Кои се разликите помеѓу е-трговијата и пазарот?

Многу луѓе веруваат дека пазарот на Интернет и платформите за е-трговија можат да бидат иста работа. Точно е дека и двата се користат за деловни цели на Интернет, но постои клучна разлика меѓу нив. Веб-страницата за е-трговија не е ништо повеќе од веб продавница за еден продавач, додека од друга страна со платформата на пазарот управува една компанија со помош на придонесот на повеќе продавачи. Еве 5 најважни разлики помеѓу пазарот и електронската трговија што треба да ги знаете:

Во рамките на различните технолошки пристапи, потребно е да се нагласи дека изложбите за електронска трговија постојат за да обезбедат присуство на Интернет и затоа се дизајнирани за тоа. Тие се рационализираат за таа цел. Од друга страна, пазарите им даваат на купувачите едношалтерски систем да купат сè што им треба. Вистинската технологија за управување со пазарната платформа е посложена. На пример, современите платформи на пазарот поддржуваат повеќе интеграции на API со онлајн и офлајн продавници, исто така.

Ова е она што се нарекува скалабилен модел што се однесува до моделот на управување. Колку што пазарот не купува никакви производи, вие преземате значително помал финансиски ризик отколку традиционалните веб-страници за е-трговија кои мораат постојано да инвестираат во акции што можеби никогаш не се продаваат. На овој начин, пазарите полесно постигнуваат економија на обем и затоа им овозможуваат побрзо да се шират отколку веб-страниците за е-трговија. Пазарите се очигледно тешки за градење, но тие можат да бидат неверојатно долготрајни и профитабилни откако ќе достигнат ликвидност.

Да се ​​разбере пазарот

Без разлика дали сте нов бизнис или веќе неколку години се занимавате со деловна активност, остварете поголема продажба во е-трговија. Каде што повеќето луѓе претпоставуваат дека интернет-пазарот и веб-страниците за е-трговија можат да бидат иста работа.

Иако и двата се користат за деловни цели на Интернет, меѓу нив има некои основни разлики. На пример, пазар е онлајн платформа каде сопственикот на веб-страницата им овозможува на продавачи на трети страни да продаваат на платформата и директно да ги фактурираат клиентите, што значи дека повеќе продавачи можат да ги пласираат своите производи на клиенти. Сопственикот на пазарот не го поседува пописот, ниту му фактурира на клиентот. Всушност, тоа е платформа и за продавачите и за купувачите, слична на она што се гледа на физичкиот пазар.

Спротивно на тоа, веб-страница за е-трговија е мрежна продавница со еден бренд или онлајн-продавница со повеќе брендови каде што одредена марка продава свои производи на својата веб-страница. Инвентарот е единствена сопственост на сопственикот на веб-страницата. Сопственикот на веб-страницата исто така го наплатува клиентот и плаќа данок на додадена вредност. Нема опција да се регистрирате како продавач, слично на она што го гледате во продавница за малопродажба. И тоа е специфично за клиентите. Веб-страница за е-трговија се нарекува и веб-страница за единствен продавач каде што сопственикот на продавницата може да работи на веб-страницата за продажба на стоки.

Со други зборови, пазар може да биде веб-страница за е-трговија, но не сите веб-страници за е-трговија се пазари. Иако звучи збунувачки, еве 10 значајни разлики помеѓу пазарот и веб-страницата за е-трговија за кои треба да знаете.

Во реалноста, најдоброто место за продажба преку Интернет се разликува од продавач до продавач во зависност од вашите производи, потреби и цели.

Еве 10 разлики помеѓу пазарот и електронската трговија што треба да ги знаете.

Пристап кон маркетинг и таргетирање

Многу е важно да имате јасен концепт за вашиот маркетинг пристап и ориентација во мрежниот пазар и бизнисот со е-трговија. Додека во е-трговијата треба да се фокусирате на насочување кон купувачите, на пазарот треба да привлечете не само купувачи, туку и продавачи кои ќе бидат срцето на вашата платформа. Во е-трговијата, индивидуалниот трговец треба да потроши повеќе за да вози сообраќај кон нивната страница.

Штом купувачот го пронајде својот избор, процесот на избор е полесен бидејќи тие избираат од производите што ги нуди една компанија. Од друга страна, пазарите имаат корист од повеќе корисници кои тргуваат на нивната страница. Бидејќи има многу трговци, тие индивидуално го рекламираат постоењето на пазарот, предизвикувајќи вирално ширење на свеста. Колку се посреќни купувачите, кога прават трансакции на страницата, толку повеќе тие помагаат во ширењето на препознавањето на пазарот.

Приспособливост

Пазар не продава или купува какви било производи. Значи, вие преземате значително помал финансиски ризик отколку веб-страниците за е-трговија кои постојано мораат да инвестираат во акции за кои можеби е потребно време да се продадат или никогаш да не се продадат. Како што веќе споменавме, пазарите добиваат економија на обем полесно и затоа овозможуваат побрзо проширување отколку веб-страниците за е-трговија.

Кога сообраќајот расте многу брзо, можеби ќе биде потребно да се најдат нови продавачи за да се задоволи побарувачката, но нема да се грижите за трошење големи количини пари на нови залихи или складишта.

Поголем инвентар

Имајте на ум дека колку е поголем залихот, толку е поголема веројатноста дека купувачите ќе го најдат она што го бараат. Голем попис честопати значи дека мора да се вложат дополнителни напори во маркетингот за да се привлече вниманието на вашите посетители, дури и ако тие се заинтересирани за веб-страницата.

Принципот Парето, познат и како правило 80/20, има тенденција да се применува во развојот на пазарите, бидејќи малцинство производи ќе придонесе за поголемиот дел од продажбата. Понекогаш чувањето поголем залихи на залиха може да предизвика проблеми со складирање на нешто друго што ќе продава подобро. На веб-страниците за е-трговија, принципот Парето значи дека ќе мора да се ослободите од непродадените производи во одреден момент, масовно намалувајќи ги нивните цени. Напротив, на пазарите, доколку има производ што не се продава, можете да изберете да го деактивирате со само едно притискање на копче. Бидејќи никогаш не сте ги купиле производите, нема поврзани трошоци.

Време и пари

Изградбата на сопствена веб-страница за е-трговија може да биде едноставна или комплицирана како што сакате. Постојат многу прашања вклучени во тоа. Така, ќе има многу време и работа за создавање и одржување на вашата веб-страница за е-трговија. Но, на пазар, бидејќи сè останува подготвено, можете да се регистрирате, да наведете и да продавате без да потрошите многу време и дополнителна работа.

Повторно, бидејќи веб-страниците за е-трговија имаат поголема почетна инвестиција, потребно е подолго да се изедначат. Од друга страна, пазарите имаат подобри маргини на профит бидејќи нивниот приход во основа е процент на трансакции. Во зависност од обемот на трансакции, ова се заработените пари што генерално се реинвестираат во развој на производ за да се забрза растот.

Деловен бизнис

На пазарите, маржите на секоја продажба се пониски во споредба со продажбата на е-трговија. Ова главно се должи на приходите од провизијата што се одземаат од продажбата. Како резултат, пазарите треба да продаваат поголем обем на производи отколку е-трговија.

Индикатори на трендови

Постојат индикатори на трендови кои се користат за забележување на трендовите на пазарите за трговија. Тие исто така укажуваат на насоката на движењето на цената. Со помош на индикатори за трендови, пазарите можат поконкретно да ја следат вашата продажба. Тие исто така знаат кои производи се најдобри, а кои продавачи се најефикасни. Како резултат, можете да ги преземете најдобрите и најефикасните чекори за преземање и промовирање на содржината што е навистина важна за вашите корисници.

Ангажирана јавност

Учеството на јавноста е многу важно во бизнисот преку Интернет, било да е тоа на пазар или на веб-страница за е-трговија. Пазарите отсекогаш биле насочени кон трансакции и целта е да се поврзат купувачите и продавачите. Пазарите имаат тенденција да се фокусираат целосно на купувачите да купуваат и продавачите да вклучуваат повеќе производи или услуги. Всушност, пазарите имаат корист од ефектите во мрежата: повеќе купувачи привлекуваат повеќе продавачи и обратно.

Привлекувањето на публиката во бизнисот со е-трговија е тешко. Одзема многу време и е скапо. Дури и откако стекнавте одредено искуство, можеби сè уште имате за цел погрешни луѓе. Различни социјални медиуми како Фејсбук можат далеку да привлечат публика.

Доверба

Градење доверба и на пазар и во е-трговија е од суштинско значење за да можете да продавате преку Интернет. Вашите корисници треба да имаат доверба во вашата платформа и другите. 67% од клиентите имаат доверба во купување на познат пазар, дури и ако трговците што го продаваат производот не се запознаени. Во случај купувачите да имаат задоволително искуство, 54% повторно ќе купат на истиот пазар, а довербата е клучен дел од ова искуство. На веб-страница за е-трговија, тоа е доста тешко бидејќи управувано или е во сопственост на една индивидуа.

Технички аспекти

Во моментов, на пазарот има голем број на алатки за изградба на веб-страница за е-трговија и најпознати се SAP Hybris, Salesforce Commerce Cloud или Magento. Пазарите им нудат на купувачите едношалтерски систем да купат сè што им треба. Затоа, решенијата за пазарот се прилагодени од самиот почеток да ги задоволат специфичните потреби на купувачите и операторите на пазарот.

Техничките аспекти на градење пазар мора да бидат единствени. Тој мора да понуди моќни API (интерфејс на апликативна програма), да биде софтвер базиран на облак што овозможува кратки времиња на имплементација и да има размерлива база на податоци дизајнирана за употреба на повеќе пазари. Современите решенија на пазарот се компатибилни со технологијата на омни канали; асимилирање на физичките канали на продавницата, мрежата, исполнувањето и социјалната трговија во единствена платформа.

Покомплексна навигација

На пазар, производите се организираат во добро организиран сет затоа што во нив доминираат неколку продавачи кои имаат соодветна листа на производи. Но, на веб-страница за е-трговија, распоредот на производите се базира на категории. Постојат подетални и затоа поефикасни филтри за лентата за истражување, што значи дека корисникот може многу попрецизно да го рафинира своето пребарување. Значи, во однос на процесот на прелистување и моделите, постои голема разлика.

Други елементи во нивната диференцијација

Пазарот е платформа за е-трговија, но не сите страници за е-трговија се пазари. Па, кои се разликите помеѓу страницата за е-трговија и пазарот? Еве ги главните кои ќе ви помогнат да ве водат за патувањето до пазарот:

Главната разлика помеѓу страницата за е-трговија и пазарот за решенија

1. Мала инвестиција, одлична платформа

Интернет-страница за е-трговија: Започнување веб-страница за е-трговија често бара претходно да се инвестира добра сума пари за да се привлечат купувачи со многу.

Пазар: Кога станува збор за пазарите, имате предност да им дозволите на продавачите сами да управуваат со своите акции, што значително ја намалува вашата почетна инвестиција. Пазарите можат да индексираат повеќе производи отколку веб-страница за е-трговија бидејќи собирањето производи е од повеќе продавачи. Додека трошоците за лансирање на стабилен пазар се приближно исти како и веб-страниците за е-трговија, едноставноста на пазарот е многу поголема.

2 масивен инвентар

За пазар: Со голем залихи на пазар, клиентите лесно можат да го најдат производот што го бараат. Сепак, за голем каталог би биле потребни повеќе напори во маркетингот.

За веб-страница за е-трговија: На веб-страница за е-трговија, треба да се ослободите од некои непродадени производи или да ги намалите нивните цени во одреден момент, бидејќи нивното држење на залиха ќе ве спречи да складирате нешто што продава повеќе.

На пазар, лесно можете да се ослободите од непродадениот производ со еден клик. Бидејќи не сте ги купиле производите, нема трошоци поврзани со нив.

3. Голем и комплексен

Пазар обединува списоци на производи од повеќе продавачи, но организирани во добро организиран каталог, со повеќе препораки отколку веб-страница за е-трговија. Затоа, тој бара добро изграден систем за навигација и ефикасни филтри за пребарување кои им овозможуваат на корисниците попрецизно да го рафинираат своето пребарување.

4. Позитивен проток на готовина

Е-трговија: Интернет-страниците за е-трговија кои првично направиле поголеми инвестиции, за да се расипат нивните приходи и ресурси, ќе треба подолго.

Пазар: Пазарите уживаат подобри маргини на профит бидејќи остварениот приход е составен од процентот на трансакции. Во зависност од обемот на трансакции, заработените пари често се реинвестираат во развој на производ за да се забрза растот.

5. Избор на производ

Пазар нуди широк спектар на производи. Бидејќи многу различни производители продаваат на иста платформа, постои поголема разновидност за избор отколку во вообичаена онлајн продавница со мал сет на брендови. Исто така, малите бизниси често ги користат пазарите за продажба на користени производи, така што се очекува и цените да бидат пониски.

Денес, постојат бројни решенија што се користат за изградба на веб-страници за е-трговија достапни на пазарот, како што се SAP Hybris или Magento се најпопуларните. Трендот на пазарот постојано се развива и неговиот успех расте секој ден.

Што е пазар?

Зборот пазар доаѓа од соединувањето на два поима на англиски јазик:

Пазар, што значи пазар

Место, што е место.

Така, може да се сфати како место за шопинг, еден вид виртуелна изложба која на клиентите им презентира производи од разни брендови или компании.

Земајќи го предвид универзумот на електронска трговија, овој модел работи како заеднички портал за трговија. Но, постои разлика меѓу нив.

Е-трговијата може да се сфати како виртуелна продавница, типична за одредена марка или компанија. Го користи концептот B2C, кој директно го поврзува клиентот со компанијата.

Така, е-трговијата би била онлајн продавница која продава само производи на самата компанија.

Но, пазарот е состанок на неколку компании на една платформа.

Најдобар пример за дефинирање е трговски центар, но во виртуелно опкружување.

Овој модел, покрај тоа што го става клиентот во контакт со производи од разни продавници, овозможува и деловни активности помеѓу вклучените компании, бидејќи тој, меѓу другото, користи и бизнис до бизнис и бизнис до потрошувач или B2B2C.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Карина Гастиулменди dijo

    Добри дефиниции, успеав да најдам решение од компанијата Митсофтвер, наречена Мит пазар, каде што можам да ги продавам моите производи и интересно е затоа што можам да го купам ова решение и карактеристиките што ми ги нуди се доста добри