Apa lisensi Creative Commons?

Apa lisensi Creative Commons

Internet minangka acara sing menehi prabédan. Panulis, manawa desainer, panulis, ilustrator ... bisa nuduhake kabeh wong sing bisa ditindakake. Lan kabeh wong muji, ngritik, lsp. Nanging dheweke uga ngrampok. Nganti lisensi Creative Commons katon.

Lisensi kasebut minangka bagean dhasar sing ana gandhengane karo hak cipta. Kanthi hak kasebut, hak-hak kasebut bisa dilindhungi undhang-undhang lan liyane ora cocog karo ide utawa karya siji wong (utawa sawetara). Nanging, Apa lisensi umum sing kreatif? Kepiye cara kerjane? Ana jinis apa? Coba waca babagan apa sing wis disiapake supaya luwih jelas kanggo sampeyan.

Apa lisensi Creative Commons

Lisensi Creative Commons, utawa kaya sing asring dikenal, CC, minangka produk sing kalebu bagean saka organisasi nirlaba. Apa sing ditindakake yaiku nawakake model lisensi, utawa lisensi hak cipta, kanthi cara nglindhungi gaweyane wong liya. Dadi, sampeyan bisa nuduhake, nyebarke, utawa malah ngidini karya sampeyan digunakake maneh, mung kanggo keperluan pribadi utawa komersial.

Nyatane, sampeyan bisa uga nemoni lisensi kasebut. Contone, nalika ing foto, buku, gambar, teks, lsp. Sampeyan nggawe "kabeh hak dilindhungi undhang-undhang" utawa "sawetara hak dilindhungi undhang-undhang."

Lisensi Creative Commons lan dhak cipta

Salah sawijining kesalahan sing sampeyan lakoni yaiku mikir yen Lisensi Creative Commons ngganti hak cipta, utawa yen sampeyan duwe lisensi kasebut, sampeyan ora kudu ndhaptar maneh makarya ing papan liya. Ora bener.

Nyatane, iku cara sing panulis mutusake kepiye cara nuduhake karya, nanging ora menehi kepemilikan. Kanthi tembung liyane, yen contone sampeyan wis nulis buku lan nerbitake ing blog kanthi lisensi Creative Commons, ora ateges sampeyan duwe, sanajan wis ana. Sampeyan kudu ndhaptar ing properti intelektual supaya ana dokumen sing mbuktekake manawa pancen duweke sampeyan.

Kepiye cara kerja lisensi

Kepiye cara kerja lisensi

Lisensi Creative Commons bisa digunakake kanthi gampang. Sampeyan kudu ndeleng minangka alat supaya panganggit bisa ngontrol panggunaan sing digunakake dening wong liya, amarga dheweke diatur karo aspek-aspek sing diidini ditindakake lan wong liya sing ora duwe.

Lisensi kasebut adhedhasar properti intelektual. Yaiku, kalebu rong perkara, nanging siji (lisensi) didhukung dening liyane (properti intelektual) amarga, yen sampeyan ora duwe hak properti, sampeyan ora bisa duwe lisensi.

Lisensi Creative Commons dipikolehi kanthi gratis. Nyatane, iku proses sing gampang lan gampang. Sing kudu sampeyan lakoni dhisik yaiku milih lisensi adhedhasar macem-macem jinis sing ana (lan sing bakal dideleng ing ngisor iki). Sawise iku, sampeyan bakal dijaluk isi data (panganggit karya, judhul karya lan url sing wis diterbitake) supaya bisa menehi kode.

Jinis lisensi Creative Commons

Jinis lisensi Creative Commons

Ing situs web Creative Commons sampeyan bisa ndeleng manawa ana macem-macem jinis lisensi. Ngerti dheweke penting banget amarga sampeyan bakal ngerti apa sing sampeyan butuhake miturut kahanan sampeyan.

Ing ngisor iki:

Lisensi pangenalan

Lisensi iki minangka "paling kuat". Bakal ngidini sampeyan wong liya nyebarake, retouch, adaptasi lan nggunakake maneh kerjane, malah kanthi komersial, anggere menehi kredit menyang sing asli. Iki minangka sing ngidini nyebarake maksimal apa sing dilindhungi nganggo segel iki amarga kabeh wong kudu ngerti sebutan wong sing nggawe asli.

Lisensi Pangenalan - Berbagi Kaya

Iki minangka lisensi kanggo digunakake maneh, adaptasi lan bangun karya adhedhasar gaweyan iki, sanajan kanggo tujuan komersial, yen ana kredit kanggo sing asli. Ing kasus iki, karya sing adhedhasar, uga bakal duwe lisensi sing padha (kayata, sing digunakake ing Wikipedia).

Atribusi -Ora karya turunan

Kaya jenenge, kita ngomong babagan lisensi Creative Commons ora diidini nggunakake maneh pakaryan apa wae, pribadi utawa komersial, nanging sampeyan bisa nuduhake iki karo wong liya anggere sampeyan menehi kredit kanggo penulis.

Pangenalan - Non-komersial

Sampeyan ngidini sampeyan nindakake sing padha karo lisensi pangenalan, kajaba ing bidang komersial, amarga ora bisa digunakake kanggo tujuan kasebut. Ing tembung liyane, ing level pribadi sampeyan bisa nggunakake, nanging ora entuk bathi (bathi kanthi komersial).

Atribusi - Non-komersial - ShareAlike

Ing prekara iki, kita bakal padha karo sing sadurunge. Lan diidini nggunakake maneh, adaptasi lan mbangun karya adhedhasar sing asli nanging ora kanggo tujuan komersial. Sampeyan uga kudu menehi kredit marang sing asli.

Atribusi -Non-komersial- Ora ana turunan

Iki minangka lisensi Creative Commons paling mbatesi kabeh amarga ora ngidini sampeyan nggunakake maneh, adaptasi, ngowahi, lsp. mung download karya lan nuduhake. Lan kabeh iki tanpa karakter komersial, nanging luwih pribadi.

Apa tegese ikon lisensi

Yen sampeyan wis nyoba entuk lisensi Creative Commons, utawa pengin nyoba, sampeyan kudu ngerti yen wis nulis kabeh data dheweke bakal menehi kode lan spanduk supaya sampeyan bisa nyambung ing gaweyan. Spanduk kasebut nduweni lisensi, nanging ditulis kanthi telung cara:

  • Kanthi Deed Commons, sing sejatine minangka ringkesan teks kanthi lambang.
  • Kanthi Code Legal, yaiku kode sing bakal nuduhake lisensi utawa teks legal.
  • Kode Digital, yaiku kode digital sing bakal diwaca mesin apa wae lan sing bakal nggawe mesin telusuran ngenali karya sampeyan lan ngerti kondhisi apa sing wis sampeyan wara-wara (lan mula kudu dihormati).

Nggunakake lisensi Creative Commons

Nggunakake lisensi Creative Commons

Lisensi kasebut yaiku a sumber sing apik kanggo akeh profesional, amarga dheweke ngidini dheweke ngontrol gaweyane ing Internet. Nanging wong-wong apa sing bisa nggunakake? Contone, kayata:

  • Sing duwe situs web utawa blog banjur nulis. Kanthi mangkono, kabeh teks bakal duwe kontrol.
  • Sing nulis buku lan bisa disebarake liwat Internet.
  • Sing njupuk foto, desain, ilustrasi ... lan materi visual liyane (video, gambar, audio) sing bisa dituduhake karo wong liya (kanthi utawa tanpa idin saka panulis).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.