги охрабруваат да купуваат. Погледнете го ова видео за отклучување. Убаво го претставува производот и има илјадници прегледи. Можете да користите посветени кампањи за е-пошта за да ги следите клиентите по купувањето и да ги охрабрите да испратат нешто.

 1. Билтени со анимирани GIF слики

Анимираните промотивни пораки можат да раскажат приказна и да го привлечат вниманието на клиентот подобро од која било статична слика. Користете ги за вашите активности за е-пошта за маркетинг за да го зголемите ангажманот и кликовите.

Можете да креирате слични GIF кампањи со професионален софтвер. Ако немате вистински вештини или луѓе од вашиот тим да го сторат ова, пробајте ги овие едноставни генератори на GIF:

 1. Билтени за објавување на натпревари

Летото е одлично време за објавување конкурси. Луѓето се чувствуваат опуштено, авантуристички и подготвени за забава. За да го извлечете максимумот од вашите кампањи, бидете креативни и обезбедете единствено искуство на Интернет за корисниците.

Оваа картичка за гребење може да ви се најде. Продавачите на е-пошта го користат за да организираат лотарии за да освојат бесплатна испорака или подарок. На сите клиенти за е-пошта, начелно им е на гребената картичка, вклучувајќи ги и сите верзии на Outlook.

 1. Билтени со одбројување

За продажба на пролет и лето: користете ограничени понуди и вклучете тајмер за одбројување во вашите е-пошта. Помага кога започнувате кампања со ограничено време и исто така создава итност за клиентите да купуваат побрзо.

Можете да креирате ваков тип на тајмер со алатки како што се Motionmailapp.com, emailclockstar.com и freshelements.com. Тие ќе генерираат HTML код за да можете да копирате и залепите во полето HTML код на уредникот за е-пошта.

 1. Билтени со персонализирани препораки

Додавањето препораки во е-поштата може да доведе до 25% зголемување на продажбата и 35% зголемување на стапките на кликнување. Алатки како Носто ќе генерираат HTML код што ќе ви овозможи да вклучите производи во вашата е-пошта кампања заснована врз претходни набавки.

Овие персонализирани е-пошта ќе ви бидат корисни за промотивни билтени, како и за е-пошта по купување, е-пошта за враќање на количката и други активирани е-пошта. Ова е можност за распродажба и распродажба.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.