Како да се зголеми продажбата на е-трговија

Ако имате проблем да најдете нови начини да добиете повеќе клиенти и да ги зголемите приходите, можам да ви дадам неколку совети. Вашите претходни методи може да функционирале во одреден момент, но со текот на времето, истите стари стратегии може да станат застарени.

Без разлика дали сте нов бизнис или веќе неколку години работите во бизнисот, остварувањето поголема продажба во е-трговија ќе биде од корист за вашата компанија. За жал, бизнисот поминува низ висорамнини и опаѓа. Овие работи се случуваат, но не се обесхрабрувајте.

Важно е вашиот бизнис постојано да е во тек со новите трендови. Навиките на потрошувачите се променија, особено во индустријата за е-трговија. Од оваа гледна точка, еве ги најдобрите начини да генерирате поголема продажба на вашата веб-страница за е-трговија.

Зголемете ја продажбата: насочете се кон вашите сегашни клиенти

Кога бизнисите имаат проблем да растат, тие веднаш мислат дека тоа е затоа што немаат доволно клиенти. Ова е вообичаена заблуда, затоа не брзајте со заклучоци. Наместо да ги насочите сите ваши напори кон купување клиенти, треба да ја подобрите стратегијата за задржување на клиентите.

Во споредба со новите клиенти и клиенти кои направиле само едно купување на вашата веб-страница, лојални клиенти:

додадете повеќе артикли во нивните колички за купување

имаат поголема стапка на конверзија

генерираат повеќе приходи секој пат кога ќе ја посетат вашата страница

Не ме сфаќај погрешно, бидејќи очигледно е одлично за твојот бизнис ако можеш да добиваш нови клиенти. Но, тоа е поскапа маркетинг стратегија. Многу е попрофитабилно да се оди по постојната база на клиенти. Зошто? Па, за нешто едноставно како што, овие луѓе веќе се запознати со вашиот бренд. Тие знаат како да ги користат своите производи, и нема крива на учење.

Затоа, фокусирајте се на начините да го подобрите вашето искуство. Обидете се да креирате програма за лојалност на клиентите што им дава на луѓето поттик да трошат повеќе пари секој пат кога купуваат. Секое потрошено евро може да се преведе во наградна точка. Кога клиентот собира одреден број поени, може да ги замени за попусти или други промоции.

Најдете на крајот веб-страница за која може да се верува. Никој нема да сака да купува од вашата веб-страница за е-трговија ако се чини нецелосно или несигурно. Една од првите работи што треба да направите е да бидете сигурни дека вашата веб-страница е безбедна.

Користете демо-демонстрации

Потрошувачите сакаат видеа. Всушност, повеќе од половина од светските трговци велат дека видеото има најголем принос на инвестицијата во споредба со другите маркетинг тактики. Веб-страниците што имаат видеа може да го натераат просечниот корисник да помине 88% повеќе време на своите страници.

Плус, видеата работат исто како и рекламите. Ова е начинот на кој брендовите за електронска трговија генерираат милиони долари приход од видео реклами. Ова создава зголемување на посветеноста, како и интерес за се што сакате да продадете.

Видеата одекнуват повеќе кај луѓето, па веројатно ќе се сеќаваат на она што го виделе, наместо само да читаат за тоа. Кој е разумен начин да вклучите релевантни видеа на вашата веб-страница за е-трговија?

Користете фотографии кога вклучувате препораки за клиенти

Прегледите и препораките на корисниците се одличен начин да покажете доказ за концептот. Но, пораката од безимена, безлична личност не е баш толку убедлива.

Однесете ги препораките чекор понапред. Додадете фотографија и вклучете го целото име и наслов на лицето (доколку е важно за вашиот производ).

Препознајте дека вашите клиенти сакаат да купуваат од нивните мобилни уреди. Само затоа што имате веб-страница за е-трговија, не значи дека можете да претпоставите дека вашите клиенти купуваат само од нивните компјутери. Реалноста е дека луѓето користат мобилни телефони и таблети за да купуваат преку Интернет.

Истражувањата покажуваат дека 40% од мобилните корисници купиле нешто преку Интернет од своите уреди. Дополнително, 63% од милениумците купуваат на своите телефони.

Овие бројки не можат да се игнорираат. Затоа, проверете дали вашата веб-страница е оптимизирана за мобилни уреди. Ако вашата страница не е пријателска за мобилни телефони, тоа ќе ја одбие потенцијалната продажба. За оние од вас кои немаат мобилна оптимизирана страница, тоа може да биде една од причините што гледате пад на продажбата. Јас би го направил тоа приоритет на вашата листа на обврски. Друга работа што можете да ја разгледате е градење мобилна апликација.

Оптимизирајте ги фазите на процесот на продажба

Сопствениците на продавници често забележуваат дека другите сопственици на продавници за е-трговија се фалат со бројот на продажби што имаат тенденција да ги остваруваат на дневна основа. Во меѓувреме, фасцинантно е, истовремено, разочарувачки е за оние сопственици на продавници кои прават сè, но сепак не можат да генерираат опиплив број на продажби.

Во реалноста, нема тешко и брзо правило да добиете поголема продажба во вашата продавница за е-трговија. Сè зависи од видот на продавницата за е-трговија со која работите, публиката што ја насочувате и од начинот на работа со вашата продавница.

Причини зошто не можете да ја зголемите продажбата на е-трговија. Ајде да ја разгледаме листата и да ги откриеме причините што ве спречуваат да продавате повеќе од вашите производи и услуги на Интернет.

Вие сте во идејата дека луѓето не се во право

Една од најголемите причини зошто вашата продавница не генерира добра продажба во е-трговија е веројатно затоа што тие можеби се насочени кон погрешен пазар. Луѓето можеби не се заинтересирани за вашите производи или можеби не се вашиот целен пазар. Треба да ги задржите сите овие фактори во фокусот додека ги пласирате вашите производи.

Вие не сте го воспоставиле правилно потребниот контакт. Друга причина што може да ги попречи сметките за продажба во е-трговија е фактот што не сте ја поставиле правилно инката за продажба. Повеќето од луѓето што доаѓаат на вашата веб-страница не можат да ги најдат производите што ги бараат.

Еве како поминува типично патување до корисник:

 • Посетителот гледа оглас и бара производ
 • Посетете ја веб-страницата за соодветни производи
 • Пребарувајте го производот на веб-страницата и потоа проверете ја неговата цена
 • Ви се допаѓа производот и порачајте

Сега, ако посетителот не го најде производот на страницата, тој нема да направи уште еден чекор. Наместо тоа, посетителот најверојатно ќе кликне на копчето „назад“ и ќе се префрли на друга веб-страница, што резултира со поголема стапка на отскок и понизок ранг.

Клиентите не веруваат на вашата веб-страница

Ако клиентите не веруваат на вашата веб-страница, тие нема да купуваат од вас. Тоа е вистината. Обидете се да ја дознаете причината за недостигот на доверба. За да го решите проблемот со довербата, треба да размислите:

Додадете SSL сертификат на вашата веб-страница. SSL сертификатите гарантираат дека вашата веб-страница е безбедна за трансакции.

Побарајте од вашите клиенти да ве промовираат позитивно на социјалните мрежи. Тие можат да ви дадат извик или да додадат позитивен преглед на вашата продавница на веб-страниците за рејтинг на прегледи.

За да се осигурате дека ги решавате барањата за клиенти веднаш штом ќе бидат објавени. Тоа ќе ги намали негативните коментари против вашата онлајн продавница.

Вашите цени се превисоки

Повеќето сопственици на продавници тешко можат да разберат дека продажбата на производ за повисока цена нема да им донесе ништо добро. Проблемот е во тоа што луѓето ќе купуваат само од веб-страници кои нудат производи со разумна цена. Ако некој продава производ по повисока цена од вообичаеното, луѓето нема да купуваат од таа онлајн продавница. Постојат многу веб-страници за споредба на цени што ги користат клиентите за да ги споредат цените на производите достапни на Интернет. Тие ги прават сите истражувања пред да купат кој било производ. Бидете сигурни дека цената на вашите производи е точна.

Веб-страницата не е правилно оптимизирана или е тешка за употреба. Обрнете особено внимание на патувањето на корисникот на вашата веб-страница. Истражувањата сугерираат дека купувачите најверојатно ќе плаќаат повеќе доколку доживеат непречено патување до корисник во веб-продавница. 57% од корисниците на Интернет рекле дека не би препорачале деловна активност со лошо дизајнирана веб-страница за мобилни телефони, покажува истражувањето на Свер

Немате список со е-пошта

Експертите за маркетинг се на мислење дека маркетингот по е-пошта е сè уште еден од најдобрите начини да се зголеми продажбата на е-трговија. Сепак, проблемот е што повеќето сопственици на продавници за е-трговија немаат список со е-пошта. Тие не инвестираат во генерација на олово и се потпираат само на органски или платени канали. Според „Online Finance“, маркетингот преку е-пошта генерира најголем поврат на инвестицијата (ROI).

Вашата услуга за клиенти не е посакуваната та

Прегледите преку Интернет можат да го направат или расипат вашиот бизнис за е-трговија. Ако вашите клиенти ви дадат лош преглед, тоа значи дека тие не се задоволни од вашата услуга. Треба да комуницирате со овие клиенти и да им понудите извинување за лошата услуга и потоа да ги прашате како можете да ги задоволите и какви поплаки имаа тие? Прегледите на клиентите можете лесно да ги најдете на веб-страници како TrustPilot, HostAdvice и многу други. Само пребарувајте за „ВАШАТА БРЕНДА“ + Прегледи во пребарувањето на Google.

Времето на испорака е срамота

Можеби нема да добиете продажба за е-трговија затоа што времето на испорака е значително високо. Повеќето луѓе сакаат да ги добијат своите производи за еден ден или два. Бидејќи Амазон нуди премиум испорака (единечна достава), луѓето претпочитаат нивни услуги. Освен ако не испраќате производи од Кина, вашите производи мора да бидат испратени за помалку од една недела.

Бидете сигурни дека јасно ги споменувате сите детали за испораката на страницата за наплата и на страницата за опис на производот за луѓето да знаат кога да очекуваат да го добијат својот посакуван производ.

Начини за зголемување на продажбата преку Интернет

Сега, кога ги знаете вообичаените причини што придонесуваат за намалување на продажбата преку Интернет, еве неколку начини на кои можете да ја зголемите продажбата на е-трговија во вашите продавници.

Изградете доверба во вашата марка

Прегледајте некои од тактиките што можете да ги користите за да изградите доверба на клиентите во врска со вашата марка:

Подобрување на квалитетот на вашите производи. Продадете што вели описот на вашиот производ. Ова укажува на тоа дека сте искрени со вашите клиенти.

Чувајте ги клиентите ангажирани на вашите страници на социјалните мрежи. Можете да спроведувате веб-работилници, да снимате видео во живо од вашиот магацин / канцеларија и да започнете со доделување награди. Сите овие активности ви помагаат да ги привлечете вашите клиенти.

Споделете содржина генерирана од корисници на вашите блогови, страници на социјалните медиуми, веб-страница. Овие можат да бидат сведоштва за вашите производи или твитови од вашите корисници кои имале прекрасно искуство при купување од вашата веб-продавница.

Побарајте од корисниците да обезбедат искрен преглед на вашата услуга на веб-страниците за преглед и оценување.

Правилно поставете ги цените

Сега, откако сте изградиле доверба, луѓето ќе ја посетат вашата онлајн продавница. Време е да ги ставите вистинските понуди за овие луѓе да купуваат во вашата продавница.

Дознајте за цената што ја наплатуваат другите продавници за истиот производ. Можеби можете да ја искористите цената како ваша единствена продажна точка.

Променете го вашиот веледрогерија ако тој / таа го продава производот за повисока цена. Можеби ќе треба да го пребарувате пазарот за ова, но ќе биде достоен за тоа на долг рок

Размислете за намалување на цените на испорака или обезбедување бесплатна испорака ако луѓето трошат повеќе од одредена сума во вашата продавница, да речеме 100 евра или долари.

Создадете единствен предлог за продажба (USP)

Поставете си ги следниве прашања:

 1. Што ве прави да се издвојувате од останатите онлајн продавници?
 2. Колку чини цената на вашиот производ?
 3. Како е квалитетот на производот?
 4. Каква услуга за клиентите нудите?

Сега искористете ги овие точки

Понекогаш дури и не сфаќате што е вашиот USP. Ако е така, посетете ги веб-страниците за преглед и видете што вашите клиенти пишуваат за вас и кои клучни зборови ги користат. Ова се клучните зборови што ја опишуваат вашата услуга кон вашата публика. Користете ги во вашиот маркетинг материјал бидејќи тие се зборови или мислења на клиентите.

Оптимизирајте ја и поделете ја веб-страницата за тестирање

Имате само 15 секунди за да го привлечете вниманието на корисникот. Ако не можете, ги губите. Ова се нарекува правило од 15 секунди за употребливост на веб-страници. Второто најважно правило на оптимизацијата на стапката на конверзија (CRO) е правилото со 3 кликови. Во него се вели дека корисникот на страницата треба да бара само три клика за да стигне до страницата за наплата. Осигурете се да ја оптимизирате вашата веб-страница според вашите потреби.

Понудете исклучителна услуга за клиентите

Луѓето почесто купуваат од компании кои ефикасно ги решаваат поплаките на корисниците. Затоа вашата продавница мора да им понуди ефикасна услуга на вашите клиенти. Имате нешто да направите:

Додадете опција за разговор во живо во вашата продавница за е-трговија.

Дозволете им на чат-ботовите да одговорат на повеќето прашања што луѓето ги поставуваат. Ова ќе го намали бројот на разговори на кои треба рачно да одговорите и ќе го зголеми бројот на пристигнати барања.

Испратете персонализирани е-пошта до вашите клиенти и одговорете им веднаш во случај на поплаки

Користете ја вистинската телефонска поддршка бидејќи може да го зголеми факторот на доверба во вашата продавница.

Намалете го времето на испорака

Што прават луѓето кога не ги добиваат своите нарачки на време? Тие имаат неколку опции. Тие можат да ги откажат своите нарачки, да ги наплатат своите кредитни картички или да објават негативен преглед за продавницата за е-трговија.

Во е-трговијата, времето на испорака игра голема улога во оценувањето на вашата продавница. Мора да бидете сигурни дека нарачките ќе ги испратите за брзо време. Може да го намалите бројот на доцни испораки со:

Обезбедување бесплатна испорака. Вашите клиенти треба да имаат можност да изберат тип на испорака што ја сакаат. Ако сакаат побрза испорака, треба да платат повеќе за тоа. Во спротивно, тие секогаш можат да одат на опција за бесплатна испорака.

Користење на логистика на трети страни (3PL) за да се справите со логистиката и испораката на вашата продавница.

Ако имате проблем да најдете нови начини да добиете повеќе клиенти и да ги зголемите приходите, овие совети можат да ви помогнат сега.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Изаскун Апраиз - дигитален претприемач dijo

  Многу добра статија! Бев изгубен неколку години барајќи профитабилен бизнис се додека не најдов придружен маркетинг ...
  Преку еден пријател открив курс што ми помогна да полетам од 0 до 100 со овој бизнис, како да заработам пари преку Интернет и да го живеам посакуваниот начин на живот.