Оданочување од електронски бизнис

Ако имате онлајн продавница или деловна активност, треба да знаете дека ви останува малку време да ги подмирите сметките со даночните власти. Бидејќи од 1 април Даночните обврзници можат да го побараат својот нацрт и можат да го достават помеѓу 23 април и 30 јуни преку Интернет и од 5 мај на кој било друг начин на комуникација.

Одговорните за какво било деловно работење што има врска со продавници или физички деловни активности, имаат нов задолжителен состанок со даночните власти на нашата земја во наредните месеци. И за да може оваа даночна обврска да се изврши, ние ќе развиеме едноставен водич за да можете да извршите плаќање на даноците што започнува во вториот квартал од оваа година.

Додека од друга страна, неопходно е да се нагласи дека претприемачите во овој сектор мора да направат биланс на успех според низа основни размислувања што ќе ги изложиме подолу. Со главна цел да не остават ништо на импровизација бидејќи тоа може многу скапо да ги чини во форма на казни, казни или доплата на износот што го должат овие парични трансакции.

Даноци на материјални добра

Што се однесува до инциденцата на е-трговија во индиректната трговија со материјални добра, како што може да се извлече од горенаведеното, нејзината инциденца е навистина мала, бидејќи во овие случаи интернет Се користи само како средство за рекламирање и, каде што е соодветно, за канализирање на налози, но предметот на трансакцијата продолжува да биде физички достапен за купувачот.

На овој начин, на пример, кога пренесувачот е компанија основана во Шпанија, стекнувачот е основан надвор од територијата на Заедницата за примена на ДДВ и стоката се транспортира надвор од царинската територија на Заедницата во утврдените рокови, работењето ќе се третира како извоз на стоки ослободени во Шпанија (член 21 од LIVA) со право на одбивање на ДДВ платен од пренесувачот на добрата (член 94. Еден.1.ne.в) од LIVA).

Што се однесува до даночните обврзници кои учествуваат во ДДВ, во принцип давателот на услуги ќе биде должен да го донесува данокот. Сепак, лицето што се оданочува ќе биде клиентот што ги прима кога давателот на услуги е компанија што не е основана за цели на ДДВ во која било од земјите на ЕУ и примател на нив е компанија или професионалец основано на територијата на Заедницата. Од друга страна, тие ќе се сметаат солидарно одговорни за плаќање на ДДВ "Примателите на операции кои преку небрежно или лажно дејствие или пропуст избегнуваат правилно влијание на данокот".

Самооценување

NRC (Комплетен референтен број) е кодот генериран од банката како доказ за идентификување на даночен приход. Се состои од 22 алфанумерички знаци, вклучително и во шифрирана форма, информациите за NIF на даночниот обврзник, износот, моделот, годината и периодот.

НРЦ ќе се појави на приемот на операцијата, заедно со резимето на податоците за приходот. За NRC да биде валидна, важно е податоците дадени на соработниот субјект за време на плаќањето да бидат точни.

Во декларациите и самопроценките што вклучуваат приход, а за кои директната дебита не е избрана за начин на плаќање, НРЦ генериран од банката мора да биде вклучен за да се направи презентација.

Од своја страна, во плаќањето на порамнувањата / долговите, откако ќе се изврши плаќањето и ќе се добие НРЦ, процесот ќе биде завршен, без потреба од други активности. Одговорот добиен со NRC можете да го зачувате како доказ за работата.

Ако го вложивте депозитот преку портата за плаќање AEAT, но не сте ја набавиле или не ја чувате потврдата, имате можност да ја повратите од соодветните опции за консултации, во рамките на Електронската канцеларија, „Неостанати постапки“, „Плаќање даноци».

Претприемачи кои не треба да поднесуваат пријави за данок на доход

Важно е да се напомене дека не се потребни сите хонорарни преведувачи да го достават. Постојат неколку исклучоци. Ова е случај со оние кои во текот на годината имале приход помал од 1.000 евра и загуба на имот помал од 500 евра. Сепак, вториот исклучок е малку посложен. Приходот добиен од работа мора да биде помал од 22.000 11.200 евра од еден плаќач. Исто така, ако има повеќе од еден плаќач, лимитот ќе биде XNUMX евра.

Од друга страна, приносот од капитал на недвижен имот и добивка од капитал треба да бидат до 1.6000 евра годишно. Покрај тоа, приходот од недвижен имот, односно сопственоста на урбана недвижност, не надминува 1.000 евра. Како и во оваа вежба, нема да имате избор освен да ги земете предвид вестите што беа генерирани во најновите даночни реформи и затоа може да ве интересираат.

Во оваа смисла, исто така е многу важно да се напомене дека плаќањата може да се одложат, сè додека може да се тврди причина за да се оправда оваа одлука. Овие операции можат да се вршат без никаков вид на доплата од даночните власти. Преку веќе изготвен календар и од сега па натаму може да се консултираат даночните обврзници. Така што на овој начин, извршувањето на овие фискални плаќања може да се изедначи. Како што е случајот со приватните даночни обврзници, бидејќи во оваа смисла не постојат класи на разлики што вреди да се проценат.

Формализирајте ја декларацијата

Откако ќе се разјасни кој и кој не треба да го поднесува враќањето, потребно е да се објасни како се прави тоа. Првото нешто што треба да ги знаете се формуларите или моделите, како што сака да ги нарекува Даночната агенција, кои ќе мора да ги пополните.

Модел Д-100: Тоа е годишна декларација за приходот на поединци, односно годишен приход од вашата активност како самовработено лице.
Modelo 100: Тоа е документ за приход или враќање на персонален данок на доход, чиешто презентирање е исто така задолжително.

За да го извршите овој даночен процес, имате ресурс да го направите тоа електронски, сè е направено преку повик ТАТКО програма. Оваа апликација во рамките на веб-страницата на Даночната агенција бара електронски потпис, електронска лична карта или ПИН-код обезбеден од веб-страницата за времетраење од 24 часа. Каде што можете побрзо да го формализирате за да ги подмирите сметките на вашиот онлајн бизнис оваа година.

Додека од друга страна, од сега треба да земете предвид дека Даночната агенција ги има сите податоци за оние кои добиваат платен список, така што за многумина е потребно само да се потврди нацртот. Сепак, претприемачите во секторот на дигитални продавници или бизниси се во ситуација да ги пополнуваат моделите еден по еден, бидејќи Министерството за финансии не ги знае нивните приходи и трошоци. Затоа, самовработените немаат нацрт.

Вториот мора да ги внесе секој од податоците, а во случај да доставиле квартални пријави, тоа ќе послужи како рекапитулација на претходно наведеното.

Финансирање за исполнување на трошоците со Министерството за финансии

За оние даночни обврзници на кои им е потребна ликвидност за да ги отплатат своите долгови со даночните власти, банките дадоа серија заеми за оваа многу специфична цел. Тие имаат камата што не е превисока, која варира помеѓу 5% и 9%, но чија понуда вклучува поповолни предлози што се продаваат дури и без камата или провизии. Доделените износи, пак, не се многу големи и обично имаат максимален лимит што не надминува 2.000 евра.

И тие исто така се разликуваат од другите модели на финансирање затоа што условите за отплата се многу брзи, не дозволувајќи им да работат повеќе од 12 месеци приближно. Иако пристапот до овие канали за финансирање е бесплатен за сите апликанти, некои придонеси од банките се замислени под услов клиентите да имаат склучено договор за нивниот платен список и како услов за нивна концесија. И како надополнување, тие исто така ја вклучуваат можноста дека сАко изјавата е негативна, ќе го направите тоа износот на закупнината ќе напредува без даночните обврзници да плаќаат никаков надомест.

Населени места преку Интернет

За да пристапите до плаќање на „Намирници / долгови“ на веб-страницата на Даночната агенција, потребно е да се идентификувате со потврда или електронски ДНИ или со PIN-код @ @. Сепак, мора да имате предвид дека плаќањето на порамнувањето со PIN-код @ Cl ќе биде достапно само за наплатата на сметката. Ако сакате да ја направите исплатата со картичка, од суштинско значење е да се идентификувате со електронски сертификат или електронски DNI.

Пред да пристапите до формуларот за плаќање, препорачливо е да го деактивирате pop-up блокаторот, бидејќи тоа може да ве спречи правилно да добиете доказ за плаќање (не заборавајте да го обележите повторно кога ќе го завршите процесот).

Во Internet Explorer, одете во „Алатки“ во лентата со мени (ако не е активирано, притиснете го копчето F10), „Интернет опции“, „Приватност“ и одштиклирајте „Активирај го блокирачот на скокачки прозорци“.

Во „Гугл Хром“, одете во „Прилагодете го и контролирајте го Гугл Хром (или иконата за три вертикални точки)“, „Напредни поставки“, „Приватност и безбедност“, „Поставки за веб-страница“, „Скокачки прозорци и пренасочувања“.

Во Mozilla Firefox, одете во „Алатки“ или во иконата со три ленти, „Опции“, „Приватност и безбедност“, „Дозволи“ и отштиклирајте „Блокирај ги прозорците што се појавуваат“.

Во Сафари, одете во „Преференции“, „Веб-страници“, проверете „Поп-ап прозорци“ и деактивирајте блокирање за веб-страниците за страницата AEAT (ако сакате, можете да го деактивирате генерално во копчето во долниот десен агол)


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.