Еволуција на улогата на социјалните мрежи во е-трговијата

Бидејќи социјалните медиуми и е-трговијата стануваат сè позаплеткани во нашите животи, можностите за нивна интеракција и зајакнување се безброј, имајќи предвид дека просечно лице поминува околу еден час и 40 минути на прелистување на сите социјални медиуми денови, како и бројот на онлајн купувачите во САД годинава ќе достигнат 217 милиони.

Во старите денови, присуството на бизнис беше означено со реклами во весници и физички излог. Сега, во дигиталното време, деловната репутација живее и умира за својата позиција на социјалните медиуми. Во моментов, социјалните медиуми ги користат брендовите како начин за рекламирање, зголемување на нивното присуство на Интернет и нудење висококвалитетна услуга за клиенти.

Во оваа година, нема сомнение дека на крајот можеме да очекуваме тие трендови да продолжат, бидејќи ќе се појават нови. Да погледнеме во растечката улога на социјалните медиуми во е-трговијата.

Платени реклами и социјални медиуми

Со скоро апсурдно ниво на персонализација што може да се стави во реклама на Фејсбук (возраст, географија, преференции и повеќе) и детали со кои Фејсбук може да ги пријавува своите резултати, не е лесна задача брендовите да продолжат да го користат Фејсбук и други реклами за социјални мрежи. Тоа е победа и за Фејсбук, кој собра повеќе од 7 милијарди долари рекламирање во 2016 година.

Најуспешните брендови во 2017 година ќе бидат оние способни да го максимизираат својот дострел и ефективност во платеното рекламирање на социјалните мрежи. Вилијам Харис, консултант за раст на е-трговија за elumynt.com, вели: „Гледам дека брендовите за е-трговија инвестираат многу повеќе во платено социјално рекламирање и мислам дека тој тренд ќе продолжи и во 2017 година ... не е доволно едноставно да се плати Реклами на Google Shopping. Мора да пронајдете добра публика на Фејсбук реклами, Инстаграм реклами и повеќе и повеќе, на Пинтрест и други платени сметки на социјалните медиуми. Станува полесно да ги поставите овие и да ги следат враќањата на рекламите, што значи дека повеќе брендови ќе започнат да го прават тоа “.

Приватни пораки

Во последниве години, аналитичарите забележаа интересен и неочекуван тренд. Додека употребата на јавни социјални мрежи како Фејсбук и Твитер почнува да опаѓа, услугите за приватни пораки експлодираат во популарност. WhatsApp, Snapchat и Facebook Messenger се чудовишта со апликации со колосални бројки за ангажмани кои достигнуваат милијарди.

Поврзано: Некои од Топ 10 алатките за платформа на Chatbot за да креирате Chatbots за вашиот бизнис

Онаму каде што одат луѓето, бизнисот мора да го следи, а брендовите се водат во приватните пораки преку чет-ботови. Чет-ботови, личности од АИ кои можат да симулираат вистински разговори, можат да одговорат на прашања за производите, да понудат препораки и да ги решат поплаките на клиентите.

Потрошувачите полека се приближуваат до идејата. Според Venturebeat.com, 49,4 проценти од клиентите претпочитаат да контактираат бизнис преку 24/7 услуга за пораки отколку преку телефон. Брендовите ќе бидат далекувидни кога ќе почнат да гледаат на услугите на катамаран како дополнителен канал за да стигнат до клиентите.

Дополнително, многу услуги за приватни пораки сега нудат финансиска интеграција. Отворање на WeChat, разговор со претставник на брендот за вештачка интелигенција и купување на производ без затворање на апликацијата дури и еднаш е целосно во рамките на можностите во 2017 година.

Набавка на апликација

Колку е потешко да се купи или да се пристапи до нешто, толку е помала веројатноста дека ќе продолжиме понатаму. Ова објаснува зошто веб-страниците за е-трговија на кои им треба подолго време да се вчитаат имаат повисоки стапки на отскокнување, а онлајн продавниците со несмасни интерфејси продаваат помалку. Веќе може да се купат производи преку Instagram, Pinterest и Twitter. Штом Apple Pay доживее широко распространето усвојување, скоро е страшно да размислите колку лесно ќе се купува импулс - ако видите нешто што ви се допаѓа на социјалните мрежи, еден хит ќе ви го достави до врата. Брендовите треба веднаш да започнат да проценуваат како можат да ги продаваат своите производи преку социјалните мрежи, спојувајќи силно присуство на рекламирање со лесен процес на купување.

Растечката улога на социјалната е-трговија

Социјалните медиуми поминаа долг пат од поврзување само на луѓе до играње одлучувачка улога во сите бизниси. Луѓето се преселија на Интернет и тие се многу социјални. И, брендовите ја забележаа промената, сигурно. Претходно, присуството на бизнис беше означено со физичка продавница и реклами во весникот. Но, во дигиталната ера, деловната репутација живее и умира за нивната позиција на социјалните мрежи.

Социјалните медиуми имаат можност да ги насочат купувачите кон нов производ или добра зделка. Но, не само тоа, социјалните мрежи создаваат чувство на заедништво и ги вклучуваат луѓето на начин на купување. Факт е дека многу луѓе се обраќаат до социјалните мрежи за да им помогнат да донесат одлука за купување и дека околу 75% од луѓето купиле нешто затоа што тоа го виделе на платформата на социјалните медиуми. Во социјалната е-трговија постои голема можност за сопствениците на деловни активности, само доколку стратегијата е добро воспоставена. Социјалните медиуми играа и ќе играат клучна улога во еволуцијата на купувањето преку Интернет. Користење на функционалностите на социјалните медиуми во е-трговијата

Објавувајте на дневната база на податоци

За да започнете и да ја развивате вашата социјална заедница, треба постојано да објавувате интересна и привлечна содржина. Проучете која е најдобрата фреквенција на објавување, како вашата публика реагира на различни видови објави, кое време од денот е најдобро да се објавува, итн.

Бидете кратки и концизни

Луѓето имаат сè помалку време, така што преоптоварувањето на информациите не е оптимален начин за привлекување клиенти. Дајте им кратки и само релевантни информации за производот што може да ги интересира. Брзата и лесна потрошувачка е победа-победа. Исто така, додадете добра визуелна содржина. Објава што вклучува слика или видео ќе генерира 50% повеќе допаѓања отколку една без нив.

Поставете си ги целите

Размислете што планирате да постигнете користејќи ги социјалните медиуми. Препознавање на бренд? Да се ​​засили сообраќајот на вашата веб-страница? Да се ​​зголеми продажбата? Сето ова заедно? Направете ги вашите цели пресметливи, за да можете да го следите напредокот и да ја измерите ефикасноста на социјалните медиуми за вашиот бизнис. Следете го бројот на сообраќај на социјалните мрежи до вашата веб-страница, бројот на допаѓања, споделувања, коментари, итн.

Користете ги придобивките од различните социјални мрежи

Вие сте присутни во социјалните мрежи, но нема ефект ... Обидете се да ги користите сите специфични карактеристики што ги носат разните социјални мрежи. Користете хаштагови, искористете го копчето за регистрација на Фејсбук, извршете натпревар на Фејсбук, додадете Pinterest игли што може да се купат и слично. Социјална е-трговија значи постојано следење на трендовите. Има толку многу детали што можат да ви помогнат да го направите вашиот бизнис повидлив.

Користете ги коментарите

Луѓето имаат поголема веројатност да купат производ доколку некој пред нив го користел и проценел. Побарајте од клиентите да го остават своето мислење за производите и да го покажат на вашата страница на Фејсбук, на пример. Овие прегледи ќе создадат социјален сообраќај за вашата страница и, следствено, ќе ја зголемат продажбата.

Кориснички генерирани содржини

Содржината создадена од корисник е привлечна бидејќи им дава на потенцијалните клиенти социјален доказ што го бараат. За социјална е-трговија, содржините генерирани од корисници се рудник за злато. Луѓето сакаат да ја гледаат содржината што ја создадоа другите луѓе, тие се препознаваат себеси во неа. Прашајте ги вашите клиенти за коментари, фотографии, видеа и објавете ги за да започнете дискусии.

Запознајте ги вашите клиенти

Ако не ги познавате вашите клиенти, не можете да објавувате содржина што ги интересира и да ги привлекува. Запознајте ги преку неколку прашалници, анкети или социјални медиуми за да можете соодветно да имплементирате ефикасна стратегија. Вашите пораки треба да одговараат на вашите потреби - откријте кои се тие.

Не обидувајте се само да продавате

Сепак, главната цел на користење на социјалните медиуми не е да се направи купување. Луѓето ги користат социјалните медиуми од curубопитност и за социјален допир. Затоа, почитувајте го тоа. Не активирајте се само кога се обидувате да продадете нешто. Луѓето ќе затворат и нема да продолжат ако го направите тоа.

Иако социјалните мрежи се места за споделување работи јавно, тие стануваат сè по приватни. Многу корисници претпочитаат приватни пораки или затворена групна комуникација отколку јавното емитување. Трговците мора да обезбедат комуникација со потенцијалните клиенти пријатна и пријатна. Поврзувањето во реално време со публиката е главен тренд затоа што луѓето мразат да чекаат денови за одговор на е-пошта. Без разлика дали имате достапен персонал во разговорот или користите бот за разговор во живо, резултатот ќе биде задоволен клиент и можност за конверзија. Во социјалната е-трговија, мазната комуникација е клучна.

Набавки во апликација

Денес електронската трговија се повеќе се шири на социјалните мрежи, едноставно затоа што многу висок процент на луѓе поминуваат време таму. Купувањето преку мобилни апликации е вообичаено, и овој тренд ќе продолжи да расте во 2017 година. Некои социјални мрежи (Фејсбук, Инстаграм, Пинтрест, Твитер) ја спроведоа опцијата за купување производи директно преку нивните мобилни апликации. И, луѓето ја искористуваат таа можност затоа што им веруваат на тие социјални мрежи, секогаш им се враќаат со надеж дека ќе најдат можни набавки.

Платено рекламирање

Се повеќе трговци ја препознаваат вредноста и важноста на користењето на социјалните медиуми во е-трговијата, поради што пазарот стана многу поконкурентен. Да се ​​постигнат чисто органски резултати е многу тешко затоа што луѓето секогаш ќе гледаат пораки прво од нивните пријатели, а не од бизниси и брендови. По некое време, дознавате дека треба да инвестирате во рекламирање и да платите за да го покажете бизнисот. Бидејќи се повеќе и повеќе компании почнаа да користат платено рекламирање, цените на рекламирањето исто така почнаа полека да растат.

Видео во живо

Ние веќе разговаравме за вредноста на видеата со производи во е-трговијата. Во социјалната е-трговија, тоа е најдобриот начин да се истакнете, сигурно. Видеото го привлекува вашето внимание додека пребарувате, неговата содржина ве привлекува. Но, од минатата година, некои од социјалните мрежи лансираа опција за видео во живо. Со оваа одлика, можете да емитувате во живо до 4 часа. Оваа одлика може да создаде свесност за брендот и да гради заедница брзо и ефикасно. Може да се користи на многу интересни и креативни начини - во Прашања и Одговори во живо, демо-производ или преглед зад сцената. Поради овие придобивки, многу трговци го користат или планираат да го користат оваа година.

Виртуелна реалност

Улогата што ќе ја игра виртуелната и зголемената реалност во е-трговијата е огромна. Виртуелната реалност нуди незаборавно искуство во купувањето и затоа постигнува голем број продажби. Брендовите многу брзо го препознаваат овој тренд.

Конечни мисли

Социјалните медиуми можат да бидат голем менувач на игри во бизнисот. За да ги користите сите придобивки што ви ги носат социјалните медиуми, прво направете истражување и креирајте квалитетна стратегија за социјални медиуми. И, се разбира, ставајќи ги клиентите во центарот на тоа. Создадете врска, градете доверба и трајни врски. Прво, инвестирајте во обврзници, а потоа обидете се да продадете работи. Следете ги трендовите, проучувајте ги социјалните мрежи и новостите што ги нудат. Секој детал може да биде одлично подобрување за вашата деловна активност, па обидете се да не пропуштите нешто. Социјалната е-трговија трае многу напорна работа, имајте го тоа на ум.

Сигурно ќе биде интересно да се набудува како ќе се играат сите овие гореспоменати трендови во иднина на социјалните медиуми во е-трговијата.

Како ги користите социјалните медиуми за да воодушевите нова и актуелна публика за вашата деловна трговија? Дали планирате да ги следите овие трендови? Слободно споделете го вашето искуство, идеи и прашања.

Дневно објавување - За основање и раст на вашата социјална заедница, треба редовно да објавувате содржина за да ги привлечете вашите клиенти. Обезбедете кратки, точни и релевантни информации за производот за да ги интересирате. Истражување за трендовите, реакција на публиката на различни видови објави, кое време од денот е најдобро да се објавува, итн. е од суштинско значење. Објави со слика или видео генерираат 50% повеќе лајкови од оној без него.

Поставете ги своите цели - Бидете прецизни во планирањето на она што сакате да го постигнете (било да е тоа зголемување на продажбата, препознавање на брендот, проширување на сообраќајот кон вашата веб-страница или во тандем) со користење на социјални медиуми. Направете ги вашите цели мерливи, за да можете да го следите напредокот на ефективноста на социјалните медиуми за вашиот бизнис со е-трговија.

Ангажман на клиенти - Запознајте ги вашите клиенти преку анкети, социјални медиуми или прашалници за да можете да ги имплементирате вашите стратегии на релевантен начин.

Социјални медиуми и оптимизација - Социјалните медиуми и оптимизација одат рака под рака. Имањето активно присуство на социјалните медиуми драматично ја зголемува стапката на оптимизација за вашата веб-страница.

Критиките се од суштинско значење: посетителите се повеќе привлечени и поверојатно е дека имаат доверба во производот, ако некој пред нив го користел и проценил. Побарајте од клиентите да го остават своето мислење за производите и услугите и да го прикажат на вашата веб-страница. Овие прегледи ќе го привлечат социјалниот сообраќај кон вашата страница и затоа ќе ја зголемат продажбата.

Е-трговијата и социјалните медиуми се совршена комбинација. Дефинитивно е менувач на игри во сите бизниси. Со тоа што каналите на социјалните медиуми се клучна цел на комуникацијата, компаниите можат да насочат кон поширока публика, со што ќе ги направат база на клиенти.

Колку е потешко да се купи или да се пристапи до нешто, толку е помала веројатноста дека ќе продолжиме понатаму. Ова објаснува зошто веб-страниците за е-трговија на кои им треба подолго време да се вчитаат имаат повисоки стапки на отскокнување, а онлајн продавниците со несмасни интерфејси продаваат помалку. Веќе може да се купат производи преку Instagram, Pinterest и Twitter. Штом Apple Pay доживее широко распространето усвојување, скоро е страшно да размислите колку ќе биде лесно купувањето на импулси. Но, во дигиталната ера, деловната репутација живее и умира за нивната позиција на социјалните мрежи. Направете ги вашите цели мерливи, за да можете да го следите напредокот на ефективноста на социјалните медиуми за вашиот бизнис со е-трговија.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.