Големи податоци во е-трговија

Појавата на дебаклот на Фејсбук, вклучена Кембриџ Аналитика и огромните количини на податоци собрани од 87 милиони корисници, кои беа искористени за да се влијае на претседателските избори во 2016 година, откриваат големи податоци за тоа каков силен astвер може да биде.

Дури и кога се користат со добри намери, како што тврди извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг, податоците можат да ги наведат луѓето и деловните активности во заблуда.

Нуркањата со тврди жици одат во срцето на работата: „Современоста обезбедува премногу варијабли, но премалку податоци по варијабла. Значи, лажните врски растат многу, многу побрзо од реалните информации. Со други зборови: Големите податоци можат да значат повеќе информации, но исто така значат и повеќе лажни информации.

Релевантност во големите податоци

Собирањето цреши што може да се направи со големи податоци ви овозможува да манипулирате со информациите за да ви кажете што сакате, што е одлично за насловите, но е лошо за бизнисот.

Сепак, тоа не значи дека големите податоци не можат да бидат основна алатка во вашиот арсенал за да го зголемите вашиот е-трговија канал.

Клучот за управување со големи податоци на таков начин што тие работат за вас, бара да се фокусирате на две работи:

Ваш круг на компетентност.

Начинот на кој работи светот.

Една од највозбудливите и најпредизвикувачките работи во врска со водење веб-страница или канал за е-трговија е непредвидливоста - иако можноста да мора да се појавите пред Сенатот, како што тоа го направи Цукерберг, можеби не е возбуда со која сака секој сопственик на деловна активност да бидат вклучени.

Сепак, и технологијата и човековото однесување постојано се менуваат, и како сопственик на бизнис или менаџер за е-трговија, мора да бидете подготвени да се прилагодите.

Поради леснотијата на создавање и одржување продавница за електронска трговија, како и растот на микро-брендовите, денешниот пазар е зафатен со силна конкуренција и опаѓање на лојалноста на клиентите.

Деловните мрежи постојано бараат начини да ги задржат клиентите и да го подобрат искуството на клиентите, не знаејќи дека решението е на нивните прсти.

И покрај интензивната конкуренција, сопствениците на деловни активности од е-трговија имаат предност во однос на традиционалните трговци кои поседуваат продавници за тули и малтери.

Зголемете ја продажбата

Електронската трговија е агилна и прилагодлива; Овие бизниси не се ограничени на одредена локација и честопати имаат инвентар или закуп на мало за да се грижат кога користите 3PLs или извршувате операција само за е-трговија.

Бизнисите со електронска трговија имаат можност да достигнат глобален пазар, со пристап до информации што малопродажниците ги немаат.

Сепак, уште посуштинско е сопствениците и менаџерите за деловни активности во е-трговија да работат во рамките на нивниот круг на надлежност.

Секој има круг на компетентност создаден преку студии и искуство. Клучот е да функционирате во овој круг и да ја искористите нивната експертиза за да го засилите вашето производство.

Кога длабоко познавање на пазар, производ или клиентела е правилно искористено, може да се добијат поголеми награди за истиот напор како и оној што работи надвор од нивниот круг на компетентност.

Како што напиша Ворен Бафе во писмото од Претседателот во 1996 година, „Она што му треба на инвеститорот е можноста правилно да ги процени избраните деловни активности. Забележете дека зборот „избран“: Не мора да бидете експерт во сите компании, па дури и во многу компании. Вие само треба да бидете во можност да ги оцените компаниите од вашиот круг на надлежност. Големината на тој круг не е многу важна; познавањето на твоите граници е од витално значење. '

Комбинирање на вашето разбирање за тоа како работи реалниот свет со вашиот круг на компетентност, ќе ви овозможи да користите големи податоци во ваша корист.

Со други зборови, тоа може да ви помогне да изградите деловна трговија водена од податоци.

Што е тоа големи податоци и зошто треба да ги користите?

Големите податоци се гласни зборови кога станува збор за модерно управување со бизнисот. Тоа се однесува на исклучително големи групи на податоци што можат да се анализираат за да се откријат обрасците и трендовите во однесувањето на човекот.

Со луѓето што произведуваат околу 1.7 MB нови информации во секунда, нашиот кумулативен дигитален универзум на податоци се очекува да порасне од 4.4 зетабајти на 44 зетабајти (или 44 трилиони гигабајти) до 2020 година.

Платформите за електронска трговија како BigCommerce ги следат и им овозможуваат на трговците пристап до податоците за однесувањето на потрошувачите, што сопствениците на деловни активности можат да ги користат за да донесуваат информирани одлуки.

Сепак, и покрај тоа што имаат толку многу „моќ“ во нивните раце, помалку од 0,5% од достапните податоци се користат за овие цели.

Во ова, ќе видиме како можете ефикасно да ги искористите е-трговијата со големи податоци за да го развивате вашиот бизнис и подобро да им служите на вашите клиенти.

Придобивките од користењето големи податоци во е-трговијата

Според студијата на BARC, некои од придобивките од користењето големи податоци вклучуваат:

Донесете подобри стратешки одлуки (69%).

Подобра контрола на оперативните процеси (54%).

Подобро разбирање за клиентите (52%).

Намалување на трошоците (47%).

Ова е клучно за деловните активности во е-трговија. Како што скалате, сè поважно е да се добие „откачен“ за вашите податоци. Бизнисите за електронска трговија водени од податоци редовно го мерат и подобруваат следново:

Подобрете ја анализата на купувачот.

Подобрете ја услугата за клиенти.

Персонализирајте го искуството на клиентите.

Обезбедете посигурна обработка на плаќање преку Интернет.

Подобрување на насоченото рекламирање.

Како да користите големи податоци за успех во деловната трговија

  1. Анализа на купувачот.

Големите податоци се корисни за развој на лица или профили на купувачи.

Ова ви помага да ги одредите преференциите на клиентите, на пример, кои производи најмногу ги сакаат или кои часови обично ги купуваат.

Овие податоци може да се користат за подобрување на вашето работење.

На пример, можете да ги користите информациите за врвните часови на продажба за да се ослободите од прекумерните залихи по продажни цени или да објавувате социјални реклами во овие периоди.

Големите податоци за трговија исто така можат да откријат некои неочекувани однесувања при купување.

На пример, користејќи големи податоци, Волмарт откри дека луѓето кои купувале пелени, исто така, имаат тенденција да купуваат пиво. Замислете ги можностите за вкрстена промоција ...

За компаниите што користат SaaS технологии или алатки за анализа на податоци, овој вид на информации често е лесно да се открие.

Појавата на дебаклот на Фејсбук, вклучена Кембриџ Аналитика и огромните количини на податоци собрани од 87 милиони корисници, кои беа искористени за да се влијае на претседателските избори во 2016 година, откриваат големи податоци за тоа каков силен astвер може да биде.

Дури и кога се користат со добри намери, како што тврди извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг, податоците можат да ги наведат луѓето и деловните активности во заблуда.

Нуркањата со тврди жици одат во срцето на работата: „Современоста обезбедува премногу варијабли, но премалку податоци по варијабла. Значи, лажните врски растат многу, многу побрзо од реалните информации. Со други зборови: Големите податоци можат да значат повеќе информации, но исто така значат и повеќе лажни информации.

Собирањето цреши што може да се направи со големи податоци ви овозможува да манипулирате со информациите за да ви кажете што сакате, што е одлично за насловите, но е лошо за бизнисот.

Сепак, тоа не значи дека големите податоци не можат да бидат основна алатка во вашиот арсенал за да го зголемите вашиот е-трговија канал.

Клучот за управување со големи податоци на таков начин што тие работат за вас, бара да се фокусирате на две работи:

Ваш круг на компетентност.

Начинот на кој работи светот.

Една од највозбудливите и најпредизвикувачките работи во врска со водење веб-страница или канал за е-трговија е непредвидливоста - иако можноста да мора да се појавите пред Сенатот, како што тоа го направи Цукерберг, можеби не е возбуда со која сака секој сопственик на деловна активност да бидат вклучени.

Сепак, и технологијата и човековото однесување постојано се менуваат, и како сопственик на бизнис или менаџер за е-трговија, мора да бидете подготвени да се прилагодите.

Поради леснотијата на создавање и одржување продавница за електронска трговија, како и растот на микро-брендовите, денешниот пазар е зафатен со силна конкуренција и опаѓање на лојалноста на клиентите.

Задржете ги клиентите

Деловните мрежи постојано бараат начини да ги задржат клиентите и да го подобрат искуството на клиентите, не знаејќи дека решението е на нивните прсти.

И покрај интензивната конкуренција, сопствениците на деловни активности од е-трговија имаат предност во однос на традиционалните трговци кои поседуваат продавници за тули и малтери.

Електронската трговија е агилна и прилагодлива; Овие бизниси не се ограничени на одредена локација и честопати имаат инвентар или закуп на мало за да се грижат кога користите 3PLs или извршувате операција само за е-трговија.

Бизнисите со електронска трговија имаат можност да достигнат глобален пазар, со пристап до информации што малопродажниците ги немаат.

Сепак, уште посуштинско е сопствениците и менаџерите за деловни активности во е-трговија да работат во рамките на нивниот круг на надлежност.

Секој има круг на компетентност создаден преку студии и искуство. Клучот е да функционирате во овој круг и да ја искористите нивната експертиза за да го засилите вашето производство.

Кога длабоко познавање на пазар, производ или клиентела е правилно искористено, може да се добијат поголеми награди за истиот напор како и оној што работи надвор од нивниот круг на компетентност.

Комбинирање на вашето разбирање за тоа како работи реалниот свет со вашиот круг на компетентност, ќе ви овозможи да користите големи податоци во ваша корист.

Со други зборови, тоа може да ви помогне да изградите деловна трговија водена од податоци.

Што е тоа големи податоци и зошто треба да ги користите?

Големите податоци се гласни зборови кога станува збор за модерно управување со бизнисот. Тоа се однесува на исклучително големи групи на податоци што можат да се анализираат за да се откријат обрасците и трендовите во однесувањето на човекот.

Со луѓето што произведуваат околу 1.7 MB нови информации во секунда, нашиот кумулативен дигитален универзум на податоци се очекува да порасне од 4.4 зетабајти на 44 зетабајти (или 44 трилиони гигабајти) до 2020 година.

Многу брендови сметаат дека пристапот до големи податоци е ограничен на големи трговци кои можат да си дозволат тим од дома или кои можат да си дозволат да купуваат податоци од брокери за податоци.

Beе бидете среќни кога ќе откриете дека оваа логика е погрешна, бидејќи дури и најмалите бизниси имаат можност да пристапат и да ги анализираат големите податоци за е-трговија.

Платформите за електронска трговија како BigCommerce ги следат и им овозможуваат на трговците пристап до податоците за однесувањето на потрошувачите, што сопствениците на деловни активности можат да ги користат за да донесуваат информирани одлуки.

Сепак, и покрај тоа што имаат толку многу „моќ“ во нивните раце, помалку од 0,5% од достапните податоци се користат за овие цели.

Во ова, ќе видиме како можете ефикасно да ги искористите е-трговијата со големи податоци за да го развивате вашиот бизнис и подобро да им служите на вашите клиенти.

Дали сакате повеќе информации како оваа?

Нашата мисија е да им обезбедиме на деловните субјекти како вашата, водечки совети за продажба и маркетинг во индустријата, совети и знаење за градење на следниот внатрешен бренд. Не пропуштајте порака. Претплатете се на нашиот неделен билтен.

Внесете ја вашата адреса за е-пошта

Придобивките од користењето големи податоци во е-трговијата

Според студијата на BARC, некои од придобивките од користењето големи податоци вклучуваат:

Донесете подобри стратешки одлуки (69%).

Подобра контрола на оперативните процеси (54%).

Подобро разбирање за клиентите (52%).

Намалување на трошоците (47%).

Ова е клучно за деловните активности во е-трговија. Како што скалате, сè поважно е да се добие „откачен“ за вашите податоци. Бизнисите за електронска трговија водени од податоци редовно го мерат и подобруваат следново:

Подобрете ја анализата на купувачот.

Подобрете ја услугата за клиенти.

Персонализирајте го искуството на клиентите.

Обезбедете посигурна обработка на плаќање преку Интернет.

Подобрување на насоченото рекламирање.

Како да користите големи податоци за успех во деловната трговија

  1. Анализа на купувачот.

Големите податоци се корисни за развој на лица или профили на купувачи.

Ова ви помага да ги одредите преференциите на клиентите, на пример, кои производи најмногу ги сакаат или кои часови обично ги купуваат.

Овие податоци може да се користат за подобрување на вашето работење.

На пример, можете да ги користите информациите за врвните часови на продажба за да се ослободите од прекумерните залихи по продажни цени или да објавувате социјални реклами во овие периоди.

Големите податоци за трговија исто така можат да откријат некои неочекувани однесувања при купување.

На пример, користејќи големи податоци, Волмарт откри дека луѓето кои купувале пелени, исто така, имаат тенденција да купуваат пиво. Замислете ги можностите за вкрстена промоција ...

За компаниите што користат SaaS технологии или алатки за анализа на податоци, овој вид на информации често е лесно да се открие.

Анализа на увид во BigCommerce

BigCommerce Insights Analytics автоматски ги опслужува ваквите информации.

  1. 2. Услуга на клиенти.

Услугите за клиенти играат многу важна улога во е-трговијата.

За да ги задржите клиентите чини 5 пати помалку отколку да купите нови, а лојалните клиенти трошат и до 67% повеќе од новите клиенти.

Доколку клиентите не се задоволни, 13% од нив ќе им кажат на 15 или повеќе луѓе дека не се задоволни. Напротив, доколку имале позитивно искуство, 72% рекле дека ќе го споделат со 6 или повеќе луѓе.

Интернет-трговците можат да користат големи податоци за да ги следат искуствата со услугите на клиентите, како што е прикажување колку се брзи нивните времиња на одговор, што игра голем фактор во услугата за клиенти.

71% од клиентите на Интернет очекуваат да имаат пристап до помош преку Интернет за 5 минути.

Големите податоци исто така можат да се користат за следење на времето на испорака и нивото на задоволство на клиентот и да им се помогне на компаниите да ги идентификуваат потенцијалните проблеми и потоа да ги решат пред да биде вклучен клиентот.

Апликациите за интеграција и алатките како Reamaze може да ви помогнат да го направите ова за неколку минути.

„Јас користев многу производи за поддршка во минатото и нема ништо подобро или поедноставно од Reamaze. Ова е добро осмислен производ со совршен пакет карактеристики. Ми требаа околу 10 минути да наместам сè. Буквално.

Можам да им помогнам на клиентите користејќи Разговор во живо директно во мојата продавница. Јас дури можам да видам што прават клиентите и каде одат. Работи и со моите е-пошта и социјални сметки! ». Напротив, доколку имале позитивно искуство, 72% рекле дека ќе го споделат со 6 или повеќе луѓе.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.