Како успешно да креирате сопствен дигитален бизнис?

Многу луѓе веруваат дека пазарот на Интернет и платформите за е-трговија можат да бидат иста работа. Точно е дека и двата се користат за деловни цели на Интернет, но постои клучна разлика меѓу нив. Веб-страницата на онлајн продавница или трговија може да биде деловна можност во овој момент поради посебните карактеристики на нејзината деловна мрежа.

Покрај тоа, тоа ви овозможува да ги развивате вашите професионални активности во различни сектори и во зависност од вашите преференции и вештини. До тој степен што можете да се одлучите за дигитален бизнис во светот на модата, спортот, слободното време или забавата. Немате ограничувања каде да одите за да започнете сопствена деловна идеја. Затоа што она што на крајот е важно е дека сте многу страствени за овој проект.

Во рамките на овој општ контекст, многу е важно од овој момент да дефинирате каде сакате да го насочите вашиот деловен проект. За што, потребно е оваа одлука да се анализира или дури и да се сподели со други луѓе кои се во иста ситуација. На крајот на она за што станува збор е да се добие максимално искуство за извршување на вашиот проект и тој да не остане во фиоката на заборавот. Ова е главниот непријател со кој ќе мора да се борите од овој момент.

Дигитален бизнис: повеќе од желба

Не можете да заборавите дека оваа активност на Интернет бара низа квалитети што мора да ги додадете во вашиот деловен пасош. Каде, не е секогаш лесно да се исполни и затоа во таа област е местото каде што треба да се концентрирате во моментот. Не е изненадувачки, успешното создавање на сопствен дигитален бизнис не е секогаш лесно. Ако не, напротив, тоа бара одреден напор од ваша страна, ако навистина сакате да ја задоволите оваа посебна потреба.

За да ја постигнете оваа цел, ќе обележиме низа упатства што се целосно остварливи од вашата стратегија како дигитален или онлајн претприемач. Така што малку по малку можете да покриете некои од вашите најпосакувани цели. Каде и да е, не се сомневате дека постои докажан редослед на чекори што можете да ги преземете за да го осигурите вашиот успех при започнување на мал бизнис преку Интернет. Сум видел илјадници луѓе кои започнуваат и растат успешни деловни активности правејќи го следново:

 • Пронајдете потреба и пополнете ја.
 • Напишете копија што продава.
 • Дизајн и изградба на веб-страница лесна.
 • Користете пребарувачи за да возите сообраќај кон вашата страница.
 • Воспоставете репутација на експерт за себе.
 • Следете ги вашите клиенти и претплатници преку е-пошта.
 • Зголемете ги вашите приходи преку продажба во заднина и промотивна продажба.

Секој од почетникот до искусен онлајн претприемач може да има корист од овој процес со тоа што ќе научи како да започне бизнис преку Интернет.

Чекор 1: Започнете бизнис што исполнува потреба

Повеќето луѓе што започнале, прават грешка што прво бараат производ, а потоа пазар.

За да ги зголемите вашите шанси за успех, започнете со пазар. Трикот е да се најде група луѓе кои бараат решение за проблем, но не наоѓаат многу резултати. Интернетот го олеснува овој вид истражување на пазарот:

Посетете ги форумите преку Интернет за да видите какви прашања поставуваат луѓето и кои проблеми се обидуваат да ги решат.

Направете истражување на клучни зборови за да ги пронајдете клучните зборови што многу луѓе ги бараат, но немате голема конкуренција со другите страници.

Проверете ги вашите потенцијални конкуренти со посета на нивните страници и забележување на она што тие го прават за да се задоволи побарувачката. Потоа можете да го користите наученото и да создадете производ за пазар кој веќе постои и да го направите подобар од конкуренцијата.

Чекор 2: Напишете копија што продава

Постои докажана формула за копија од продажбата што ги посетува посетителите низ процесот на продажба од моментот кога пристигнуваат до моментот кога ќе купат:

 • Искри интерес со привлечен наслов.
 • Опишете го проблемот што го решава вашиот производ.
 • Воспоставете ја вашата веродостојност како решавач на проблеми.
 • Додадете препораки од луѓе кои го користеле вашиот производ.
 • Разговор за производот и за тоа како му користи на корисникот.
 • Направи понуда.
 • Направете солидна гаранција.
 • Создадете итност.
 • Побарајте продажба.

Во текот на вашата копија, треба да се фокусирате на тоа колку е уникатен вашиот производ или услуга за решавање на проблемите на луѓето или подобрување на нивниот живот. Размислете како клиент и прашајте „Што има во мене?“

Чекор 3: Дизајн и градење на вашата веб-страница

Откако ќе го имате вашиот пазар и производ и ќе го заковате процесот на продажба, сега сте подготвени за дизајнирање веб-страница за вашиот мал бизнис. Не заборавајте да бидете едноставни. Имате помалку од пет секунди да привлечете нечие внимание ... во спротивно тие ќе заминат и повеќе нема да се видат. Неколку важни совети што треба да ги имате на ум:

Изберете еден или два едноставни фонтови на бела позадина.

Направете ја вашата навигација јасна и едноставна и направете ја иста на сите страници.

Користете графика, аудио или видео само ако тие ја подобруваат вашата порака.

Вклучете понуда за вклучување за да можете да собирате адреси за е-пошта.

Олеснете го купувањето лесно: не повеќе од два клика помеѓу потенцијалот и исходот.

Вашата веб-страница е вашата изложба преку Интернет, затоа направете му ја на клиентот лесна.

Чекор 4: Користете пребарувачи за да привлечете купувачи на вашата веб-страница.

Рекламирањето со плаќање по кликнување е најлесниот начин да добиете сообраќај до нова страница. Има две предности во однос на тоа да чекате сообраќајот да дојде органски до вас. Прво, рекламите со ППЦ се појавуваат веднаш на страниците за пребарување, и второ, рекламите со ППЦ ви овозможуваат да тестирате различни клучни зборови, како и наслови, цени и пристапи за продажба. Не само што добивате непосреден сообраќај, туку исто така можете да користите реклами на ППЦ за да ги откриете вашите врвни клучни зборови за конвертирање. Потоа можете да ги дистрибуирате клучните зборови низ вашата страница во вашата копија и код, што ќе ви помогне за рангирање во резултатите од органското пребарување.

Чекор 5: Воспоставете експертска репутација за себе

Луѓето користат Интернет за да најдат информации. Обезбедете ги тие информации бесплатно на други страници и ќе видите поголем сообраќај и подобро рангирање на пребарувачите. Тајната е секогаш да вклучувате врска до вашата страница со секоја информација.

Подарете бесплатна и експертска содржина. Создадете написи, видеа или каква било друга содржина што луѓето ја сметаат за корисна. Дистрибуирајте ја таа содржина преку директориуми за статии преку Интернет или веб-страници за социјални медиуми.

Вклучете ги врските „испрати до пријател“ во вредната содржина на својата веб-страница.

Станете активен експерт за индустриски форуми и страници за социјални медиуми каде што се наоѓа вашиот целен пазар.

Поврзано: Како да креирате бесплатен Четбот на Facebook Messenger без код

Reachе достигнете нови читатели. Но, уште подобро, секоја страница што ја објавува вашата содржина ќе има врска до вашата. Пребарувачите сакаат врски од релевантни страници и ќе ве наградат на рангирање.

Чекор 6: Користете ја моќта на маркетингот по е-пошта за да ги претворите посетителите во купувачи.

Кога градите список на опции, создавате една од највредните средства на вашето деловно работење преку Интернет. Вашите клиенти и претплатници ви дадоа дозвола да им испратите е-пошта. Тоа значи:

 • Им давате нешто што го побарале.
 • Развивате доживотни односи со нив.
 • Одговорот е 100 процентен мерлив.
 • Маркетингот по е-пошта е поевтин и поефикасен од печатените, телевизиските или радио затоа што е високо насочен.

Секој што ја посетува вашата страница и се определува за вашата листа е многу жестоко водство. И нема подобра алатка од е-пошта за да ги следите тие води.

Чекор 7: Зголемете ги вашите приходи преку продажба на дното и распродажба.

Една од најважните стратегии за маркетинг на Интернет е да се развие вредноста на животот за секој клиент. Најмалку 36 проценти од луѓето што еднаш купиле од вас, ќе купат повторно од вас ако продолжите со тоа. Затворањето на таа прва продажба е убедливо најтешкиот дел, а да не ја спомнувам и најскапата. Затоа, користете ја резервната продажба и продажбата на поттик за да ги натерате да купат повторно:

Понудете производи што ја надополнуваат вашата оригинална набавка.

Испратете електронски купони за лојалност што можат да ги откупат при следната посета.

Понудете сродни производи на вашата страница „Благодарам“ откако ќе купат.

Наградете ги вашите клиенти за нивната лојалност и тие ќе станат уште поверни.

Спроведете работен план

Интернетот се менува толку брзо што една година преку Интернет е еквивалентна на околу пет години во реалниот свет. Но, принципите за тоа како да се започне и расте успешен бизнис преку Интернет воопшто не се променија. Ако штотуку започнавте мал бизнис преку Интернет, следете ја оваа низа. Ако сте биле онлајн долго време, направете брз преглед и проверете дали има чекори што ги занемарувате или не морате да ги направите пред сè. Не можете да погрешите со основните работи.

Ако сакавте да создадете маркетинг агенција пред повеќе од 25 години, бариерата за влез беше огромна. Со примитивен дигитален пејзаж, надземни за да се создаде таква операција беше застрашувачки, и скоро невозможно без првични инвестиции. Покрај трошоците за стартување, вие бевте ограничени на физички и традиционални медиуми и главоболки поврзани со сè, но произведувавте нешто што наликуваше на поврат на инвестицијата за вашите клиенти. Да се ​​биде „во црвено“ долго, долго време беше неизбежно.

Времето се смени. Не е невозможно да се помисли дека квалификуван поединец или мал тим може да создаде целосно оперативна маркетинг агенција од нула за неколку месеци (секако со мала помош).

Компаниите трошат повеќе од своите буџети за маркетинг на дигитално рекламирање од кога било досега, и секој сака дел од акцијата. Во овој водич, ќе ве прошетам низ петте чекори што треба да ги направите ако сакате да создадете агенција за маркетинг преку Интернет од нула (верувајте ми, јас веќе бев таму).

Развијте ги потребните вештини

Анимација на пазарот преку Интернет. Ако сте нарцисоидна личност со големи визии да станете Нил Пател веднаш по прифаќањето на дипломата, веројатно ќе успеете мизерно.

Можете да бидете креативни и паметни како и сите во играта, но ако не сте доволно подготвени или искусни да се справите со многуте нијанси на управување со сметката и односите со клиентите, брзо ќе најдете друга работа. Можеби ќе бидат потребни години за некои да ги развијат потребните вештини, за други може да потрае помалку. Како и да е, мислам дека треба да имате вистинска работа некое време пред да излезете сами.

Работните средини се многу посложени отколку што мислиме кога работиме во нив. Над реалната работа што ја произведувате се мноштво очекувања, вербална и невербална гимнастика за комуникација и политика. Сè, од тоа како организацијата е структурирана до нејзината култура, производ и лидерство, игра улога во тоа како се одвива вашиот ден-за-ден (и вашата кариера).

Пред да ги совладате вашите вештини за дигитален маркетинг, треба да искусите како е да се работи таму каде што можат да работат вашите клиенти. Ова неизбежно ќе ве направи посеопфатен и добро заокружен професионалец. Кога вашите клиенти се под стрес и веројатно ви го проектираат тоа, вие нема да го сфатите тоа лично.

Бара помош од други луѓе

Добијте поголема помош за одгледување на вашата агенција со нашиот бесплатен водич: Други начини да освоите и задржите повеќе клиенти

Со тоа, важно е да разберете дека меките вештини се само 50% од крајниот производ што сте вие. Треба да бидете добри во она што ќе го понудите како „професионални“ услуги. Без разлика колку е вешта вашата продажна игра, клиентот порано или подоцна ќе открие дека им е продадено змиско масло. Мора да бидете во можност да добиете резултати. Доколку започнувате кариера, управувајќи клиенти за поголеми агенции, ве охрабрувам да започнете да работите на маркетинг тим или да соберете неколку мали клиенти за да ги научите каналите и вештините со кои ќе извршите.

Она што не им е јасно на оние кои никогаш не биле во маркетинг тим е колку е инвестирано во него. Освен притисокот да се произведе, мора да научите сложени системи, и ако вашиот тим е мал, треба да развиете различни вештини за да ги извлечете дури и наједноставните кампањи од теренот.

Ова вклучува, но не е ограничено на:

 • Изградете страници за слетување
 • Дизајнирање реклами
 • Изградете пораки и позиционирање
 • Системи за учење како Marketo, HubSpot и Salesforce
 • Успешно спроведете трага
 • Поминувајќи часови на искачување само за да гледате како не успева
 • Значителен притисок за производство

Придобивката од управувањето со клиентите е што многу од овие аспекти се згрижени пред тие да дојдат до вас. Сепак, да имате искуство да работите на овие работи ви дава дополнителна вредност да знаете навистина за што зборувате кога нешто што ви го даваат не работи. Исто така ви помага да се справите со притисокот да дадете квалитетни резултати затоа што сте биле таму претходно before многу пати.

Бидете изведувач пред да станете основач

Да имате платено работно место што ви овозможува да направите операција на мозокот без цел живот долг е луксуз што многумина од нас го земаат здраво за готово. Да се ​​земе скок од работа за себе има толку долг список на ризици што може да биде посебен пост на блогот. Она што ублажува многу од тој ризик е градењето на темелите на бизнисот пред да донесете одлука да го направите тоа со полно работно време. Предлагам да извршувате некои работни места за регрутирање одреден временски период додека имате работа со полно работно време од различни причини, вклучувајќи ...

Ви овозможува сами да завршите работа без да преземате многу ризици. Во оваа смисла, не заборавајте од сега па натаму дека имате примерок од деловниот живот кога ќе започнете да давате некои од предлозите што ги посочивме во овој напис. Бидејќи, всушност, за што станува збор на крајот на денот е да исполните некои од вашите соништа во областа на дигиталниот бизнис. За ова, упорноста мора да биде едно од вашите најсилни оружја отсега. Тоа ќе ви помогне да постигнете повеќе работи отколку што мислите од самиот почеток. Така што на крајот ќе постигнете успех над другите размислувања. Каде што дигитален бизнис може да ви помогне со овие желби што ги имате.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.