Мобилно купување во е-трговија

Влијанието што го имаат паметните телефони врз животот на милијарди луѓе е брутално. И тоа е алатка со која можете да направите многу работи. Меѓу другите, купи. Нешто што се зголемува едноставно затоа што се зголемува употребата на мобилни телефони за сурфање на Интернет.

Мобилниот и понатаму игра се поважна улога во успехот на е-трговијата. До 2021 година, продажбата на мобилна е-трговија се очекува да претставува 54% од вкупната продажба на е-трговија.

Покрај тоа што користат мобилни телефони за да купуваат, корисниците користат и мобилни уреди за да истражуваат одлуки за купување пред да купат во продавница или на работна маса. Се проценува дека 73% од клиентите велат дека сакаат да сурфаат на Интернет пред да купат во продавница. На BrightEdge, ние исто така го следевме растот на електронската трговија. Откривме дека во 2017 година, 57% од целиот сообраќај преку Интернет доаѓа од мобилни уреди и таблети, што има последично влијание врз природата на е-трговијата.

Причината за мобилно купување

Погодноста на клиентите со купување преку мобилен телефон порасна и затоа индустријата повеќе не може да ја игнорира важноста на мобилниот во светот на е-трговијата.

Како можам да ја оптимизирам мобилната е-трговија?

Клиентите за мобилна е-трговија како вас веќе треба да користат веб-страница што работи со одговорен дизајн на целата веб-страница, но има неколку работи што можете да ги направите за да ја направите вашата страница за е-трговија уште попријателска за мобилните телефони.

 1. Олеснете им на луѓето да најдат физичка продавница

Бидејќи многу луѓе сакаат да ги споредуваат купувањата преку Интернет пред да купат во продавница, правејќи го полесен скок од купување преку Интернет до купување во лице.

 1. Помогнете им на клиентите да ги разберат производите.

Вклучете видеа за производи за мобилни телефони, можност за зумирање на слики и висококвалитетни визуелни материјали за да им помогнете на клиентите да го разберат вашиот производ и да се чувствуваат посигурни пред да го погодат копчето „купување“

 1. Олеснете им го пристапот на луѓето до плаќањата

Плаќањата можат да бидат предизвици за корисниците на мобилни телефони бидејќи долгите низи на броеви, како што се оние потребни за кредитна картичка или чек, честопати се тешки за пишување. Наместо тоа, можете да им понудите на луѓето можност да создадат сметка на вашата страница, каде што ќе можат да ги зачуваат информациите за нивните кредитни картички. Можете исто така да им олесните да користат опции за плаќање преку мобилен телефон, како што се PayPal, Google Wallet или MasterCard MasterPass. Едно истражување покажа дека нудењето на овие алтернативни опции на корисниците довело до 101% зголемување на стапките на конверзија за корисниците на паметни телефони.

 1. Минимизирајте ги формите.

Запомнете колку е тешко да се напишат информации на мобилни уреди. Минимизирајте ги формуларите на страницата и автоматски пополнете што можете.

 1. Помогнете им на клиентите да ги разберат производите.

Мобилната е-трговија брзо станува главна индустрија. Брендовите мора да бидат подготвени да им служат на овие клиенти преку Интернет и во продавница. Првиот чекор во создавањето на ова извонредно корисничко искуство е да бидете сигурни дека вашата страница е целосно мобилна.

Резултати од вашата апликација

Во денешниот пост ви кажуваме што е мобилен маркетинг за онлајн продавница и што треба да направите за да избегнете губење клиенти како во претходниот пример.

Што е мобилен маркетинг?

Концептот на мобилен маркетинг, како што е дефиниран во Википедија, е повеќеканална онлајн маркетинг техника насочена кон достигнување на одредена публика на нивните паметни телефони, таблети или кој било друг сроден уред преку веб-страници. Ги вклучува сите активности поврзани со дизајнирањето, спроведувањето и извршувањето на маркетинг-акциите.

Поаѓајќи од оваа прва општа дефиниција, ние ќе се фокусираме на последниот дел: „дизајн, имплементација и извршување“, затоа што тоа е токму она што ќе го сториме: адаптација на нашите активности за е-трговија на прелистување на мобилен телефон.

Важноста на мобилниот маркетинг

Сè се случи на крајот на 2016 година, но видовме дека доаѓа многу порано. На 1 ноември, Глобал Статс објави извештај во кој се наведува дека употребата на мобилни уреди е поголема од употребата на персоналните компјутери за прв пат. Мобилниот маркетинг беше под контрола и тоа не се очекува да се промени напред.

Луѓето не само што го користат својот таблет или телефонот за да ги проверат своите е-пошта или социјалните мрежи, туку исто така ги користат за споредување и купување производи. Мобилниот маркетинг повеќе не е опција за онлајн продавниците, тоа е обврска.

Предности и недостатоци на мобилниот маркетинг

Знаеме дека мобилниот маркетинг е надвор од графиконите и затоа мора, но пред да започнеме со деловна активност, да ги разгледаме придобивките и предизвиците со кои ќе се соочиме.

Предност

Достапност и непосредност: корисниците секогаш ги носат своите телефони со себе и ги проверуваат во просек околу 150 пати на ден. Подгответе се за кога е вашиот ред! 😉

Едноставен дизајн: дизајнирањето и генерирањето содржина за мобилни уреди е полесно - тука има многу повеќе.

Поголема публика: Иако не секој има или користи компјутер редовно, се повеќе луѓе ги користат своите телефони на дневна основа. Подготвувањето на вашата стратегија за таа публика го проширува вашиот дострел.

Раст: Иако се чини невозможно да не се стори тоа, односот помеѓу мобилните телефони и интернетот е релативно нов феномен со огромен потенцијал за раст.

Леснотија на плаќање: најчестите начини на плаќање се веќе 100% погодни за мобилни телефони.

Недостатоци

Разновидност на екраните: секој уред има различна големина, и затоа е скоро невозможно да се направи продавница да се прилагоди на сите нив. Можете да проверите како се појавува вашата веб-страница на различни уреди со оваа онлајн алатка.

Приватност: Добра идеја е да го олесните прелистувањето, но прекинувањето со пораки и известувања може да биде вознемирувачко.

Ограничувања за навигација: за 5-инчен екран без глувче, треба внимателно да изберете што да прикажувате; нема доволно простор за сè.

Навики: иако прелистувањето преку мобилен го надмина оној на компјутерот, ние сепак го претпочитаме компјутерот при купување. Многу е вообичаено да користите паметен телефон само за да погледнете и да споредувате, но почекајте да купите од компјутер.

За да ги искористиме целосно овие предности и да ги ограничиме непријатностите, да видиме што треба да земеме предвид за да избегнеме губење на единствен клиент кој ја посетува нашата продавница од паметен телефон.

5 клучеви за мобилен маркетинг на онлајн продавници

Секоја веб-страница и е-трговија е различна, но со примена на овие основни правила ќе се осигурате дека нема да изгубите ниту еден клиент како „отскок“ едноставно затоа што сте ги игнорирале основните техники на мобилниот маркетинг.

Одговорен дизајн: Можеби некој ќе помисли дека ова е без размислување, но има многу онлајн продавници чии дизајни не се прилагодени на мобилни уреди.

Избегнувајте скокачки прозорци: Освен фактот дека тие се влошуваат за оптимизација, тие се уште повеќе досадни на мал екран.

Не користете странична лента: на паметен телефон, страничната лента ќе се појави под сè, со што ќе се изгуби целата своја корисност.

Големина и боја на фонт: не отстапувајте од комбинацијата на бела позадина + црн фонт, погледот на читателите ќе ви се заблагодари.

Пократки пасуси: Она што може да изгледа како краток пасус на големиот екран, може брзо да се претвори во огромен што ќе го исплаши мобилниот читач.

И сега кога ги знаеме основите, да се нурнеме во нешто поконкретно.

Како да прилагодите онлајн продавница за паметни телефони

За да прикажете друга верзија на вашата онлајн продавница од онаа што ја гледате на обичен компјутер, имате 2 опции: одговорен дизајн или друг домен.

Одговара или се прилагодува

Тоа е истата десктоп верзија која користи CSS (стилски листови) за да ги собере помалите екрани. Вообичаен начин за прилагодување е со отстранување на некои вознемирувачки елементи како што се лизгачи или слики.

Нормално, темите WordPress или PrestaShop ќе бидат адаптирани по дифолт, без да бараат никакво дејствие од ваша страна. Меѓутоа, ако сакате да измените нешто, мора да ги користите медиумските пребарувања.

Ова е малку понапредно и ако не знаете ништо за CSS, не грижете се.

Пребарувањата за медиуми се правила на CSS што кажуваат што да покажат или да не покажат во зависност од големината на екранот.

Со ова правило можеме да дефинираме како сакаме да изгледа нашата веб-страница кога екранот е 320 x 480px. Ова се вообичаените димензии на паметните телефони.

Со овој друг, покрај пикселите, можеме да ја одредиме и ориентацијата на екранот. Почнувајќи од 700px и погоре, нормално зборуваме за екраните на таблетите.

Како што можете да замислите, има скоро бесконечен број комбинации кога станува збор за големината и ориентацијата на уредот, нели? Ова е тешкотијата за која порано зборувавме.

Различна URL-адреса

Овој метод се состои во тоа да имате различна верзија на вашата веб-страница на различна URL-адреса, односно не едноставно да ја прилагодувате. На овој начин, кога корисниците ќе се поврзат со своите мобилни уреди, URL-то на мобилниот е оној на кој пристигнуваат.

Правилото е да користите 'm' пред оригиналната URL-адреса. Вака го прави Твитер, на пример. Ако одите на https://m.twitter.com, ќе ја видите верзијата за мобилни уреди дури и ако го користите вашиот компјутер.

Наш совет е дека не треба да одите толку далеку. Повеќе од доволно е ако вашата е-трговија може да се види јасно и лесно на мал екран.

AMP, иницијатива на Google за прелистување преку мобилен телефон.

Можеби веќе сте забележале дека кога пребарувате нешто на Google, некои резултати се прикажани со оваа ознака.

Тоа е проект на Google кој се фокусира на подобрување на брзината на прелистување на мобилниот телефон. Ја забрзува веб-страницата ограничувајќи ја на текст и слики, правејќи ја да се вчитува многу побрзо.

Со свои зборови на Гугл: „АМП е одлична за е-трговија затоа што АМП ги прави веб-страниците побрзи, а брзите веб-страници промовираат конверзии во продажбата“.

За да ја прилагодите вашата продавница за WordPress на AMP, можете да користите еден од овие приклучоци:

AMP WooCommerce - бесплатен и супер лесен за употреба додаток.

WP AMP: платен приклучок што ви овозможува да додавате видеа и банери на AdSense, меѓу другото.

Добар начин да започнете да се запознавате со AMP е да прилагодите објава на блогот и да го измерите подобрувањето на брзината на вчитување пред да започнете со WooCommerce.

Ако користите PrestaShop, овие модули нудат AMP адаптација:

AMP модул: чини околу 72,59 евра и ви овозможува да креирате AMP страници за категории, производи и дом.

Google AMP - Овој модул е ​​малку поскап, но вреди. Ви овозможува да прилагодувате скоро сè што можете да помислите и тврди дека ги прави страниците 7 пати побрзи. Тие се 149 евра.

Друга последна опција е да креирате сопствена апликација.

Користењето апликација е препорачливо само ако имате периодична продажба затоа што никој нема да преземе апликација за да купи само еднаш. Амазон, на пример, е една од најчесто користените апликации, но исто така е и Амазон ...

Како да го видите вашиот мобилен сообраќај во „Аналитика“

Ако имате некои сомнежи дали овие адаптации се исплатливи кога станува збор за подобрување на вашата стратегија за маркетинг преку мобилен телефон, можете претходно да го проверите обемот на мобилен сообраќај за вашата е-трговија.

За тоа ќе користиме Google Analytics.

Одете во страничната лента "Публика >> Мобилен" и потоа "Преглед". Таму може да се види бројот на посети и колкави се процентите од паметни телефони, таблети или работна површина.

Ако сакате да одите чекор подалеку, во „Уреди“ можете дури да видите кои уреди ве посетуваат: iPhone, Galaxy, ...

Норма, како што можете да видите, е дека збирот на мобилни и таблети е малку повисок од работната површина.

Ако е тоа случај и со вашата веб-страница, а вие сè уште не сте направиле ништо во врска со тоа за да ги прими сите оние корисници ... не чекајте повеќе!

Дали сте подготвени да ги натерате вашите мобилни корисници да се за loveубат?

Помислете на себеси како се обидувате да го искористите слободното време максимално кога користите јавен превоз или чекате некого. Сигурно сте купиле нешто во еден од тие моменти.

Нашата онлајн продавница секогаш мора да биде подготвена да прими посета, без оглед кога и како ќе пристигне.

Следете ги чекорите во овој пост затоа што освен што продавате повеќе, ќе го подобрите и вашето позиционирање на мрежата.

Купувањето преку Интернет е форма на електронска трговија што им овозможува на потрошувачите директно да купуваат стоки или услуги од продавач преку Интернет користејќи веб прелистувач. Потрошувачите наоѓаат производ од интерес со тоа што директно ја посетуваат веб-страницата на малопродажната мрежа или со пребарување низ алтернативни добавувачи користејќи пребарувач за шопинг, што ја покажува достапноста и цената на истиот производ во различни е-продавници. Почнувајќи од 2020 година, клиентите можат да купуваат преку Интернет користејќи голем број различни компјутери и уреди, вклучувајќи работна површина, лаптопи, таблети, паметни телефони и паметни звучници.

Интернет-продавница предизвикува физичка аналогија на набавка на производи или услуги во нормална малопродажба „тули и малтер“ или трговски центар; Процесот се нарекува купување преку бизнис од потрошувач (B2C) преку Интернет. Кога е основана онлајн продавница за да им овозможи на деловните субјекти да купуваат од други бизниси, процесот се нарекува купување преку деловна активност до бизнис (Б2Б) преку Интернет. Типична онлајн продавница му овозможува на клиентот да прелистува во палетата производи и услуги на компанијата, да гледа фотографии или слики од производите, заедно со информации за спецификациите, карактеристиките и цените на истите.

Интернет-продавниците честопати им овозможуваат на купувачите да користат функции за „пребарување“ за да најдат специфични модели, брендови или артикли. Клиентите на Интернет мора да имаат пристап до Интернет и валиден начин на плаќање за да завршат трансакција, како што се кредитна картичка, дебитна картичка со интерак или услуга како што е PayPal. За физички производи (на пример, џебни книги или облека), е-трговецот ги испраќа производите до клиентот; За дигитални производи, како што се дигитални аудио датотеки за песни или компјутерски програми, е-трговецот обично ја испраќа датотеката до клиентот преку Интернет. Најголемите од овие мрежни трговски корпорации се Alibaba, Amazon.com и eBay.

Иако прелистувањето преку мобилен го надмина оној на компјутерот, ние сепак го претпочитаме компјутерот при купување. Многу е вообичаено да користите паметен телефон само за да погледнете и да споредувате, но почекајте да купите од компјутер. Како што можете да замислите, има скоро бесконечен број комбинации


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.