Вештачка интелигенција (ВИ) во е-трговија

Зошто може таканаречената вештачка интелигенција да е еден од најдобро користените системи што може да ги има вашата електронска трговија? Да започнеме со ефектите што од сега па натаму може да ги генерира оваа револуционерна и иновативна стратегија. Бидејќи всушност, и како и во секој бизнис што сака да ги подобри и максимизира своите резултати, вештачката интелигенција може да биде дефинитивниот извор што може да го имаат претприемачите во овој растечки деловен сектор.

Со импресивни 35% од вкупните приходи, продажбата и вкрстената продажба на производи на платформата за е-трговија на Амазон е меѓу најдобрите успешни приказни на овој малопродажник. Која технологија го управува овој режим на конверзија? Технологија за препораки на производи на Амазон, што првенствено е овозможено од вештачка интелигенција или АИ.

Освен препораките за производи, вештачката интелигенција во индустријата за е-трговија ја користат мрежните трговци за да обезбедат услуги за разговор, да ги анализираат повратните информации од клиентите и да обезбедат персонализирани услуги на онлајн купувачите.

Инциденца на вештачка интелигенција

Всушност, студија спроведена од Убисенд во 2019 година покажа дека 1 од 5 потрошувачи се подготвени да купат стоки или услуги од чет-бот, додека 40% од купувачите на Интернет бараат одлични зделки и купуваат понуди од чат-ботови.

Додека се предвидува глобалната продажба на е-трговија да достигне 4.800 милијарди долари до 2021 година, Гартнер предвидува дека околу 80% од сите интеракции со клиенти ќе бидат управувани од АИ технологии (без никаков човечки агент) за 2020 година.

Па, како АИ во трговијата го менува искуството за купување во 2019 година? Преку овој напис, да разгледаме некои од важните апликации на вештачката интелигенција во е-трговијата заедно со некои примери од реалната индустрија.

Како вештачката интелигенција го трансформира искуството во шопинг?

Употребата на вештачка интелигенција при купување преку Интернет ја трансформира индустријата за е-трговија со предвидување на модели за купување врз основа на производите што ги купуваат купувачите и кога ги купуваат. На пример, ако купувачите на Интернет често купуваат одредена марка ориз секоја недела, мрежниот продавач на мало може да им испрати на овие купувачи персонализирана понуда за овој производ или дури и да користи препорака за машинско учење за придружен производ што одговара на јадењата со ориз.

Алатки во е-трговија

Алатки за електронска трговија или дигитални асистенти со можност за ВИ, како што е алатката Дуплекс на Гугл, развиваат можности како што се креирање списоци за купување (од природниот глас на купувачот), па дури и поставување налози за купување.

Меѓу главните апликации на АИ во е-трговија има некои поефикасни од другите за да се постигнат целите во продавницата или трговијата преку Интернет. Од оваа перспектива, треба да се забележи дека иако има повеќе придобивки од вештачката интелигенција во трговијата, еве 4 главни апликации на АИ за електронска трговија што доминира во индустријата денес.

Чат-ботови и други виртуелни асистенти. Трговците на мало во трговијата сè повеќе се свртуваат кон разговор-ботови или дигитални асистенти за да понудат поддршка од 24 × 7 на нивните онлајн купувачи. Изградени со технологии за вештачка интелигенција, роботите за разговор сè повеќе се интуитивни и овозможуваат подобро искуство со клиентите.

Влијание на АИ?

Покрај обезбедувањето добра поддршка за клиентите, чет-ботовите го зголемуваат влијанието на АИ во електронската трговија преку можности како овие:

Обработка на природен јазик (или НЛП) што може да толкува интеракции засновани на глас со потрошувачите.

Одговори на потребите на потрошувачите преку подлабоко разбирање.

Вештини за самостојно учење кои им помагаат да се подобруваат со текот на времето.

Обезбедете персонализирани или насочени понуди на клиенти.

Препораки за паметни производи

Меѓу најдобрите апликации за интелигенција во е-трговија, персонализираните препораки за производи за купувачи на Интернет ги зголемуваат стапките на конверзија за 915% и просечните вредности за нарачката за 3%. Користејќи големи податоци, АИ во трговијата влијае на изборот на клиент, благодарение на знаењето за минатите набавки, пребараните производи и навиките за прелистување преку Интернет.

Препораките за производи обезбедуваат повеќе придобивки за трговците на мало со е-трговија, вклучително:

Поголем број на клиенти кои се враќаат

Подобрено задржување и продажба на клиенти

Персонализирано искуство за купување за онлајн купувачи

Овозможете кампања за деловна е-пошта.

Персонализација на АИ во е-трговија?

Рангирана меѓу најефикасните режими, персонализацијата е во основата на АИ во маркетингот за е-трговија. Врз основа на специфичните податоци собрани од секој корисник на Интернет, АИ и машинското учење во електронската трговија произлегуваат важни согледувања на корисниците од генерираните податоци за клиенти.

На пример, алатката со можност за ВИ, Boomtrain, може да ги анализира податоците на клиентите од повеќе точки на допир (вклучувајќи мобилни апликации, е-пошта кампањи и веб-страници) за да види како тие вршат интеракции преку Интернет. Овие сознанија им овозможуваат на трговците на мало за е-трговија да даваат соодветни препораки за производите и да даваат конзистентно корисничко искуство низ уредите.

Управување со залихите

Ефикасното управување со залихите се однесува на одржување на соодветно ниво на залихи што може да ја задоволи побарувачката на пазарот без зголемување на берзанските залихи.

Со оглед на тоа што конвенционалниот начин на управување со залихите беше ограничен на тековните нивоа на акции, управувањето со залихите овозможено со АИ овозможува начин за одржување на залихите врз основа на податоци поврзани со:

Трендови на продажба во претходните години

Проектирани или предвидени промени во побарувачката за производи

Можни проблеми од снабдувањето што можат да влијаат на нивото на залихите

Покрај управувањето со залихите, АИ овозможува управување со магацин со појава на автоматизирани роботи кои се проектираат како иднина на вештачката интелигенција во е-трговијата. За разлика од човечките вработени, роботите со АИ може да се користат за складирање или добивање на залиха 24х7 заедно со непосредно испраќање на нарачани предмети по нарачка преку Интернет.

Покрај трансформацијата на индустријата за е-трговија на повеќе начини, АИ во секторот за е-трговија B2B управува со голем број иновативни решенија. Да разгледаме некои од неодамнешните студии на случаи во индустријата за вештачка интелигенција кои влијаат на овој сектор.

Интелигентни решенија со можност за интелигенција за индустријата за трговија

Технологиите базирани на АИ воведуваат купувачи на Интернет во низа производи за кои тие дури и не знаеја дека постојат на пазарот. На пример, технолошката компанија „Сентиент технолоџис“ заснована на вештачка интелигенција им овозможува на виртуелните дигитални купувачи да препорачуваат нови производи на купувачите на Интернет врз основа на нивните лични шеми за купување и увид во податоците.

Индустрија за електронска трговија

Охрабрен од успехот на уредот „Амазон Алекса“, овој гигант за е-трговија го воведува системот за гласовно купување „Алекса“, кој ви овозможува да ги прегледувате најдобрите дневни зделки на „Амазон“ и да поставувате нарачки за купување преку Интернет само со вашиот глас. Што друго? Amazon Alexa исто така може да обезбеди совети за гардероба, вклучително и најдобри модни комбинации и споредба помеѓу тимовите за тоа што би изгледало најдобро за вас.

АИ во модната индустрија за е-трговија го намалува бројот на приноси на производите купени преку продажба преку Интернет. На пример, модната марка Зара распоредува AI способности за да предложи соодветна големина на облека (врз основа на мерењето на купувачот) заедно со нивните стилски преференции (лабава или опремена облека). Ова може да и помогне на модната марка да ги намали приносите на своите производи и да ги подобри повторните набавки.

Покрај овие иновации, решенијата засновани на вештачка интелигенција ја трансформираат индустријата за е-трговија во следниве области:

Маркетинг преку е-пошта со можност за ВИ што испраќа е-пошта за маркетинг за производи (или услуги) што се од интерес за примателот. Во прилог на читање повеќе човечко отколку автоматско, овие алатки за маркетинг по е-пошта прават интелигентна анализа на корисникот врз основа на нивниот одговор и се повеќе усогласени со индивидуалните потреби на клиентот.

Автоматизација на синџирот на снабдување овозможена од АИ што овозможува ефективно управување со синџирот на снабдување за платформите за е-трговија. Другите придобивки вклучуваат можност за донесување деловни одлуки поврзани со продавачи, време на водење и потреби на пазарот.

Алатки за анализа на податоци засновани на вештачка интелигенција за индустријата за е-трговија кои обезбедуваат голем број придобивки како деловна интелигенција, профили на клиенти и анализа на продажба преку Интернет.

Решенија во продавници или онлајн продавници

Omnichannel АИ решенија што создаваат непречено и доследно искуство на клиентите низ продавници за тули и малтер и мрежни продавници. На пример, решенијата за омниканел базирани на АИ во Сефора користат комбинација на АИ и машинско учење, обработка на природен јазик и компјутерска визија за да се надмине јазот помеѓу продавниците и искуствата на клиентите преку Интернет.

Како што нагласува овој напис, вештачката интелигенција во е-трговијата игра клучна улога во возењето иновативни решенија и искуствата на клиентите. Некои од најголемите случаи за употреба на вештачка интелигенција во е-трговијата се персонализиран шопинг, препораки за производи и управување со залихи.

Како мрежна малопродажба, размислувате како да имплементирате модел за работа со вештачка интелигенција за вашиот бизнис? Наменето за АИ во деловните активности во трговијата, Countants е основан провајдер за анализа на податоци што ги зајакнува трговците на мало преку Интернет со решенија насочени кон анализа на производи.

Пребарување по електронска трговија

За решавање на овој проблем, Twiggle користи обработка на природен јазик за стеснување, контекстуализирање и на крајот подобрување на резултатите од пребарувањето за купувачи на Интернет. Друга компанија што се обидува да го подобри пребарувањето по електронска трговија е технолошката компанија со седиште во САД, Кларифаи. Раната работа на Кларифаи се фокусираше на визуелите за пребарување и, како што е наведено на нејзината веб-страница, софтверот е „вештачка интелигенција со визија“.

Компанијата им овозможува на развивачите да создаваат попаметни апликации кои „го гледаат светот како што го гледате тој“, овозможувајќи им на компаниите да развијат искуство насочено кон клиенти преку напредно препознавање на слики и видео. Искористувајќи го машинското учење, софтверот за интелигенција автоматски ја означува, организира и визуелно ја пребарува содржината со обележување на карактеристиките на сликата или видеото.

Прочитајте повеќе за нивната персонализирана обука, која ви овозможува да градите сопствени модели во кои ќе можете да ја научите АИ да разбере кој било концепт, било да е тоа лого, производ, естетика или Одг. Потоа можете да ги користите овие нови модели, заедно со постојните претходно вградени модели (на пр., Општи, бои, храна, свадба, патувања и сл.) За да пребарувате или да пребарувате за мултимедијални средства користејќи ознаки со клучни зборови или визуелни сличности.

Технологијата како дефинитивен облог

Технологијата за вештачка интелигенција им нуди на компаниите конкурентска предност и им е достапна на развивачите или компаниите од која било големина или буџет. Одличен пример е неодамнешното ажурирање на Pinterest за неговата екстензија за Chrome, што им овозможува на корисниците да изберат ставка од која било фотографија преку Интернет, а потоа да побараат од Pinterest да излезе на површина на слични предмети користејќи софтвер за препознавање на слики.

Не само што Pinterest воведува нови искуства за пребарување со AI. Купувачите брзо се збогуваат од контролата на импулсот бидејќи новите софтверски платформи што ги напојуваат веб-страниците за е-трговија создаваат иновативни можности за визуелно пребарување.

Покрај пронаоѓањето на соодветни производи, АИ им овозможува на купувачите да откријат комплементарни производи, без разлика дали се тоа големина, боја, форма, ткаенина, па дури и марка. Визуелните способности на тие програми се навистина исклучителни.

Прво добивајќи визуелни индиции од поставените слики, софтверот може успешно да му помогне на клиентот да го најде производот што го сака. Потрошувачот повеќе не треба да купува за да види нешто што би сакал да го купи.

На пример, можеби ќе ви се допадне новиот фустан на пријател или новиот пар Најк на соработникот од салата. Ако има визуелна, тогаш АИ им овозможува на потрошувачите лесно да наоѓаат слични предмети преку продавниците за е-трговија.

Рефокусирајте ги потенцијалните клиенти

Според „Конверсика“, најмалку 33% од маркетинг-понудите не ги следи продажниот тим. Ова значи дека потенцијалните претходно квалификувани купувачи заинтересирани за вашиот производ или услуга паѓаат во неизбежни пукнатини.

Дополнително, многу бизниси се преоптоварени со не управувани податоци за клиенти со кои прават малку или ништо. Ова е неверојатен златен рудник за интелигенција што може да се искористи за подобрување на циклусот на продажба. На пример, ако внимателно ја разгледаме малопродажната индустрија, препознавањето на лицето веќе се користи за фаќање на крадци со скенирање на нивните лица на камери за видео надзор.

Но, како може да се искористи АИ за да се подобри купувачкото искуство на клиентот?

Па, некои бизниси користат препознавање на лице за да забележат време на живеење на клиент во физичката продавница. Ова значи дека ако клиентот помине значително време со одреден производ, на пример со iPod, тогаш овие информации ќе бидат зачувани за употреба при нивната следна посета.

Како што се развива АИ, предвидуваме специјални понуди на екраните на клиенти засновани на времето поминато во продавница. Со други зборови, трговците на мало со сите канали почнуваат да напредуваат во нивната способност да рекламираат на потрошувачите.

Лицето на продажба се менува со тоа што деловните субјекти реагираат директно на клиентот. Како деловните активности да ги читаат умовите на клиентите и сето тоа благодарение на податоците користени со АИ. Некои од главните случаи на употреба за вештачка интелигенција во е-трговијата се персонализирани набавки. Да пребарувате или пребарувате мултимедијални средства користејќи ознаки со клучни зборови.


Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.