Lifeивотен циклус на производ

животни фази на производот

Првото нешто што треба да го знаеме е што е тоа Lifeивотен циклус на производКако што знаеме, циклусите се составени од етапи и секоја фаза е различна од другата, Тие се дел од процес кој, како и секој циклус, завршува.

Фазите на овој животен циклус се поделени во четири

 Фази на циклусот

 1. Вовед
 2. Раст
 3. Зрелост
 4. Наклон

Гледајќи ги овие фази, можеме да заклучиме на што се однесува секој, но не е толку јасно како што изгледа, па подолу ќе ги претставиме детално видени од деловна гледна точка.

Која е секоја фаза од животниот циклус на производот?

Фаза 1: Вовед

Lifeивотен циклус на производ

Оваа фаза се однесува иницирање или „воведување“ на производ на пазарот, во оваа прва фаза во многу брендови и производи е најважниот, бидејќи успехот во ова ќе зависи од „првиот впечаток“.

Некои чекори што се дел од оваа фаза се:

 • El воспостави трговска марка и патент; Ова е да се гарантира квалитетот на производот пред блискиот конкурентен пазар и да му се даде сигурност и сигурност на следниот купувач.
 • Друга поента е контроверзната цена, отсекогаш имало два вида стратегии во овој момент, понуди ниски цениДа се ​​освои пазарот и потрошувачите или, да започнеме со високи цени да ја повратат инвестицијата за подоцна да ги намалат нивните цени.
 • Изберете го соодветен метод за најдобра дистрибуција на производотЛогистиката за дистрибуција е од суштинско значење, обемот на производот ќе зависи од тоа, важно е да се земе предвид изборот на типови дистрибутери или продавници кои се погодни за ротација на вашиот производ и областите со најголемо трговско движење.
 • И последно од оваа фаза, но не и најважно, првото рекламирање и промоција што ќе го објави вашиот следен производ на пазаротПрепорачливо е да го направите тоа на најпрометното место, на интернет. Интернетот е најефективниот и економичен медиум за компании и производи кои штотуку почнуваат да се пробиваат.

Фаза 2: Раст

 

животниот циклус

Оваа фаза почнува да биде најстабилниот што ќе го имате во целина Lifeивотен циклус на производОткако направивте големи напори да го отворите вашиот производ на пазарот, треба да започнете да ги менувате вашите стратегии и движења, некои чекори што треба да ги земете предвид звук:

 • Започнете да ги регулирате вашите цени, Иако претходно започнавте да влегувате на големиот пазар и да се позиционирате како добра опција за клиенти со многу достапни цени, време е да почнеме да ги воспитуваме малку, но не премногу, Тоа е важно најдете средно решение помеѓу вашиот профит и придобивките на потрошувачот. Инаку, за да користите стратегија на високи цени за да ја вратите инвестицијата наскоро, мора да ги намалитеОва, далеку од тоа да ви наштети, ќе ви помогне да достигнете други видови потрошувачи и да ја зголеми целата своја продажба и ќе започнете да бидете попознати отколку што сте во моментов.
 • Друга важна точка е задржи го твојот квалитет дека на почетокот воведовте на пазарот за да не се откажат вашите клиенти кои победиле до оваа точка да продолжат да го купуваат вашиот производ, можете да додадете дополнителна услуга за да стане подеднакво иновативна за потрошувачите што веќе ги имате победи од почеток.
 • Инвестирајте повеќе во рекламирањеИако веќе сте започнале со рекламирање на вашиот производ во фаза на производство, мора да започнете со некои измени, една од нив е инвестицијата, време е да се инвестира во други медиуми како што е рекламирање и да се направи попаметен. Веќе знаете кои се вашите потенцијални клиенти и кон нив треба да одите, фокусирајте ги вашите нови платформи за маркетинг на оваа популација потрошувачи. На пример, ако вашиот производ е наменет за млади луѓе, можете да започнете да се фокусирате на платформите во кои тие можат да ги користи овој вид публика, како што се социјалните мрежи и да барате привлечно, шарено, динамично и кратко рекламирање, овие поени се оние што го привлекуваат вниманието на еден млад човек кој брзо ги прегледува своите социјални мрежи на секои 30 минути. Пронајдете што навистина ги зграпчува вашите клиенти и искористете го.
 • Како што претходно споменавме, ти маркетингот треба да биде насочен кон сите ваши потенцијални клиенти, во кој веќе сте го потврдиле нивниот интерес, но исто така е важно да се обложите на нова јавност за да ги зголемите вашите профити. Како што веќе споменавме, мора да додадете одредена услуга на вашиот производ што го прави попривлечен, и таа точка го надополнува ова, спроведувањето на нешто ново може да привлече публика независна од онаа што веќе ја имате.

Фаза 3: Зрелоста

живот на производот

Ако вашиот производ ја достигна оваа точка, честитки, успеа да стигне до фаза на возрасни на пазаротБи можеле да кажеме дека веќе доживеа голема траекторија на пазарот и дека со текот на годините остана стабилна во продажбата. Многу производи во овој момент страдаат од неминовен пад, но зошто? Ова се должи на фактот дека позициониран на пазарот и воспоставени големи продажни броеви, квалитетот и маркетингот на производот се занемаруваат. Кога сте во оваа фаза, вие не само што ќе го претставите овој инцидент, туку ќе можете да ги презентирате и следниве карактеристики:

 • Конкурсот ќе биде презентиран малку по малку и од суштинско значење е да се издвоите меѓу нив, мора да имплементирате нови карактеристики што ги дефинираат вашиот производ и бренд, ова значи дека ти имплементира главна карактеристика, така што потрошувачот може да го разликува од другите и да продолжи да избере да го купи вашиот производ и да заработи лојалност на вашите клиенти. Пример би биле физичките карактеристики на производите на „Епл“, карактеристични карактеристики кои секогаш ќе нè натераат да ги разликуваме нивните производи.
 • Како што веќе споменавме, оваа фаза е една од најдобрите, но и една од најкритичнитеБидејќи, ако не го одржувате вашиот производ во живот, неговиот следен чекор ќе биде неговиот пад и исчезнување од пазарот, и да останете латентни во конкуренцијата, постои непогрешлива и многу интелигентна стратегија. Е стратегијата се состои во намалување на цените во споредба со конкурентните производиОва ќе ве натера да се истакнете меѓу опциите на потрошувачите и да се позиционирате како број еден по продажба и склоност. Ова ќе ви помогне да повратите многу клиенти што сте ги изгубиле во текот на целиот овој циклус, па дури и ќе можете да заработите нови.
 • Ако сакате да го направите вашиот производ попривлечен можете да започнете со употреба на „промоции или попусти“ сигурен начин да ја зголемите продажбата. Можеш и ти спроведуваат компаративно рекламирање, каде што ја споредувате вашата конкуренција со вашиот производ и клиентите ги забележуваат придобивките што ги давате.
 • Друга важна точка е одржувајте добри односи со дистрибутерите и продавниците, Ова ќе ви помогне да продолжите да ве гледаме како добра опција во вашите обиди и да не ги гледате новите производи како нивни опции. Ова може да се постигне преку стимулации.

Фаза 4: Падот

животен циклус на производи

Ова е последна фаза и најлошо од сè. Ако не сте се грижеле за секој од претходните аспекти, многу е веројатно да се најдете во оваа минлива фаза на црвени броеви и неизбежен пад на продажбата. Во овој момент нема многу што да се направи и ќе најдете многу тешки ситуации и треба да започнете да ги разгледувате следниве опции:

 • Оставете го производот на пазарот и започнете со негово модифицирање и редизајн, повторно измислете го вашиот производ и извади го од оваа ужасна ситуација.
 • Друга опција е да започнете пониски цени и цени на производствоНа таков начин што профитот почнува да се зголемува, а не загубите, со тоа што вашиот производ ќе биде малку поевтин, ќе можете да продолжите да го продавате вашиот производ по пониска цена, но со иста сума на профит.
 • Последниот е продажба на патентот и права на друга компанијаАко одбиете да стигнете овде, имате една последна опција да го прекинете производот од пазарот, да го повлечете некое време и да го преформулирате, да ги анализирате негативните и позитивните точки и да ги вратите во иднина.

Кој е клучот за успехот?

Ако не сакате вашиот производ да помине низ фазата на опаѓање многу е важно да се фокусирате на првите 3 фази, постојан производ и рекламна иновација.

Мораш спроведете истражување на пазарот и проучете ги вашите потрошувачи во длабочина, Откријте што им треба или како би можеле да го подобрат вашиот производ, нешто што сигурно може да ве спаси од опаѓање во иднина.

Y не го земајте успехот на производот здраво за готово, Повеќето производи што исчезнуваат од пазарот се должат на тоа, занемарувањето на успехот на вашиот производ ги тера другите брендови да го надминат. Кога ќе видите дека почнувате да бидете во опасност, време е да преземете нешто, не чекајте за фазата на опаѓање.

Рекламирање

Обложувајте се целосно на рекламирање, постојат илјадници начини за промовирање на вашите производи, различни медиуми и многу стратегии во зависност од публиката што сакате да ја достигнете, важно е периодично да го измислувате вашето рекламирање за да не се изгуби интересот на потрошувачот.

Изберете ги точните часови за објавување на вашата реклама (часови во кои сте сигурни дека вашите просечни потрошувачи ќе можат да ги видат), привлечни бои, анимации и динамика. Доколку не занемарите што било споменато, вашиот производ ќе трае на пазарот и бидете сигурни во тоа тоа ќе биде успешен производ.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.